23 mei 2024 - Met het planten van een vijg (Ficus carica) door ruimtevaarder André Kuipers werd het officieel: de nieuwe Mediterrane tuin van de Hortus is open. Wandelend langs olijfbomen en cipressen en omringd door de geur van lavendel en rozemarijn kunnen bezoekers zich in de Mediterranée wanen.
De Hortus is blij met de aanleg van deze toekomstbestendige, waterzuinige tuin. Het Middellandse Zeegebied staat bekend om natte winters en droge zomers, een klimaat dat ook steeds vaker in Nederland voorkomt. Planten uit dit gebied kunnen hier goed mee omgaan. Het doel van de Hortus is om de Mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven. Prefect Paul Keßler: ‘Wij willen bezoekers kennis laten maken met een duurzame, klimaatbestendige tuin, om hen zo te inspireren ook te kiezen voor waterbesparende beplanting.’
Onderdeel van de Mediterrane tuin is ook een wetenschappelijke collectie zonneroosjes (Cistus en aanverwante geslachten zoals Helianthemum en Halimium). De Hortus wil zo veel mogelijk soorten zonneroosjes verzamelen die van nature voorkomen in het wild.
Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: ‘Als zonneroosjes eenmaal zijn aangeslagen in je tuin, hoef je ze nooit meer water te geven. Alsnog verschijnen er iedere dag nieuwe bloemen aan, vol met nieuw stuifmeel en nieuwe nectar. Dat is een walhalla voor bijen en andere insecten.’
De Mediterrane tuin ligt naast de Oude Sterrewacht, op een plek pal op het zuiden, en is bereikbaar via het nieuwe verdiepte wandelpad dat onder de Sterrewachtbrug door loopt.
Lees meer over de Mediterrane tuin