Vorige pagina

27 JULI: SCIENCE CAFÉ GRANEN BIJ HORTUS BOTANICUS LEIDEN

Kom luisteren, proberen, kijken en proeven bij het aankomende Science café over granen. Granen? Ja! Want die zijn reuze interessant. Wist u bijvoorbeeld dat granen in het oude Egypte al een belangrijke rol speelden en dat er een enorme verscheidenheid aan granen bestaat? En verder: cabaretière Dorine Wiersma brengt speciaal voor de gelegenheid haar Glutenballade ten gehore, een lied afkomstig uit haar voorstelling 'Gaan we katten?'. 


Wat is er allemaal te doen?
Ekoplaza is van de partij met een kraam vol graanproducten om te laten zien en te verkopen en oud-hortulana Carla laat u rijst en maïs proeven. Verder demonstreert Jorinde Vroeijenstijn van Molen De Put hoe meel met de hand wordt gemalen en is er de mogelijkheid dat zelf ook te proberen. Bovendien zijn er ook nog een heleboel oude (en onbekende) soorten granen waar Slow Food u graag kennis mee laat maken. Of kruip zoals bij de vorige Science café’s weer achter de microscoop van Rob van Es en verwonder je over wat voor kunst er onder dat vergrootglaasje verscholen ligt. 

Alle Science café’s gaan gepaard met praatjes van ongeveer 10 minuten die herhaald worden. Een greep uit de onderwerpen voor deze keer: voedingsdeskundige Dr. Jessica Kiefte-de-Jong vertelt over granen en voeding en luister naar het verhaal van Janko Duinker over granen uit het oude Egypte. Bent u uitgekeken? Wandel dan de tuin in en bekijk de verschillende voedselplanten; of sluit aan bij de rondleider, die in een halfuurtje met u op zoek gaat naar grassen en granen en allerlei bijzonderheden aanwijst. Tip! Mocht u het receptenboekje 'Smaken uit de Hortus - 8 soeprecepten' nog niet hebben, neem het gratis mee naar huis voor in uw keukenkast. 

Themaweekeind Grassen en granen
Op de zaterdag en zondag na het Science café is er extra aandacht voor eetbare grassen en granen tijdens een speciaal themaweekeind. Met inlooprondleiding, beide dagen om 14.00 uur. Raadpleeg onze agenda voor meer informatie.  

Science café
Een Science café is een gezellige, marktachtige bijeenkomst; u wandelt rond, praat en proeft hier en daar, en schuift aan bij de korte praatjes wanneer u daar zin in heeft. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Het programma is doorlopend, kom langs wanneer het u uitkomt en blijf zolang u het leuk vindt. De volgende Science café's (steeds op vrijdagen van 14-17 uur) zijn op 31 augustus over Peulvruchten en 5 oktober over Oogst.

Voor toegang tot Science café’s gelden de reguliere entreetarieven (7,50 euro per volwassene).  Een e-ticket aanschaffen is niet nodig als u over een Museumkaart, Hortus vriendenkaart of studenten LU-card beschikt. Op vertoon van deze kaarten heeft u gratis toegang. 


Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. 071-5275231.

Aanvullend beeldmateriaal

Bij ons leer je de wereld kennen