Mediterrane tuin

Mediterrane tuin

Het Nederlandse klimaat verandert: steeds vaker krijgen we te maken met natte winters en droge zomers. Planten uit het Middellandse Zeeklimaat kunnen hier goed mee omgaan. In de Mediterrane tuin vind je voorbeelden van planten die goed tegen droge én natte periodes kunnen, zoals olijfbomen, dennen en cipressen. 

In de Mediterrane tuin worden je zintuigen geprikkeld door de geurige aanwezigheid van lavendel, rozemarijn, tijm en salie: bekende en geliefde kruiden uit de Mediterranée. Met dit tuindeel, gelegen naast de Oude Sterrewacht, willen we bezoekers tonen hoe een klimaatbestendige tuin eruit kan zien en inspiratie bieden om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting. Ons doel is dan ook om de Mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven.

Botanische collectie zonneroosjes

Onderdeel van de Mediterrane tuin is een wetenschappelijke collectie zonneroosjes, Cistus en aanverwante geslachten zoals Helianthemum en Halimium. De Hortus ziet onder andere kansen voor evolutionair onderzoek aan Cistus. De Hortus wil zo veel mogelijk soorten zonneroosjes verzamelen die van nature voorkomen in het wild. Ook willen we proberen om Cytinus te kweken, een geslacht van planten die parasiteren op Cistus en Halimium. De verwachting is dat de zonneroosjes goed zijn voor de biodiversiteit in de tuin.

Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: ‘Cistus is een opmerkelijk geslacht van planten in de zonneroosjesfamilie. Je hoeft ze geen water te geven en nog produceren ze in de droge mediterrane zomers elke dag nieuwe bloemen, die maar één dag bloeien en daarna hun blaadjes als confetti laten vallen. Elke dag verse bloemen, dat is een goudmijn voor bijen en andere insecten.’

Kies een taal