Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Honingslingeren

Hortusimkers Fred en Jack demonstreren op zondag 26 mei hoe je als imker honing slingert, een proces waarbij de honingraten snel in de rondte worden gedraaid waardoor de honing eraf 'vliegt', wordt opgevangen en vervolgens kan worden verzameld. Vanaf 12.00 uur in het Tuinhuis; de demonstraties zijn bij te wonen zolang de voorraad honing strekt, meestal tot 16.00 uur. Tijdens het honingslingeren kunt u ook honing proeven en kaarsen van bijenwas maken (rollen) en kopen. Deelname is gratis, u betaalt alleen regulier Hortusentree.

Lees meer

Genezen in Leiden: een middag over Herman Boerhaave

Samen met Rijksmuseum Boerhaave organiseren we op vrijdag 7 juni een middag over Herman Boerhaave als arts en botanicus, met lezingen, een wandeling door Leiden én een rondleiding door de Hortus. Foto Hans Clauzing.

Lees meer

Zondagwandeling Beter met planten: Bomen

In 2019 besteden alle botanische tuinen in Nederland extra aandacht aan planten en gezondheid. Oud-hortulana Carla Teune wijst u vandaag de houtachtige gewassen - bomen en struiken - die in allerlei culturen met gezondheid te maken hebben. Zoals Zanthoxylum bungeanum – Chinese peper; keukenkruid maar ook giftig. Of Magnolia officinalis, de Chinese kransmagnolia met zijn aromatische schors, veelgebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Afbeelding Rogów Arboretum via Wikimedia.


Lees meer

Midzomernacht

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste dag tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Rozen en hun bottels VOL

Met botanisch kunstenaar Esmée Winkel neemt u rozen en hun bottels onder de loep. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart.

Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

Zomerrust met Wieteke

In het kader van het jaarthema ‘Beter met planten’ gaat u met kunstenares Wieteke Opmeer een dag lang op zoek: hoe overleven planten droge periodes in de zomer, hoe trekken ze aandacht in de zee aan kleuren en geuren en hoe bereiden ze zich voor op het nieuwe seizoen. Met behulp van creatieve oefeningen en mindfullness mediteert en filosofeert u om gaandeweg steeds meer verborgen facetten van bloemen en planten uit de Hortus te ontdekken. Zo oefent u om extra rust en focus te krijgen bij uw creatieve of dagelijkse bezigheden.
Van 10.15-15.30 uur, deelname € 50,- plus entree. Foto Cunie Sleijpen.


Lees meer

Bloembinden met Carla VOL

Oud-hortulana Carla Teune maakt met u een bij het seizoen passend boeket. Deelname € 15,- plus entree.
Deze workshop is vol, aanmelding is niet meer mogelijk.
Foto Hans Clauzing

Lees meer

Inlooprondleiding

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Dit jaar staan ze extra stil bij planten die met gezondheid te maken hebben. Natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen, de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Deelname € 2,50, plus entree, aanmelden niet nodig. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Inlooprondleiding

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Dit jaar staan ze extra stil bij planten die met gezondheid te maken hebben. Natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Deelname € 2,50, plus entree, aanmelden niet nodig. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Open imkerijdagen

[data onder voorbehoud]
Kom bijen kijken in de Hortus tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. Beide dagen om 12:00 uur familie-rondleiding ‘Op zoek naar de Hortusbijen’ door hortusimker Fred Weber en zijn helpers. U bezoekt ook de Hortus-imkerij, een deel van de tuin dat normaal gesproken voor publiek gesloten is. Beide dagen van 14.00-16.00 uur demonstraties achter het Tuinhuisje. Deelname gratis, aanmelden niet nodig, u betaalt alleen Hortusentree. Foto Stefanie uit den Boogaard.

Lees meer

Zondagwandeling Beter met bijen

Hortusimker Fred Weber laat u zien hoe de bijen in de Hortus aan het werk zijn en neemt met u een kijkje bij de bijenkasten in een gesloten deel van de tuin. Foto Stefanie uit den Boogaard.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. .

Lees meer

Kinderworkshop Margriet Blom

Kunstenares Margriet Blom heeft elke woensdag in de zomervakantie een andere creatieve activiteit. Thema ‘Beter met planten’. Maak gezellig samen iets moois in de Hortus.
Deelname € 1,50 plus entree; graag aanmelden. Foto Stefanie uit den Boogerd


Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen