Vorige pagina

Als je ook benieuwd bent wat voor en hoeveel verschillende planten er allemaal bij jou op straat groeien? Waar ze vandaan komen en of in jouw stad of dorp dezelfde planten groeien als een stad aan de kust of juist bij de Veluwe, dan ben je bij het stoepplantjes onderzoek aan het juiste adres.

Stoepplantjes leren herkennen is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Meer planten in jouw stad of dorp zorgen dat het minder heet wordt in de zomer, het regenwater beter wegloopt na een stortbui, ze vangen fijnstof, ze zijn mooi en goed voor je gezondheid. Planten in de stad zijn niet alleen goed voor jou maar ook voor de natuur. Hoe meer planten en soorten planten, hoe meer insecten en andere leuke beestjes hiervan kunnen leven. Die insecten worden dan weer opgegeten door de vogels, egeltjes, vossen en andere wilde stadsdieren.

Door te onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien willen we er achter komen hoe we de stad nog groener kunnen maken. Dat is beter voor de mensen EN voor de natuur, dubbelop winst. Wil je ons helpen? Ga dan op zoek naar de stoepplantjes in jouw buurt, leer ze herkennen en geef door wat er groeit.

Ik doe mee!

Wil je de stoepplantjes eerst beter leren herkennen? Mooi, daar kunnen we jou mee helpen. Zoek een stoepplantje op in onze fotobieb, een boek of gebruik een app.

Wist je ook dat er elke maand weer andere stoepplantjes groeien en bloeien. Zo kan je je toch nooit vervelen?

Stoepplantjes herkennen

Ben je toe aan een grotere uitdaging en kan je omgaan met een dataset in Excel of ander programma. Dan kan je de stoepplantjes data die we verzamelen ook zelf analyseren. Het zal nog even duren voordat we genoeg hebben verzameld om goede conclusies te trekken maar je kan er altijd mee aan de slag. Het is immers data die we met z’n allen hebben verzameld, dus die is van iedereen.

Hier komt op termijn een link waarmee je de data kan downloaden, helaas is die op dit moment nog niet beschikbaar.

Heb je nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan via Instagram, Facebook, Twitter of door te mailen naar stoepplantjes@hortus.leidenuniv.nl

 

Bij ons leer je de wereld kennen