Ludwigia sedioides

De gulden snede in de natuur

Ludwigia sedioides

De Ludwigia sedioides (in het Engels ook wel bekend als ‘mosaic flower’) is een waterplant te vinden in de Victoriakas.

De Ludwigia sedioides (in het Engels ook wel bekend als ‘mosaic flower’) is een waterplant te vinden in de Victoriakas. In het wild komt deze plant voor in Zuid-Amerika. Het is een lid van de teunisbloemfamilie (Onagraceae), waartoe ook de fuchsia en natuurlijk de teunisbloem behoren. Dat verwantschap is wel een beetje te zien in de gele bloem van dit plantje.

Deze tropische soort heeft veel warmte en licht nodig, zoveel dat hij zelfs moeite heeft om te overwinteren in onze warmste kas. Daarom zetten we hem ’s winters voor de zekerheid apart in een aquarium met speciale lichten erboven. Een vrij lastig plantje dus, maar als hij het eenmaal goed doet, groeien zijn bladeren, stengels en wortels heel snel. 

Opvallend aan deze plant is het prachtige patroon waarin de bladeren zich rangschikken, volgens de zogeheten Fibonaccispiraal. In het water is het van groot belang dat bladeren niet over elkaar heen gaan groeien, omdat ze anders minder licht op kunnen vangen. Dat doet Ludwigia sedoides op een zeer sierlijke manier!

Kies een taal