Winter Wonderdagen in de Hortus

Bestel je Hortustickets online
Winter Wonderdagen in de Hortus

Van zaterdag 9 tot en met zondag 17 december kun je de Hortus op een heel andere manier ervaren: in het donker. Tijdens de Winter Wonderdagen zijn we tot 18 uur geopend en wordt de tuin vanaf 16 uur sprookjesachtig verlicht. Ook is er van alles te doen. Opwarmen kan in de Tropische Kassen of met een warme glühwein of chocolademelk bij de speciale to go-stand van het Hortus Grand Café. Voor een aantal activiteiten is vooraf aanmelden verplicht.

Lichtkunst Botanical Stories
Dagelijks is van 16 tot 18 uur een lichtkunstpresentatie te zien van het werk van botanisch kunstenaar Esmée Winkel. Esmée Winkel behoort in haar vak tot de top in de wereld. Voor deze installatie met vijf visuele verhalen over de verscheidenheid en pracht van de planten in de Hortus werkte ze samen met beeldend (licht)kunstenaar Jos Agasi.

Zondagwandeling Bomen binnen en buiten

Op een gure dag is het in de kassen warm en gezellig; op een kraakheldere winterdag gaan we vooral buiten genieten. Ontdek met de rondleider wat er te beleven is in de winterse Hortus. Meer informatie en tickets.

Fotoserie Fluorescerende planten
Voor 16:00 uur, als het nog licht is, zijn langs de singel naast de Japanse tuin tien spectaculaire foto’s te zien van planten die fluoresceren. Planten produceren door fotosynthese glucose, een suiker waarmee ze zich voeden en waardoor ze groeien. Een deel van die energie stralen ze uit in de vorm van infrarood licht. Hoofd horticultuur Rogier van Vugt bracht dit bijzondere fenomeen met behulp van blacklight in beeld.

Zaklampvissen (uitverkocht)
Op 9, 13 en 16 december neemt adviseur stadsgrachten Aaf Verkade bezoekers van 16:30 tot 17:30 uur mee langs het water. Verkade ontving deze maand de prestigieuze Heimans en Thijsse Prijs voor haar inzet voor het wekken van belangstelling voor de natuur, natuurstudie en natuurbescherming. Ze deelt haar ervaringen over de Leidse grachten en geeft uitleg wat er onder water allemaal te zien is. Daarna speur je zelf met een sterke zaklamp het water af op zoek naar baars, kreeft en snoek. Je zult ontdekken dat je geen nat pak hoeft te halen om bijzondere vissen en ander waterleven te zien. 

Magische UV-licht excursie (uitverkocht)
Elke dag om 17:30 en 18 uur kunnen bezoekers mee op excursie langs lichtgevende planten door de Tropische Kassen. Rondleiders Rogier van Vugt en Astrid Roquas tonen met behulp van een UV-lamp de surreële kleuren van de planten. Waarom kleuren sommige bloemen intens blauw en wat is het verhaal achter die oplichtende vleesetende plant? Je hoort het in een half uur. Op donderdag 14 december worden de excursies in het Engels gegeven. 

Santa Run
Op dinsdagavond 14 december kan tussen 18 en 20:30 uur meegewandeld worden met de Santa Run. Tijdens deze wandeling lopen deelnemers verkleed als kerstman langs en door de mooiste gebouwen en monumenten van Leiden, waaronder de Hortus. Meer informatie op santarunleiden.nl.

Fields of Wonder in de Hortus

Fields of Wonder is een collectief van talenten: theatermakers, beeldend kunstenaars, performers, vormgevers en muzikanten. Sinds 2002 realiseren ze theatrale projecten, waaronder een aantal in de Hortus.

Het winterproject van Fields of Wonder bestaat dit jaar uit twee onderdelen: Droomvaart en WinterBLOEI. Samen vormen ze een lichtpunt van hoop in de donkerste dagen van het jaar. Van 16 t/m 30 december kun je tussen 18.00 en 23.00 uur de twee installaties die in de Hortus staan bewonderen vanaf de Witte Singel.

Dream: Een drijvend hemelbed op de singel met op de horizon een zestal ramen, door Nina Kleingeld en Geert van der Velden.

Fly me to the moon: Een surrealistisch beeld met de prachtige Sterrewacht als decor, door Kinan Ezzy.

Kies een taal