Vorige pagina

20 april 2018-7 oktober 2018 (nu verlengd tot en met 31 oktober 2018!)
De tentoonstelling ‘Plant & Eter laat de bezoeker kennis maken met bekende en minder bekende voedingsgewassen. Waar komen ze vandaan, wat is er sindsdien met ze gebeurd? Waar worden ze nu verbouwd, en waar gebruiken we ze voor? Wandel door de Hortus en leer over herkomst, gebruik, en allerlei bijzonderheden. Voor kinderen (8-12 jaar) is er een eigen route binnen de tentoonstelling; tip: kijk aan de binnenkant van de driehoeksborden. Van leuke weetjes tot samen zoeken naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd.

De tentoonstelling is te zien van 20 april tot en met 31 oktober 2018. Interessant voor wie geïnteresseerd is in planten, koken en botanische geschiedenis.

De Systeemtuin geeft extra aandacht over bestuivers en voedsel, mede in het kader van het landelijke project ‘Nederland Zoemt’ .  

Ook in de Tropische kassen zijn allerlei planten te vinden die te maken hebben met eten, de bekenden zijn banaan, ananas, specerijen en rijst.

Plattegrond met eetbare planten

Voor de tentoonstelling is een plattegrond ontwikkeld door studenten Wetenschapscommunicatie. Zo kunt u gemakkelijk een route lopen langs eetbare planten in de Hortuscollectie.

Soepenboekje van Onno Kleyn

Op 20 april verschijnt er een nieuw kookboekje van Onno Kleyn met 8 Hortus-soeprecepten. Bezoekers krijgen dit verzorgde boekje, geïllustreerd met botanische tekeningen van Esmée Winkel, gedurende de tentoonstelling gratis mee. Culinair journalist Onno Kleyn schreef de recepten, de Hortus zorgde voor achtergrondinformatie van de voedselgewassen die de ingrediënten vormen van de soepen. Eerder verscheen er van de hand van Onno Kleyn al een specerijenboekje voor de Hortus botanicus Leiden.  

Boek Plant & Eter van Evelien Rozema

In Amerika is het een hype: Plant-based cooking & nutrition. In culturen waar mensen bovengemiddeld lang leven speelt een gezonde leefstijl met beweging en plantaardig voedsel een belangrij ke rol. Ontdek hoe natuurlijke stoffen uit plantaardig voedsel werken in het lichaam en bijdragen aan een gezonde levensstijl. Voor wie op zoek is naar voedsel dat gezond is, zijn energie op peil wil houden of meer wil weten over de werking van plantaardige voeding. Plant & eter is geschreven vanuit een wetenschappelijke achtergrond: wat zit er in de plant en hoe werkt het. Met praktijktips van medewerkers uit de Botanische tuinen voor in de eigen tuin en 21 smaakvolle recepten. Het boek is een uitgave van KNNV Uitgeverij. Voor meer informatie over het boek  klik hier

Science Cafés en themaweekenden

In 2017 introduceerden we de Science Cafés. Dit zijn gezellige, marktachtige bijeenkomsten waar u kunt rondkijken, praten en proeven en wanneer u zin heeft aan kunt schuiven bij korte praatjes over een bepaald thema. Dit jaar zijn er onder meer Science Cafés over Aardappels (vrijdag 20 april) en Granen (vrijdag 27 juli) . In de daaropvolgende weekenden zijn er rondleidingen over hetzelfde onderwerp. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Kijk voor het volledige programma op https://www.hortusleiden.nl/programma/agenda.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Stichting Utopa
Stichting Jurriaans
Stichting Gansoord
Stichting Vrienden van de Leidse Hortus
Gravin van Bylandt Stichting
Stichting Zorg en Zekerheid

Achtergrond Big Picnic

Botanische tuinen zijn uitgelezen plekken om over dit onderwerp van gedachten te wisselen. De gesprekken - vertellen, luisteren, verder praten - bepaalden de richting van het project. We spraken met en luisterden naar leerkrachten, leerlingen, ouders, kinderen, voedselspecialisten, statushouders, plantenliefhebbers, winkeliers, hortusvrienden, tuincollega’s, beursbezoekers, gepensioneerden. We kookten, bakten, speelden, knutselden, tekenden, wandelden samen en werkten gaandeweg de plannen verder uit: co-creatie, heet dat tegenwoordig. Ook werd tijdens de gesprekken duidelijk waarover mensen bezorgd zijn als het gaat om eten. Persoonlijke gezondheid en het welbevinden van volgende generaties is een onderwerp waarover veel mensen zich zorgen maken. Er is zoveel informatie, vaak tegengesteld; waar doe je goed aan, hoe zit het nu echt? We ‘haalden het net op’, verzamelden en analyseerden alle informatie, volgens de Team Based Inquiry en Responsible Research and Innovation (RRI)-methode. Meer over het project op https://www.bigpicnic.net/.

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen