Livestreams

Livestreams

De stichting heeft livestreams van een aantal activiteiten, zoals Vriendendagen, Winterlezingen en Clusiuslezingen verzorgd. Kijk ze hieronder terug.

 

799

Clusiuslezing 18-10-2022 Wortels

Spreker: Klaas Metselaar, docent in de opleidingen Duurzaam Landbeheer, en Bodem Water Atmosfeer van Wageningen Universiteit.

Binnen het onderzoek in biologie, landbouw en ecologie worden wortels van vegetatie als een lastig onderwerp beschouwd – er is heel moeilijk aan te meten, ze zijn onzichtbaar. Een groepje onderzoekers onder leiding van professor Lore Kutschera besteedde een groot deel van hun werkzame leven aan dit onderwerp en probeerde systematisch de variatie tussen wortelsystemen van individuele planten vast te leggen. Ze deden dat in een aantal boeken die ze wortelatlassen noemden. Die worden in Oostenrijk ondertussen als een unieke prestatie gezien. Klaas vertelde over haar werk en dat van haar tijdgenoten in Amerika en Nederland, en verder over het belang van onderzoek naar het functioneren van wortels.

Clusiuslezing 26-4-2022 Analyse van pollen

Spreker: Marcel Polling, onderzoeker moleculaire ecologie bij Wageningen Environmental Research

Bloemplanten produceren pollen (stuifmeel) in allerlei karakteristieke vormen en maten en de analyse hiervan legt vaak een verborgen wereld aan informatie open. Deze analyse gebeurt traditioneel gezien onder de microscoop, en is daardoor tijdrovend en vergt een flinke mate van expertise met jaren ervaring. In deze lezing vertelde Marcel over zijn promotieonderzoek bij Naturalis en aan de Universiteit van Oslo, waarin hij innovatieve methoden gebruikt heeft om pollen te determineren, zoals automatische beeldherkenning en DNA-analyse. Hij liet zien in wat voor een gevarieerde en maatschappelijk relevante werkvelden pollenonderzoek wordt gebruikt en nam ons zelfs nog even mee terug naar de ijstijd.

Vriendendag 9-4-2022 'Planten onder de Loep’, wetenschap in de Hortus

Sprekers:

Leonie Kaptein: Tulpenmanie in Leiden 2022

Corné Hoff: DNA barcoding van Hoya

Nienke Beets: Stoepplantjes en plantblindheid

Roderick Bouman: Op reis met Phyllanthus

Vier wetenschappers lichten hun onderzoek dat zij in de Hortus verrich(t)ten, toe.

Winterlezing 18-1-2022 Biologische bestrijding van de Japanse Duizendknoop

Sprekers: Suzanne Lommen, universitair docent Universiteit Leiden

Joyce Penninkhof, Stichting Probos, een kennis- en innovatiecentrum voor duurzaam bosbeheer.

Suzanne en Joyce vertelden over hun onderzoek naar biologische bestrijdingsmethoden: Japanse duizendknoop, een heel lastige exoot. Historie, voorkomen en mogelijkheden bestrijding waaronder de Japanse bladvlo.

Suzanne Lommen is bioloog en doet onderzoek naar biologische plaagbestrijding met natuurlijke vijanden. Als projectleider bladvlo van het consortium #uitde1000knoop coördineerde ze de introductie en het onderzoek van de Japanse bladvlo in Nederland.

Joyce Penninkhof werkt sinds 2015 bij Stichting Probos, een kennis- en innovatiecentrum voor duurzaam bosbeheer. Daar is invasieve exoten één van de onderwerpen waaraan zij werkt. In 2019 is het Landelijk Protocol omgaan met Aziatische duizendknopen gelanceerd. Alle informatie is online beschikbaar via www.bestrijdingduizendknoop.nl.

Clusiuslezing 15-10-2021 Het verhaal van de bostulp, ‘koningin van de stinzenplanten’

Spreker: Anastasia Stefanaki, gastonderzoeker bij Naturalis

De bostulp (Tulipa sylvestris) is een kleine gele tulp die in de zestiende eeuw Nederland binnen kwam, waarschijnlijk vanuit het Middellandse zeegebied. Vandaag de dag wordt de bostulp gezien als de ‘koningin van de stinzenflora’. Deze lezing ging over de culturele geschiedenis van de bostulp, met een focus op de zestiende eeuw, waarin de oudst bewaarde botanische tekeningen en herbarium exemplaren werden gemaakt. We maakten kennis met de botanici die de bollen meenamen uit hun oorspronkelijke leefgebied en volgen de reis van de bostulp naar de kasteeltuinen van Noord Europa.

Adoptantendag 29-9-2021 De Papenbroek-collectie

Spreker: Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden en bijzonder hoogleraar Museale Aspecten van de Archeologie Universiteit Leiden.

De Papenbroek-collectie vond destijds onderdak in de Oranjerie van de Leidse Hortus. Na de oprichting van de leerstoel archeologie in 1818 gold de Oranjerie nog een paar jaar als 'Archaeologisch Cabinet' van de universiteit, totdat dit museum verhuisde naar de Houtstraat. Tegenwoordig is de collectie te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden.

Clusiuslezing 17-5-2021 Hoe zagen tomaten er uit in de 16e eeuw, en waar smaakten ze naar?

Spreker: Tinde van Andel, etnobotanicus, bekleedt de Clusiusleerstoel Geschiedenis van Botanie en Tuinen

 

In één van de oudste herbaria ter wereld, het En Tibi herbarium, gemaakt rond 1555 en bewaard in Naturalis, is een gedroogde tomatenplant gevonden. De tomaat, die oorspronkelijk uit Amerika komt, is in de 16e eeuw zijn zegetocht naar keukens in de hele wereld begonnen.

Vriendendag 8-5-2021 Groen Vakmanschap

Spreker: Rogier van Vugt, hoofd Horticultuur

 

Het jaarthema in de Hortus was ‘Groen Vakmanschap’. Daar haakten we tijdens deze Vriendendag graag op in. Er is werd een film vertoond, waarin Rogier van Vugt in de tuin een aantal groene vakmannen in de Hortus bezocht. Zij vertelden ons over hun expertise en lieten deze ter plekke zien.

Winterlezing 11-2-2021 Norbert Peeters over Rumphius

Spreker: Norbert Peeter, botanisch filosoof

Norbert nam ons mee naar Anbon in de 17de eeuw. In zijn nieuwste boek, Rumphius’ kruidboek, Verhalen uit de Ambonese flora, beschrijft Norbert de activiteiten van Georg Everhard Rumphius (1627-1702), die in dienst van de VOC het grootste deel van zijn leven op Ambon heeft gewoond. Norbert heeft heel onderhoudend verteld over de botanische speurtochten van Rumphius aldaar.

Kies een taal