Fluorescerende planten

Tien spectaculaire foto’s van planten die fluoresceren

 Fluorescerende planten

Datum

30 oktober t/m 10 maart

Locatie

Tuin

Inschrijven

Van 30 oktober tot en met 10 maart toont de Hortus tien spectaculaire foto’s van planten die fluoresceren.

Planten produceren door fotosynthese glucose, een suiker waarmee ze zich voeden en waardoor ze groeien. Een deel van die energie stralen ze uit in de vorm van infrarood licht. Hoofd horticultuur Rogier van Vugt bracht dit bijzondere fenomeen met behulp van blacklight in beeld.

Planten halen hun energie uit zonlicht. Daarmee zetten ze in hun bladgroenkorrels water en koolstofdioxide (CO₂) om in zuurstof en glucose. Glucose, een suiker, voedt de plant en zorgt ervoor dat die groeit. Het proces heet fotosynthese. Een deel van de energie stralen planten weer uit in de vorm van infrarood licht: ze fluoresceren. Vermoedelijk dient dit uitstralen om zich te beschermen tegen een overvloed aan licht. Hoofd horticultuur Rogier van Vugt fotografeerde een aantal planten die sterk fluoresceren. Hij gebruikte hierbij speciale lampen die ultraviolet licht uitstralen: een extra sterke versie van de ‘blacklight’ lampen die wel op feesten gebruikt worden.

Handig voor onderzoekers
Onderzoekers gebruiken de fluorescentie van planten om te meten hoeveel CO₂ grote groepen planten opnemen. Een satelliet meet de fluorescentie van bijvoorbeeld regenwouden of velden met landbouwgewassen. Dat vertelt de onderzoekers iets over hoe gezond de planten zijn, en over ontbossing. Wonderlijk genoeg fluoresceren sommige planten veel sterker dan andere. Waarom de ene plant meer opgloeit dan de andere is nog niet bekend. Misschien wordt de plant zo minder gauw opgegeten, of lokt het juist bestuivers aan.

Foto omslag: Hoya caudata, door Rogier van Vugt.

Koop je Hortus entreeticket(s)
1450

Kies een taal