Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Plantenmarkt

Veel keus uit planten voor binnen en buiten; maak van de gelegenheid gebruik om rond te wandelen door de Hortus in voorjaarstooi. Regulier entree.
Gedurende de hele dag worden diverse workshops en demonstraties gegeven.

Lees meer

Zondagwandeling Eetbare Hortus

Er is in de Hortus heel wat eetbaars te vinden, zowel in de kassen als buiten. Vandaag wijst Janko Duinker u de eetbare planten aan, met name uit Indonesië.
Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Museum Jeugd Universiteit ‘Waarom waren specerijen zo duur?’

Door Janko Duinker. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Start 14.00 uur. Deelname € 5,- inclusief entree, graag aanmelden.
Dit college is de laatste van een reeks van vier; misschien is er nog plaats als je alleen vandaag mee wilt doen. Stuur een mailtje aan educatie@hortus.leidenuniv.nl.
Vandaag is het moederdag, misschien ga jij wel helpen bij het koken vanavond. Dan kun je aan tafel meteen vertellen van welke planten de specerijen gemaakt worden die jullie gebruiken, wat een plant er zelf aan heeft, en over hoe de specerijen de wereld veranderden...

Lees meer

Workshop Wetenschappelijk tekenen ‘bestuivers en bloemen/lijn’ VOL

Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. U kunt zich voor een of voor meer dagen inschrijven. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Van 10.30-15.00 uur.
Deze workshop is VOL, aanmelding is niet meer mogelijk.

Lees meer

Museumnacht Leiden

Ook in 2017 doet de Hortus weer mee met Museumnacht Leiden. Vanaf 20.00 uur zijn de tuinen en kassen geopend met een speciale programmering. Zoals ieder jaar is de Hortus prachtig uitgelicht en is het een feest om rond te lopen. Meer inhoudelijk gericht? Er zijn verschillende rondleidingen en lezingen te volgen op deze avond.


Lees meer

Fête de la Nature: Wordt een Botanic Guardian

2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. Beide dagen start om 14.00 uur en om 15.30 uur een spannende (begeleide) speurtocht van een uur. Ga mee op deze uitdagende speurtocht met de expert en verzamel plantenkrachten door de missies te volbrengen.
Meedoen kost niets maar er kunnen maximaal 16 kinderen per tocht mee, wil je dus zeker zijn van een plaatsje meld je dan aan. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Liever zelf op ontdekkingstocht? Bij acht planten staan Botanic Guardians die een vraag voor je hebben.

Lees meer

Dag van de Biodiversiteit

Overal in Nederland zijn botanisch tekenaars aan het werk om wilde planten vast te leggen en zo aandacht te vragen voor de biodiversiteit. Dat gebeurt wereldwijd in het kader van het project ‘Linking People to Plants through Botanical Art’: in heel veel landen wordt de plaatselijke biodiversiteit getekend en via digitale middelen wordt het overal tegelijk gepresenteerd in 2018.
Vandaag kunt u, onder het motto ‘Let it Grow’, van 14.00-16.30 wilde planten tekenen bij de Biotoopbakken in de Hortus. De activiteit is kosteloos, wel graag aanmelden zodat we u van de praktische datails op de hoogte kunnen houden.

Lees meer

Polderdag 2017 - Wat vliegt daar voorbij?

Tijdens de Polderdag van 25 mei 2017 stellen boeren, tuinders, molenaars en anderen uit de dorpen tussen Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Den Haag en Leiden hun bedrijf open voor publiek. Geniet van alles dat het buitengebied te bieden heeft.
Kies uit één van de fietstochten of de wandeltocht langs boerderijen en kwekerijen. Geniet van boerderijactiviteiten en muziekoptredens. Op ontdekkingstocht langs vee, water en bloemen in de mooiste tijd van het jaar.Lees meer

Science café granen

Werden in de prehistorie akkers al bemest? Die vraag is sneller gesteld dan beantwoord. De prehistorie is de tijd waarin het schrift nog niet bestond en waaruit dus ook geen kronieken overgeleverd zijn. Het antwoord moet uit de archeologie komen. Prof. Corrie Bakels deed een zaaiproef in de Hortus.

Geen extra toegang, alleen regulier Hortusentree; geen vaste starttijd, vrij in- en uitlopen. Van 14.00-17.00 uur.

Lees meer

Haak je eigen mini-Victoriablad

Workshop voor kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot)ouders. Samen met Nienke Jelles van Tiny House Knitting ga je kijken naar het blad van de Victoria waterlelie, daarna ga je aan het werk om een mooi rond blad met hoge rand te maken. Deelname is gratis, maar je moet je aanmelden. Dat kan als er nog plek is ook op de dag zelf; er kunnen maximaal 8 kinderen meedoen. Van 14.30-16.00 uur.

Lees meer

Fotocursus Vleeseters

De prachtige collectie vleesetende planten in de Hortus is een genoegen voor elke fotoliefhebber, en in juni zijn ze op hun mooist. Fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing geeft u kort instructie en daarna gaat u zelf aan het werk. Deelname €42,50 plus entree, Inclusief koffie/thee en wat lekkers
Van 10.00 - 14.00 uur.

Lees meer

Zondagwandeling Victoria en andere waterplanten

In dit Indonesië-jaar extra aandacht voor de Victoriakas, waar in de vijver en de omliggende bassins allerlei waterplanten te vinden zijn. Ook buiten zijn de waterplanten nu mooi volgroeid, in de vijver bloeien de waterlelies en in de Chinese tuin is hopelijk de lotus mooi ontwikkeld. Rondleiders Carla Teune en Hennie Völker-Dieben vertellen u er meer over; ook de oevervegetatie krijgt vandaag aandacht. Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen