Vorige pagina

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Na een grote restauratie in 2011 is de Sterrewacht weer teruggebracht in de staat van voor 1924. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. Tegenwoordig blinken de vernieuwde zinken koepels weer in het zonlicht. Studenten Sterrenkunde volgen hier hun practicumonderwijs.

Sterrewacht

Hoe kan de Oude Sterrewacht bezocht worden?
De Oude Sterrewacht is te bezoeken met rondleidingen op vaste tijden. Koop hiervoor online een ticket.

Daarnaast is het mogelijk om in het weekend zonder rondleiding de tentoonstelling JWST Universum te bezoeken als onderdeel van een bezoek aan de Hortus. Het bezoekerscentrum is op zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 16:00 uur.

Wat is er te zien bij een rondleiding?
Een rondleiding duurt één uur en bezoekt één historische telescoop én de tentoonstelling JWST Universum. De tentoonstelling belicht naast de geavanceerde technologie de vier grote onderzoeksthema's van de James Webb Space Telescoop: het vroege heelal; sterrenstelsels door de tijd heen; levenscyclus van sterren; en andere werelden.

Wanneer zijn de rondleidingen?
Dinsdag - vrijdag:

  • 13:30-14:30
  • 15:00-16:00

Zaterdag en zondag:

  • 11:30-12:30 
  • 13:00-14:00
  • 14:30-15:30

Waar begint de rondleiding?
De rondleiding begint en eindigt bij de toren aan het begin van het terrein voor de Oude Sterrewacht, aan de Sterrenwachtlaan nummer 7. Zorg ervoor dat je minstens 5 minuten voor de starttijd van de rondleiding aanwezig bent! Als de rondleiding al is begonnen, is het niet meer mogelijk om aan te sluiten.

Kom je van de Hortus? Dan kan je doorlopen naar het einde van de tuin en via het draaihek op het terrein voor de Oude Sterrewacht komen. Aan het einde van de rondleiding zorgt de rondleider ervoor dat je weer terug de Hortus in kan, mocht je dat willen.

In welke taal is de rondleiding?
De rondleidingen zijn standaard in het Nederlands tenzij (een deel van) de groep geen Nederlands spreekt. In dat geval is de rondleiding in het Engels. Mocht het zo zijn dat er Nederlandse bezoekers in de groep zitten die geen Engels verstaan, wordt de rondleiding deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven.

Meer informatie over de Oude Sterrewacht
Bij ons leer je de wereld kennen