Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Hortus Wintercollege ‘De tuin als lab- onderzoek naar een drinkbare orchidee’

Kaschef Rogier van Vugt is betrokken bij onderzoek om een alternatief te vinden voor het uit het wild verzamelen van een orchidee, waar een koffie-achtig drankje uit bereid wordt. Het zou heel mooi zijn als zichtbaar gemaakt kon worden of de koffiedrank gemaakt is van gekweekte orchideeën, of van uit het wild geroofde exemplaren.
Van 14.30-16.00 uur. Deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.
Lees meer

Zondagwandeling Bollen, knollen, wortelstokken

Veel planten die nu in bloei staan hebben de winter doorstaan in de vorm van een knol, bol of vlezige wortelstok. Ze genieten van de voorjaarszon, tot het bladerdak te dicht wordt en ze weer in rust gaan. Bollenkenner Kees Langeveld en oud-hortulana Carla Teune wijzen u de bijzonderheden aan.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.
(Foto: Cunie Sleijpen)

Lees meer

Nationale Museumweek

Tijdens de vierde Nationale Museumweek zetten de Nederlandse musea ons cultureel erfgoed, onze museale schatten, kortom: #OnsEchteGoud een week lang extra in de schijnwerpers.
Ook in de Hortus is er een heleboel moois te ontdekken.

Lees meer

Inlooprondleiding

Tijdens de nationale museumweek start elke dag start om 12.00 uur een rondleiding van ca 1 uur die in het teken staat van eetbare planten en bloemen. Dit allemaal als voorproefje op de tentoonstelling Plant & Eter die een week later van start gaat. De rondleidingen zijn voor iedereen toegankelijk en geheel gratis. Meld u op de dag zelf bij de entree. Wees er snel bij want helaas, vol = vol!

Lees meer

Science café aardappels

Er is rond aardappels van alles te doen. Er zijn nieuwe, smakelijke cultivars; je kunt er veel meer heerlijks mee doen dan koken en op een bergje naast de groente leggen. Hoe zit het eigenlijk met aardappels en bestrijdingsmiddelen, met aardappels en klimaatveranderingen, met de historie van de aardappel - Clusius kweekte ze al in de Hortus.
Een Science café is een gezellige, marktachtige bijeenkomst; u wandelt rond, praat en proeft hier en daar, en schuift aan bij de korte praatjes wanneer u daar zin in heeft. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Lees meer

Nachtschade-weekend

Tomaat, aardappel, aubergine - allemaal smakelijke leden van de nachtschadefamilie. Maar ook tabak hoort erbij, en planten met een (historische) geneeskrachtige werking als Atropa bella-donna. Dit weekeind kunt u meer te weten komen over cultivars, kweken, gebruik en uiterlijk. Maak kennis met de uitgebreide nachtschadefamilie - met verleidelijke, giftige, prikkelbare, pittige leden. Met inlooprondleiding, beide dagen om 14.00 uur.

Lees meer

Bijentelweekeind

In het kader van Nederland Zoemt wordt dit weekeind op veel plaatsen in Nederland gekeken naar wilde bijen. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.
In het weekend van 21 en 22 april organiseren we de ‘Nationale Bijentelling’. Elke bij telt, jij toch ook?

Lees meer

Inspiratiedag Big Picnic, thema Kiem

Groeispiratie is een serie van vier verschillende inspiratie-dagen door kunstenares Wieteke Opmeer in de Hortus botanicus Leiden. Deze dagen bestaan uit een wandeling in de ochtend door de kassen en tuinen waarna een aansluitende creatieve les te volgen is in het gezellige Tuinhuis van de Hortus. U kunt zich voor de wandelingen of voor de hele dag inschrijven, per datum of voor de hele serie. Wie de hele serie volgt kan desgewenst meedoen aan een mini-expositie in de Hortus, (die zal plaatsvinden tijdens het themaweekeind Oogst op 6 en 7 oktober 2018).
Vandaag is het thema: Kiem
Vooraf aanmelden voor de wandelingen en lessen is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloeiende heesters VOL

Onder de vroege voorjaarsbloeiers zijn veel houtachtige gewassen. De fijne bloemen vormen een mooi contrast met de stevige, soms knoestige takken.
Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of meerder dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van ene geldige collegekaart, wel aanmelden. Deze workshop is VOL, inschrijving is niet meer mogelijk.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Koningsdag

De Hortus is op koningsdag gewoon open. Kom deze vrijdag genieten van de relatieve rust en het voorjaar.

Lees meer

Rondleiding in gebarentaal

Iedere eerste zondag van de maand om 11.30 geeft een van onze dove rondleiders een rondleiding in gebarentaal langs de hoogtepunten van de Hortuscollectie. Deelname aan de rondleiding kan alleen na aanmelding. Deelname € 1,50 plus entree.

Lees meer

Polderdag 2018 - Land van Wiek & Water

Met droge voeten op de pedalen. Pak op 10 mei 2018 de fiets want dan is het Hemelvaarstdag - Polderdag. De Hortus botanicus Leiden is startpunt van een van de fietsroutes.
Fietsen in het buitengebied langs open erven en bedrijven.
Lammetjes tellen of kalfjes aaien, ravotten in een hooiberg, op slootjessafari, kaas proeven of een kas in? Een ding is zeker: de Weidevogels vliegen met je mee. Ontdek de kracht van water en de inventiviteit van de mens bij een gemaal of Poldermolen.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen