Het vijfhoekige heelal van Gerard Caris

Tentoonstelling in de Oude Sterrewacht en wandeling in de tuin

Het vijfhoekige heelal van Gerard Caris

Datum

7 maart t/m 30 juni

Locatie

Bezoekerscentrum Oude Sterrewacht

Van 7 maart t/m 30 juni is een tentoonstelling van de 99-jarige kunstenaar Gerard Caris te zien in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Centraal staat het pentagonisme, ofwel vijfhoekigheid. Deze tentoonstelling is woensdag t/m zondag van 11.00-16.00 uur gratis te bezichtigen bij een bezoek aan de Hortus (Museumkaart geldig). Deze tentoonstelling is een initiatief van de Hortus en Sterrewacht Leiden, het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. 

Wandelroute en rondleiding

Bij de kassa van de Hortus kun je een gratis wandelroute langs enkele sculpturen van Caris én natuurlijke vijfhoeken in de tuin ophalen. Voor meer verdieping kun je ook een rondleiding langs de telecopen van de Oude Sterrewacht en de tentoonstelling boeken. 

Boek een rondleiding

Over de kunstenaar

Het werk van Gerard Caris (Maastricht, 1925) speelde een rol in toonaangevende exposities in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het ZKM Karlsruhe. De tentoonstelling ‘Het vijfhoekige heelal van Gerard Caris’ presenteert meer dan 40 abstracte reliëfs, sculpturen en schilderijen afkomstig uit zijn privécollectie, waarvan het merendeel niet eerder te zien is geweest. Centraal staat het door Caris ontwikkelde pentagonisme, ofwel vijfhoekigheid.

Bekijk hier een interview met Gerard Caris in zijn atelier

Film gemaakt door Hans Jelles

Uitzonderlijke plek binnen de kunst  

Caris is gedurende zijn hele carrière gedreven door een fundamentele nieuwsgierigheid naar de wiskundige structuur van de vijfhoek. In zijn werk onderzoekt hij de onkenbare structuren van onze wereld, van de kleinste schalen in de natuur tot de grootste structuren van sterrenstelsels. Caris legt op een unieke, natuurlijke manier verbindingen tussen kunst en wetenschap. Daarmee neemt hij een uitzonderlijke plek in binnen de kunst van de 20e eeuw. Zijn werk wordt vaak in verband gebracht met dat van vroege, geometrisch-abstract werkende kunstenaars zoals Mondriaan en andere leden van De Stijl, maar ook met het werk van M.C.Escher en met Nul-kunstenaars zoals Jan Schoonhoven. Tegelijkertijd vormt zijn Pentagonisme een universum op zichzelf.

Wiskundige schoonheid 

Door de kracht van herhaling en de zuivere inzet van beeldende middelen is het werk van Caris van een grote schoonheid. De tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre dat hij in bijna 60 jaar opbouwde, met abstracte reliëfs, sculpturen, schilderijen en grafisch werk. Een speciaal gemaakte video waarbij de bijna 100-jarige Caris in zijn atelier wordt geïnterviewd geeft inzicht in zijn leven en drijfveren. Zijn werkproces wordt toegelicht in een speciale ruimte met schetsen en prototypes. Al met al biedt de tentoonstelling een prachtige artistieke en wiskundige ontdekkingsreis. 

Sterrenkundige Frans Snik, samensteller van de tentoonstelling: “Veel van Caris zijn werk is overduidelijk geïnspireerd door de moderne sterrenkunde. Zijn zinsbegoochelende werk getuigt van een onophoudelijke zoektocht naar universele wetmatigheden in kunst en wetenschap, in de natuur en in het heelal.”

Oude Sterrewacht

Deze tentoonstelling markeert een nieuwe samenwerking tussen de Sterrewacht en de Hortus. Komende jaren gaan we gezamenlijk het bezoekerscentrum programmeren met kunst, natuur en wetenschap als inspiratiebron.

Koop je Hortus entreeticket(s)

Werken op de foto's:

Helix 2, Branching - 1993
Helix 4 - 1993
Polyhedral Net Structure #1 - 1971
Reliefstructure 26V-1 - 2005
Reliefstructure 25V-1 - 2005
Reliefstructure 5 V-1 - 2001
Star sculpture - 2009
Rhombohedra Sculpture #4 - 2017
Reliefstructure 11 V- 1 - 2003

© Gerard Caris, c/o Pictoright Amsterdam 2024.

Kies een taal