Midzomernacht (Uitverkocht)

Vier de langste dag van het jaar

 Midzomernacht (Uitverkocht)

Datum

21 juni t/m 22 juni

Tijd

19:30

Locatie

Tuin

Prijs

€ 9,00

Koop je ticket(s)

Op 21 juni viert Hortus botanicus Leiden de Midzomernacht – de langste dag van het jaar. Van 19:30 tot 00:00 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren. Dit jaar is extra feestelijk, want dit is de 20ste editie van de Midzomernacht!

Let op: de Midzomernacht is uitverkocht

Het is niet meer mogelijk om online of aan de deur tickets te kopen.

Toegangsprijzen

- Regulier entreeticket: 9 euro per persoon.  
- Museumkaarthouder: op vertoon van Museumkaart én met gereserveerd e-ticket 5 euro.  
- Vriend van de Hortus: op vertoon van Vriendenkaart én met gereserveerd e-ticket gratis.  
- Kind 4-12 jaar: 5 euro.

Voor een soepele check-in raden we je aan om op tijd aanwezig te zijn. De deuren sluiten om 23.30 uur.  

Tussen 18.00 en 19.30 is de entree gesloten zodat wij het evenement kunnen voorbereiden. Houd er rekening mee dat dit een niet roken evenement is. 

Bereikbaarheid 

Kom je op de fiets dan adviseren we om je fiets te parkeren voor de Universiteitsbibliotheek: Witte Singel 27, 2311 BG Leiden. Vanaf hier is het 2 à 3 minuten lopen naar de entree van de Hortus. Ook op de Sterrenwachtlaan (ter hoogte van de Oude Sterrewacht) zijn fietsrekken beschikbaar. 

Kom je met de trein of de bus, vanaf Leiden Centraal is het een wandeling van circa 10 tot 15 minuten naar de Hortus.  

Kom je met de auto dan kun je (betaald) parkeren op parkeerterrein Haagweg. Vanaf hier is het 10 à 15 minuten lopen naar de Hortus of je kunt gebruik maken van de gratis shuttlebusjes die je voor de deur afzetten.  

Programmering

Presentatie Mediterrane tuin door Rogier van Vugt 
Van 20:00 - 20:30 uur en van 21:30 - 22:00 uur

Ons Hoofd Horticultuur Rogier van Vugt vertelt op twee tijdstippen meer over de nieuwe Mediterrane tuin. Met deze waterzuinige tuin laten we je niet alleen ervaren wat een klimaatbestendige tuin inhoudt, maar ook hoe het in de Mediterranée ruikt. Geniet van de geur van cipressen, olijven en kruiden als lavendel in de zomerse avondlucht en laat je verrassen door Rogier's verhalen.

Tentoonstelling ‘Het vijfhoekige heelal van Gerard Caris’ in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht 
Van 19:30 – 00:00 uur

Bezoek de tentoonstelling van de 99-jarige kunstenaar Gerard Caris in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Centraal staat het pentagonisme, ofwel vijfhoekigheid. Deze tentoonstelling is een initiatief van de Hortus en Sterrewacht Leiden, het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Daarnaast staat er een rondleider klaar om je mee te nemen naar een van de alleroudste telescopen van Nederland!

Florine on the Sax 
Van 19:15 - 19:45 uur & 20:15 - 20:45 uur

Florine is een saxofoniste die met lounge en house muziek meespeelt. Voor de Midzomernacht heeft ze een set voorbereid waar goed op gedanst kan worden!

Popkoor Prestige 
Van 19:45 - 20:45 uur

Popkoor Prestige Leiden telt meer dan honderd zeer enthousiaste zangers en zangeressen. Het koor zingt de nieuwste Top 40 hits. Met muzikale begeleiding van een live-band maken zij van ieder optreden een feest! 

Popkoor Heart & Soul 
Van 20:45 - 21:15 & 21:45 - 22:10 uur

Popkoor Heart and Soul uit Leiderdorp ziet zingen als een verhaal vertellen. Een koor dat niet alleen prachtige harmonieuze klanken voortbrengt, maar daar ook betekenis aan geeft, het publiek meevoert en de tijd even stil laat staan. Want iedereen kan zich herkennen in emoties als vrolijkheid, verdriet en verlangen. Onder begeleiding van onze dirigent en vaste pianist zingen wij bekende en minder bekende popnummers, van ballads tot uptempo, begeleidt door piano en soms ook a capella. 

Jip & Daym 
Van 21:00 - 21:45 uur & 23:00 - 23:45 uur 

Jip de Graaf (zang/gitaar) en Daymian Straathof (piano), leerde elkaar kennen op het Conservatorium en studeerden ook samen af. Sindsdien hebben zij op veel verschillende gelegenheden livemuziek verzorgd. Het plezier en de passie voor muziek zijn altijd duidelijk aanwezig. Naast intieme nummers spelen zij ook meezingers en zwepen zij het publiek op met catchy ritmes en een gezonde dosis humor!

Beetje Te Laat 
Van 20:15 - 20:45 uur & 21:30 - 22:00 uur 

Beetje Te Laat, een bandje bestaande uit studenten die zijn oorsprong heeft gevonden in het Hortus Grand Café. Met in totaal 8 leden maken ze met grote enthousiasme muziek met elkaar. Van klassiekers tot aan de hits van nu, covers spelen ze maar al te graag. Beetje Te Laat zou hun eigen stijl als uptempo en vrolijk omschrijven. 

Luchtacrobatiek 
Van 23:00 – 00:00 uur

Dans, acrobatiek en muziek komen samen in een adembenemende voorstelling. Hoog in de lucht zoeken de artiesten de grenzen op in de aerial silks. Met kracht en elegantie dansen de acrobaten door de lucht, gebruik makend van verticale doeken om de zwaartekracht te tarten.

Toneelgroep Al Dente 
Van 20:45, 21:45, 22:00, 22:30. Duur: 15 minuten

Toneelgroep Al Dente speelt King Lear in een Kwartier. Lear, koning van Engeland, oud en der dagen zat, wil met pensioen. Zijn machtige rijk laat hij achter voor zijn drie dochters: het grootste deel voor wie het meest van hem houdt. Dat gaat niet goed. Jaloezie en machtswellust steken de kop op en Lear zelf valt aan waanzin ten prooi. Op vergelijkbare wijze wordt Lears beminde graaf Gloster het slachtoffer van zijn trouweloze bastaardzoon. En dat is nog lang niet alles, want qua intrige is King Lear misschien wel het ingewikkeldste Shakespearedrama. Het dertigjarige Al Dente brengt de tekst terug tot de ultieme kern, speelt het verhaal met beetgare ironie, maar deinst niet terug voor een afloop waarbij gerust een paar tranen mogen vloeien. 

Leiden English Improv 
Om 20.30, 21.00 en 21.30 uur. Duur: 20 minuten

Leiden English Improv verzorgt stand-upcomedy op de aanlegsteiger bij de Sterrewacht. Met uitzicht op de nieuwe tuin ben je 20 minuten lang zoet met Engelstalige comedy. Publieksparticipatie wordt aangemoedigd! 

ROEM 
Van 19:30 – 00:00 uur

Tussen de verzorgde planten en perkjes van de Hortus is een duister geheim verborgen. De geur van verkoold hout en mysterieuze geluiden nodigen je uit om te fantaseren wat het verhaal achter het audiovisuele werk 'SUN HOUSE' is. Wie heeft dit gemaakt? Wat is hier gebeurd? Ontdek zelf het geheim van 'SUN HOUSE' tijdens de Hortus Midzomernacht!

Eat Art Collective 
Van 19:30 – 00:00 uur

EAT ART Collective presenteert een interactieve installatie waar bezoekers proefondervindelijk kunnen waarnemen wat geur met de smaakbeleving doet. In de installatie dompel je jezelf onder in verschillende geuren waardoor je gaat proeven met je neus.

Fields of Wonder 
Van 19:30 – 00:00 uur 

Het OpenluchtHotel van Fields of Wonder viert dit jaar haar 15de editie. Daarom hebben we een unieke ervaring bedacht die teruggrijpt naar de eerste editie die op deze plek, temidden van het magische groen van de Leidse Hortus Botanicus, plaatsvond. 

Deze Midzomernacht kun je in één van onze Drijvende Geurbedden een rustgevende ervaring ondergaan. Voor 12 minuten mag je even alles loslaten en kun je je laten meedrijven op de golvende soundscape van Hiroko Komiya en genieten van rustgevende botanische aroma’s.

EK Nederland-Frankrijk 
20:30 – 23:00 uur

Om 20:45 uur is de aftrap van de EK wedstrijd Nederland-Frankrijk. In de rechtervleugel van de Oranjerie wordt deze wedstrijd getoond op de beamer.

Kies een taal