Vorige pagina

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Na een grote restauratie in 2011 is de Sterrewacht weer teruggebracht in de staat van voor 1924. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. Tegenwoordig blinken de vernieuwde zinken koepels weer in het zonlicht. Studenten Sterrenkunde volgen hier hun practicumonderwijs.

Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is gesloten van 10 t/m 26 april 2023.
 

Hoe kan de Oude Sterrewacht bezocht worden?
De Oude Sterrewacht is enkel met rondleidingen op vaste tijden te bezoeken. Een plek voor een rondleiding is hier te reserveren. Als je doorklikt op ‘selecteer een datum’ en daarna een datum kiest, kan je zien hoeveel plekken nog beschikbaar zijn

Wat is er te zien bij een rondleiding?
Een rondleiding duurt één uur en bezoekt één historische telescoop én onze tentoonstelling More-than-Planet. De tentoonstelling is een kunst-wetenschap tentoonstelling over de relatie tussen mens, technologie en onze planeet.

Wanneer zijn de rondleidingen?
Dinsdag - vrijdag:
● 13:30-14:30
● 15:00-16:00
Zaterdag - zondag:
● 11:30-12:30 
● 13:00-14:00
● 14:30-15:30
Wees op tijd want zodra de rondleiding begonnen is, is het niet meer mogelijk om aan te sluiten. 

Waar begint de rondleiding?
Bij de fotograafkoepel tegenover het talcotthuisje. Via de Hortus dus helemaal tot het einde lopen en door het draaihek naar buiten. De rondleiding is ook direct te bezoeken via de Sterrenwachtlaan.

Wat kost de rondleiding?
● Ticket rondleiding: €10
● Bezoekers van 5 t/m 12 jaar en studenten: €2 korting
● Bezoekers t/m 4 jaar: gratis
● We Are Public pas: gratis
Aan het begin van de rondleiding dient dit met pin betaald te worden.

In welke taal is de rondleiding?
In principe is de voertaal voor de rondleiding in het Nederlands maar al onze rondleiders kunnen ook een rondleiding in het Engels verzorgen. We hebben een paar internationals die alleen in het Engels kunnen rondleiden, waardoor op de dagen dat zij ingeroosterd staan, de rondleiding sowieso in het Engels is.

Meer informatie over de Oude Sterrewacht
Bij ons leer je de wereld kennen