Vorige pagina

Leiden, 26 april 2022 - Van 27 april t/m 3 juli 2022 is het textielkunstwerk 'Honderdduizend bomen en een bos van draad' van Sara Vrugt (1981) te zien in de Hortus botanicus Leiden. Het kunstwerk, een immens geborduurd bos op een doek van 100 m², is in 2020 tot stand gekomen met behulp van meer dan duizend vrijwilligers. In verschillende pop-up ateliers, waarvan er in de zomer van 2020 ook een in de Hortus neerstreek, borduurden vele handen mee aan dit bijzondere werk.

Onderdompeling
Het kunstwerk toont een bos in al haar groeistadia; jonge scheuten, volwassen bomen, stervende stronken. Het ruim 30 meter brede doek is in de uiteindelijke installatie opgehangen in een spiraalvorm. Dompel je onder in een gelaagde ruimte, waarin alle seizoenen vertegenwoordigd zijn en al je zintuigen geprikkeld worden. 

geborduurd bos op donkere achtergrond

Maakproces
Het kunstwerk kwam tot stand in vier openbare pop-up ateliers verspreid door het land, waarvan één in de Hortus. Het verbinden van mensen is een van de doelen van dit project. Het maakproces speelde hier een grote rol in. Meer dan duizend mensen borduurden mee of deelden een persoonlijke natuurervaring. Samen vormden zij het multidimensionale bos van draad.

Een totaalbelevenis
Laat je zintuigen prikkelen door te luisteren naar een audiotour met verzamelde verhalen terwijl de bosgeuren je tegemoetkomen. Ook nemen we je mee in de totstandkoming van een bos van draad in een documentaire.  

Bos van draad verweven met de natuur
In de zoom zijn boom- en plantzaden verwerkt om het werk na de exposities permanent te laten vergroeien met de natuur in een museumtuin. Voor wie het textielkunstwerk dus niet wil missen, moet zijn bezoek alvast inplannen. Daarnaast wordt er met behulp van crowdfunding een werkelijk bos van honderdduizend bomen aangeplant.

----EINDE BERICHT----

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. 071-5275231. Beeldmateriaal kunt u downloaden via deze link.

Download persmap
Bij ons leer je de wereld kennen