Vorige pagina

Verschijnt 12 februari 2021

Leiden, 4 februari - Voor de derde keer geeft de Hortus botanicus Leiden een kookboekje uit met 8 recepten van Onno Kleyn. Hij liet zich inspireren door kookboeken uit de tijd van de eerste hortulanus, Dirck Cluyt (1546-1598). Het resultaat zijn acht heerlijke, eigentijdse gerechten met honing in de hoofdrol: van Ricotta-appeltaart en honingkoekjes tot witte hypocras en kipquiche. Hortusimkers Fred Weber en Jack Sluijs adviseerden welke honingsoorten het beste bij de recepten passen en schreven korte, informatieve teksten die een verrassend inkijkje geven in de wereld van de Hortusbijen.

Op vrijdag 12 februari om 15.00 uur geeft imker Fred Weber een hortus@home-college over de bijen in de Hortus. Meer lezen. Aanmelden via deze link.

Hoe kom ik aan zo'n gratis boekje?

Zodra de Hortus weer open kan, krijgt elke Hortusbezoeker kosteloos een exemplaar mee. Ook de vorige twee boekjes - Soepen en Specerijen - zijn weer volop beschikbaar. Het nieuwe kookboekje wordt nu al meegestuurd bij bestellingen in de Hortus at Home webshop. Bij mooi weer is voor Singelparkwandelaars het popup-café van de Hortus open in het weekeind; vraag of u een boekje mee kan krijgen.

Achtergrond

In 2021 vieren de botanische tuinen in Nederland het jaar van het Groen vakmanschap. Onze eerste hortulanus, Dirck Cluyt (1546-1598), was de eerste van een lange reeks uitstekende vakmensen met een onderzoekende aard, zoals ze ook vandaag de dag nog in onze tuin werken. Hij was ook de eerste bijenhouder van de Hortus. Het vak van imker wordt hier nog altijd met inzet en kennis beoefend. Waar in oude tijden kennis van zaken werd afgeschermd als een geheim waar je je bestaanszekerheid aan ontleende, is het tegenwoordig van groot belang om kennis te delen. Groen vakmanschap is schaars, zeker voor een gespecialiseerde collectie als die van de Hortus. Door te delen laten we de kennis niet verloren gaan. Ook onze imkers zijn altijd bereid hun kennis ruimhartig te delen met onze bezoekers. De informatieve teksten in dit boekje zijn van hun hand. De recepten zijn geschreven door Onno Kleyn, waarmee dit het derde receptenboekje met zijn recepten is dat de Hortus aan zijn bezoekers mee kan geven. Hij heeft zich laten inspireren door kookboeken uit de tijd van Cluyt.

Geniet met dit boekje in de hand van de Hortus, als die straks weer open is. En nu al, thuis, van de gerechten die Onno Kleyn voor u samengesteld heeft.

---- EINDE PERSBERICHT----

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. 071-5275231. Beeldmateriaal kunt u downloaden via deze link.

Bij ons leer je de wereld kennen