Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Herfstvakantie in de Hortus

Tussen 14 en 22 oktober zijn er allerlei activiteiten in de Hortus. Op veel middagen kunnen kinderen in het Pop Up kasje in de Wintertuin proefjes komen doen. Aanmelden hoeft niet: kom met uw kinderen, klein- of buurkinderen langs.
Op donderdag 19 oktober is er een bijzondere rondleiding in de Chinese kruidentuin.
Willen de kids nog best even wandelen? Er is een leuk nieuw boekje over vleesetende planten; vraag erom bij de entree.

Lees meer

Kunstenares Anastasia leest voor aan bomen (woensdag, zaterdag en zondag)

Kunstenares Anastasia Loginova leest de komende woensdagen, zaterdagen en zondagen voor aan bomen in de Leidse hortus. Voor dit doel heeft ze een keuze gemaakt uit het mooiste dat de wereldliteratuur te bieden heeft, Tolstoi’s ‘Anna Karenina’. Ze leest voor in het Engels en Russisch.
‘Al lezende onderhoud ik telepathisch contact met de planten. Met mijn lichaam als medium breng ik grote literatuur en prachtige taal over aan de planten en hoop ik te kunnen voelen hoe zij daarop reageren en of deze ervaring hun leven verrijkt. In een dagboek houd ik bij wat ik tijdens deze voorleessessies waarneem.’
Laat je, net als de planten, meevoeren door de kracht en de poëzie van Anna Karenina.

Lees meer

Symposium Managing Alliances

Plant Science at Bogor Botanical Gardens, 1817-2017
Interdisciplinary symposium to commemorate the bicentennial anniversary of the Botanical Gardens in Bogor.

Lees meer

Kinderrondleiding Chinese kruidentuin

In de Hortus is een Chinese kruidentuin, een mooi plekje met rondom bamboe, paden van gladde kiezelstenen en perken vol planten. Marisa Bantjes vertelt je waarvoor die planten in het oude China gebruikt worden. Zij kan bijna al je vragen over China en de Chinese cultuur beantwoorden, en verstaat zelfs Chinees. Vandaag spreekt ze gewoon Nederlands, en laat ze je allerlei planten zien, ruiken en als je dat wilt ook proeven. Meld je aan want er kunnen maar 15 kinderen meedoen.Lees meer

Hortus wintercollege Narcissen

door Eric Breed
Ze kunnen nog probleemloos de grond in, er zijn enorm veel soorten en cultivars - van ragfijn en piepklein tot forse trompetten, van stralend wit tot citroengeel en abrikoos. Eric Breed weet hoe je narcissen kweekt, waar ze in het wild groeien en hoe je de gewenste eigenschappen selecteert.
Deelname 1,50 plus entree, graag aanmelden

Lees meer

Studium Generale lezing   The seed of the rubber tree/Een eeuwig glimlachende bloementuin (in Lipsiusgebouw)

Naar aanleiding van het Jaar van de Botanische Tuinen hebben Hortus botanicus en Studium Generale de handen ineengeslagen. In deze lezingenreeks passeren de uiteenlopende functies de revue die botanische tuinen hebben vervuld door de eeuwen heen. Van de eerste botanische tuinen bij de medische faculteit van Europese universiteiten tot de hedendaagse botanische tuinen als levende laboratoria en hoeders van de botanische biodiversiteit.
Op 5 avonden worden lezingen gegeven, die gratis toegankelijk zijn in het Lipsiusgebouw van de Universiteit. Aanmelding niet nodig.

Lees meer

Leidse Wijndag

Zondag 29 oktober organiseert Wijnkoperij Henri Bloem een najaarsproeverij in de Oranjerie. Er staan rond 60 wijnen open de schenkers kunnen je van de benodigde informatie voorzien. Voor de fanatiekelingen zijn er ook workshops georganiseerd.

Lees meer

Leids Filmfestival

De Leidse Hortus is ook dit jaar weer locatie tijdens het Leiden Internationaal Filmfestival 2017. Op 30 en 31 oktober zijn er drie films te zien. De tickets voor deze drie films zijn allen al uitverkocht.

Lees meer

HOVO in de Hortus: de zintuigen van planten

Ook dit najaar is er weer een reeks colleges voor 50-plussers, onder de vlag van de HOVO. Arend Wakker liet zich door ons winterthema ‘De tuin als lab’ inspireren voor vier ochtenden over de zintuigen van planten.
4 Colleges op 3,17 en 24 november en 1 december, steeds van 10:30-12.30

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen zaden/pentechnieken, werken met de binoculair

Ontdek met bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel hoe mooi en functioneel zaden zijn. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of voor meer dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Van 10.30-15.00 uur.

Lees meer

Herfstcursus botanisch tekenen

4-daagse cursus onder begeleiding van botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs met als onderwerp het bestuderen van herfstbladeren en vruchten.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen