Vorige pagina

Van 14 februari - 9 april 2017 zet de Hortus in het voorjaar bloembollen centraal met een kleine tentoonstelling. Dit keer over wat gewoonlijk oneerbiedig ‘bijgoed’ wordt genoemd: alle bollen die geen tulp, narcis of hyacint zijn. Bij de meeste zijn bijzondere verhalen te vertellen.

Sommige zie je nooit, sommige staan in je eigen tuin, maar zijn met uitsterven bedreigd. Bolgewassen zullen altijd wel tot de verbeelding spreken. In Nederland hebben we een lange traditie van bollen kweken, maar bij de meeste mensen blijft de kennis beperkt tot narcissen en tulpen. De Hortus presenteert tussen februari en april meer dan 50 bolgewassen die je normaal gesproken weinig ziet. 

Een kleine selectie:

Fritillaria palidiflora

Een vreemde eend in de bijt in het genus van kievietsbloemen. Het is een lichtgeel bloeiende soort, met afhangende bellen. Oorspronkelijk komt deze uit centraal Azië maar doet het prima in Nederland. Vreemd genoeg vindt je ze bijna nooit in tuinen.

Hermodactylus tuberosus

In het Nederlands kennen we deze plant als Zwarte Iris of vingerknol. Dat laatste is een referentie naar de vorm van de knol, en daar verwijst ook de naam in het Latijn naar. Hermodactylus betekent namelijk ‘vingers van Hermes’. De plant is in de afgelopen decennia een paar keer van genus gewisseld en formeel staat de zwarte iris weer keurig in het geslacht van Iris waar het thuis hoort. De bloem heeft een prachtige zwarte en diep paarse kleur. Oorspronkelijk komt deze plant voor in Zuid-Europa.

Muscari macrocarpum

Beter bekend als gouden druifje. Deze plant komt oorspronkelijk voor op Kreta en in het Zuidwesten van Turkmenistan en Zuid-Turkije. Een prachtige broer van het blauwe druifje met fel gele bloemen die uitlopen in een paarse gloed. De plant kan goed tegen droge zonnige plaatsen, en overleeft de Nederlandse winter. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur waarvan de Engelse de naam afleiden. ‘Golden Fragrance’ of gouden geur.

Corydalis decipiens

Met recht wordt deze plant ‘decipiens’ genoemd. Hij wordt namelijk wel eens verward met zijn familie. Deze C. Decipiens lijkt erg op zijn broers vogeltje op de kruk (Corydalis solida) en de voorjaarshelmbloem (Corydalis cava), maar staat tegenwoordig te boek als aparte soort. De plant doet het erg goed op het hele noordelijke halfront en komt in Nederland veel voor als stinsenplant.

Bellevalia pycnantha

Lijkt erg op planten uit het geslacht Muscari maar worden sinds 2004 niet meer in dezelfde genus geplaatst. Deze bollen bloeien prachtig donker paars en zijn veel donkerder en vreemder van vorm dan ons normale blauwe druifje. 

 

Bij ons leer je de wereld kennen