Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Herinrichting nieuwe entree

Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp. De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen. In 2010 ontvingen de Hortus 100.000 bezoekers; in 2017 waren dit er maar liefst 178.536. Om de toegenomen stroom bezoekers in de toekomst beter te kunnen verwerken, is deze verbouwing noodzakelijk. In mei volgend jaar kan de nieuwe entree weer in gebruik genomen worden. Tot die tijd zijn de kassa, de winkel en het restaurant ondergebracht in de monumentale Oranjerie.

Lees meer

Fotoworkshop Tuinportret

Door fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing. In een tuin fotograferen is niet hetzelfde als een portret maken van een tuin. Hoe vertellen uw foto’s over de sfeer en structuur, natuurlijk met uw eigen accenten en ‘handtekening’? Welk diafragma? Handmatig of automatisch? Tegenlicht of juist niet? Op al deze vragen krijgt u antwoord in deze cursus. Op uw mooiste foto’s krijgt u online feedback!
Foto: Hans Clauzing

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bomen in het najaar VOL

Herfstblad, al aangelegde knoppen, het transparante silhouet van bomen in november, vruchten en zaden. Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of meerder dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van ene geldige collegekaart, wel aanmelden.
Van 10:30-15.00 uur.

Lees meer

Bloembinden met Carla VOL

Oud-hortulana Carla Teune maakt met u een bij het seizoen passend boeket. Deelname € 15,- plus entree. Graag aanmelden.

Lees meer

Rondleiding in gebarentaal

Eenmaal per maand om 11.30 uur geeft een van onze dove rondleiders een rondleiding in gebarentaal langs de hoogtepunten van de Hortuscollectie. Deelname aan de rondleiding kan alleen na aanmelding (aanmelden kan tot uiterlijk do 6 december 15:00 uur!). Deelname € 1,50 plus entree. NB. Er is geen gids bij die vertaalt naar gesproken taal.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Zondagwandeling Hout waar muziek in zit

Hoe graag we de Hortusbomen ook in leven houden, soms sneuvelt er een, of sneuvelt een dikke tak. Rob de Stürler weet al precies welke stukken van de boom geschikt zijn om er midwinterhoorns van te maken en verschillende van zijn instrumenten bevatten Hortushout. Op deze rondleiding laat hij u de midwinterhoorns horen. Samen met een rondleider zoekt hij de bomen op die het hout leverden, of die geschikt hout hebben mocht het er ooit van komen. Vooral bomen uit Japan hebben zijn belangstelling, en dat heeft een historische reden.

Van 12.00-13.00 uur, deelname €4,00 plus entree (bij e-ticket €2,50), aanmelden niet nodig.

Lees meer

Winterrust met Wieteke

In het kader van het jaarthema ‘Beter met planten’ gaat u met kunstenares Wieteke Opmeer een dag lang op zoek: hoe komen planten in de winter tot rust en bereiden ze zich voor op het nieuwe seizoen. Met behulp van creatieve oefeningen en mindfullness mediteert en filosofeert u om gaandeweg steeds meer verborgen facetten van vruchten en zaden uit de Hortus te ontdekken. Zo oefent u om extra rust en focus te krijgen bij uw creatieve of dagelijkse bezigheden.
Van 10.15-15.30 uur, deelname € 50,- plus entree.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Rondleiding in gebarentaal

Eenmaal per maand om 11.30 uur geeft een van onze dove rondleiders een rondleiding in gebarentaal langs de hoogtepunten van de Hortuscollectie. Deelname aan de rondleiding kan alleen na aanmelding (aanmelden kan tot uiterlijk do 10 januari 15:00 uur!). Deelname € 1,50 plus entree. NB. Er is geen gids bij die vertaalt naar gesproken taal.
Foto Cunie Sleijpen

Lees meer

Zondagwandeling over Boerhaave

In de 21 jaar dat Herman Boerhaave prefect van de Hortus is geweest (1709-1730), nam het aantal plantensoorten toe van ca. 3500 tot naar schatting ca. 7000. Dat kwam niet door eigen verzamelreizen maar doordat vele botanici, apothekers en andere kennissen hem materiaal uit exotische streken toezonden. Rondleider Jan Hengstmengel heeft zich verdiept in het leven van Boerhaave en vertelt u over wat er nog uit zijn tijd in de Hortus te ontdekken is.

Van 12.00 tot 13.00 uur. Deelname €4,00 plus entree (bij e-ticket €2,50), aanmelden niet nodig.

Lees meer

Start Cursus evolutie in China

De afgelopen 40 jaar is de kijk op evolutie behoorlijk veranderd door onder andere vondsten van fossielen uit China. Arend Wakker, bekend van de Evolutiecursus, vertelt in drie ochtenden wat deze vondsten uit China betekenen voor onze kijk op evolutie van planten. Ook wordt ingegaan op de vraag waarom er zoveel erg oude fossielen in China gevonden worden, wat maakt China zo speciaal in dit opzicht? Nog levende Chinese planten in de tuin worden natuurlijk live bekeken en besproken.
De cursus is interessant voor iedereen met belangstelling voor China, planten en evolutie. En als u de Evolutiecursus al gevolgd heeft is deze serie een mooie uitbreiding en verdieping.
Foto: Hans Steur, fossiel van de uitgestorven Ginkgo huttonii

Lees meer

Meet the Professor

Ter ere van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden organiseert het Wetenschapsknooppunt het evenement ‘Meet the Professor’! Vandaag bezoeken profs van @UniLeiden groepen 7 van basisscholen in Leiden en Den Haag. Ook Hortus-prefect Paul Keßler doet mee.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen