Vorige pagina

Stoepplantjes leren herkennen kan best lastig zijn maar iedereen kan het leren. Op deze pagina geven we drie verschillende manieren waarop je dat kan doen.

Planten herkennen met onze fotobieb

Onderaan deze pagina hebben we een overzicht met foto’s van stoepplantjes gemaakt, de planten staan gesorteerd op de kleur van de bloemen. Zo kun je oefenen met herkennen of een plant opzoeken door hem te vergelijken met de planten die je buiten hebt gevonden. Het is niet de bedoeling dat je alle planten of bloemen plukt. Maak een foto van de bloem, het blad en de hele plant, dan kan je die makkelijk vergelijken met de foto's uit de fotobieb. Of hou de fotobieb onderweg bij de hand op je smartphone.

 

Planten herkennen met een boek of poster

We hebben een minigids en zakgids uitgebracht over stoepplantjes samen met de KNNV, deze kun je bij de boekwinkel kopen of bijvoorbeeld in de Hortus webshop. Daarnaast hebben we een poster gemaakt met 52 soorten stoepplantjes die je zelf kan printen of kopen in de hortus webshop. De 52 soorten hebben we ook verdeeld over 12 aparte posters op A4 formaat zodat je elke maand een nieuwe stoepplantjes poster kan printen en ophangen.stoe

Stoepplantjesposter A1 formaat

Stoepplantjesposters A4 formaat per maand

 

Planten herkennen met een app

Er zijn tientallen apps beschikbaar die je aan de hand van een foto vertellen hoe een plant heet. Op onze website www.stoepplantjesonderzoek.nl kan je een foto uploaden Bij de foto komt dan een suggestie van PlantNet, welke plant het zou kunnen zijn. Deze functie zit dus al ingebouwd in onze website.

Je moet wel altijd controleren, welke app of website je ook gebruikt, of het antwoord klopt want ze hebben het niet altijd goed. Het beste kan je dan even de naam googlen en de plaatjes op google vergelijken met de plant voor je neus of op de foto. Als je de naam uiteindelijk hebt gevonden vergeet hem dan niet in te voeren voor het Stoepplantjes project en kijk of je de plant ook zonder app kan herkennen. Een aantal studenten hebben in 2020 onderzoek gedaan de kwaliteit van deze apps, lees hier over hun ontdekkingen.

Wil je toch een app gebruiken dan raden wij deze drie aan:

PlantNet

(Apple/Android) - Gratis - Herkent foto's van wilde planten. Zit ingebouwd op www.stoepplantjesonderzoek.nl als je een foto upload.

ObsIdentify

(Apple/Android) - Gratis - Herkent foto's van wilde planten én dieren. Gemaakt door o.a. Naturalis.

Picture This

(Apple/Android) - Gratis, Premium versie betaald - Herkent foto's van wilde en kamerplanten. Favoriet van Hortus medewerker communicatie Mathilde Simons.

 

Stoepplantjes fotobieb

Foto's: KU Leuven

Bij ons leer je de wereld kennen