PERSBERICHT - Hortus botanicus Leiden zet 2024 in het teken van geur

PERSBERICHT - Hortus botanicus Leiden zet 2024 in het teken van geur

23 november 2023 - In 2024 staat de Hortus botanicus in Leiden in het teken van geur. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een wintergeurenwandeling, workshops parfum maken, een geurende Midzomernacht en een geurspeurtocht voor kinderen. Ook de Hortusshop en het Hortus Grand Café spelen in op het thema. Meer informatie staat op hortusleiden.nl/geur.

Geurige planten
Het hele jaar valt er in de tuin en kassen van de Hortus van alles te ruiken. Voor veel planten is geur belangrijk. Door geur worden insecten aangetrokken, die nodig zijn voor de voortplanting. Bij de mens prikkelen geuren de zintuigen. Ze kunnen herinneringen opwekken, stimuleren of ontspannen. In de natuur heeft elk seizoen en elke plek zijn eigen geuren. De Hortus daagt bezoekers uit op ontdekkingstocht te gaan met de neus. Het tuinteam van de Hortus plantte extra geurige voorjaarsbloeiers en zet extra geurige planten in kuipen waar bezoekers zonder te bukken aan kunnen ruiken.

De zeldzaamste geuren van de wereld
Bijzondere ruikers zijn de heerlijk geurende en zeer zeldzame Stephanostema stenocarpum en Jasminum azoricum. Beide planten zijn in het wild bijna uitgestorven, maar doen het goed in de Hortus. Hierdoor hebben mensen de kans deze zeldzame geuren te komen ruiken. De Stephanostema stenocarpum bloeit en geurt het hele jaar.

Nieuw tuindeel
Eind mei opent de Hortus een nieuw tuindeel. Deze Mediterrane tuin krijgt specifiek mediterrane beplanting zoals cipressen, olijven en kruiden als lavendel. Met deze waterzuinige tuin laat de Hortus niet alleen ervaren wat een klimaatbestendige tuin inhoudt, maar ook hoe het in de Mediterranée ruikt.

Voorjaarsgeuren
De meest opvallend geurende planten in de Hortus kunnen bezoekers wandelend vinden met behulp van de speciale Geurplattegrond, voor elk seizoen een. Daarnaast zijn er verschillende begeleide wandelingen, zoals Wintergeuren (11 februari) en Voorjaarsgeuren (10 maart). De Proeverijwandeling Romeinse kruiden (26 mei, 23 juni, 21 juli, 25 aug, 29 sept en 27 okt) is een goede manier om de nieuwe mediterrane tuin te leren kennen. De invloed van geur op het werk van de imker wordt duidelijk tijdens De Hortusimker vertelt (4 feb, 7 april, 2 juni, 4 aug, 6 okt en 1 dec) en de Open Imkerijdagen (13 en 14 juli).

Levensechte bloemen van papier
Van medio april tot begin november kunnen kinderen een Geurspeurtocht doen (gratis verkrijgbaar bij de kassa). Ook de Hortus Jeugd Universiteit en de Jeugdvriendenclub besteden aandacht aan geur. Kinderen en volwassenen kunnen leren hoe je een geheel persoonlijke, natuurlijke parfum maakt in de Workshop parfum maken (3 mei, 14 juni, 12 juli, 23 aug en 1 nov). Tijdens de Workshop papieren bloemen van Stine Berg Evensen creëren deelnemers een levensechte bloem in 3D (5 april, 17 mei, 1 sept).

Midzomernacht
Op 21 juni viert de Hortus de Midzomernacht. Tijdens deze langste dag van het jaar kan van 19:30 tot 23:00 uur genoten worden van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren.

---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Emma Knapper van de afdeling Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of 071-5275231.

Download beeldmateriaal

Kies een taal