Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Hortus gesloten vanwege coronavirus. Winkel en café ook gesloten.

ATTENTIE tot en met 28 april 2020 is de Hortus gesloten. Mocht de situatie eerder verbeteren waardoor we toch open kunnen dan leest u dat op deze website.
De Nederlandse musea volgen de richtlijnen die 12 maart zijn uitgevaardigd vanwege het coronavirus. Het verbod op evenementen met meer dan honderd bezoekers geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen zoals sportclubs, theaters en musea. Het allerbelangrijkste is nu de gezondheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van musea. De Hortus is ook aangesloten bij de Museum Vereniging en volgt deze regels.
Tot en met 28 april 2020 is de tuin daarom gesloten. Ook winkel en café zijn momenteel gesloten.

Lees meer

Kleine tentoonstelling Fraaie Fritillaria

ATTENTIE tot en met 28 april 2020 is de Hortus gesloten in het kader van maatregelen tegen het Corona virus. Deze expositie is nu buiten het 'betaald gebied' van de Hortus, naast de Clusiustuin, geplaatst zodat u de informatieborden en de kruiwagens met Fritillaria toch kunt bekijken. Attentie: In het weekeinde is deze doorloop gesloten.

Elk jaar zet de Hortus met een kleine voorjaarstentoonstelling een bolgewas in het zonnetje. Dit jaar gebeurt dat in samenwerking met de collega's van de universiteit van Warschau, en staat de Fritillaria centraal. Van het in Nederland inheemse kievitseitje tot kwetsbare zeldzaamheden in ons bollenkasje.

Lees meer

Bijzondere orchideeën in de oude ub ATTENTIE TIJDELIJK NIET TOEGANKELIJK

ATTENTIE alle universiteitsgebouwen, inclusief de Oude UB, zijn in het kader van maatregelen tegen het Corona virus NIET toegankelijk voor publiek, in elk geval tot en met 28 april 2020. U kunt de tentoonstelling in deze periode helaas niet bezoeken. Hopelijk vanaf 28 april wel weer; ook dan geldt: alleen op werkdagen, in het weekeinde gesloten. De tentoonstelling is verlengd tot en met 30 juni.

Tentoonstelling van botanische aquarellen van o.a. het geslacht Ophrys, de bijenorchis – gemaakt door Esmée Winkel – en bloemmodellen afkomstig uit de collectie van Naturalis. De Oude UB is vrij toegankelijk onder kantooruren.
Illustratie: Ophrys apifera, Esmee Winkel

Lees meer

Begin tentoonstelling Van Columbus tot Mayflower UITGESTELD

ATTENTIE: in elk geval tot en met 28 april is de Hortus gesloten, het is mogelijk dat deze periode verlengd wordt. Kijkt u op de website op de geplande dag van uw bezoek.

Van 9 april t/m 26 november besteedt de Hortus botanicus Leiden aandacht aan Amerikaanse planten die op het moment dat het schip de Mayflower naar Amerika vertrok bekend waren in onze streken.

Lees meer

Nationale Museumweek

Vanwege de Coronamaatregelen gaat de Nationale Museumweek met een digitale variant door.
Tijdens de Museumweek vindt u hier elke dag een ander linkje naar een digitale rondleiding in de Hortus, waarin ons groene goud centraal staat.

Foto Cunie Sleijpen

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bijenorchis en verwanten GEANNULEERD

ATTENTIE: deze workshop is geannuleerd vanwege het Coronavirus. Deelnemers ontvangen bericht.

Momenteel loopt de tentoonstelling 'Bijzondere orchideeën in de Oude UB'; een tentoonstelling van o.a. botanische aquarellen van heet geslacht Ophrys, de bijenorchis. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Esmée neemt u mee naar deze tentoonstelling, op een minuutje lopen schuin tegenover de Hortus. Daarna gaat u zelf aan het werk. Van 10:30 - 15:00 uur.
Foto: Ophrys apifera, foto Jan Meijvogel

Lees meer

Science Café Het kruidboek van de Mayflower GEANNULEERD

ATTENTIE Vanwege de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen rond Corona heeft de Hortus dit evenement GEANNULEERD. De verwachting op dit moment is dat de tuin vanaf 6 april weer open is, maar omdat bezoekers voor een Science café zich niet hoeven aan te melden, kunnen wij geen contact zoeken als er wijzigingen zijn. Vandaar dat nu al uit voorzorg besloten is tot afblazen. De geplande onderwerpen komen zoveel mogelijk aan bod op het najaars Science café op zaterdag 24 oktober.

Een Science café in de Leidse Hortus is een marktachtig evenement, waar u kunt aanschuiven bij korte lezingen, mee kunt lopen met rondleidingen, kunt proeven, leren en proberen. Vandaag staat het zeer vaak herdrukte kruidboek van Dodoens centraal.
U betaalt allen regulier entree, aan het Science Café zijn geen extra kosten verbonden.
Foto Anjesse Stremmler

Lees meer

Plantenmarkt

Onder de monumentale Hortusbomen verzamelen zich allerlei aanbieders en liefhebbersverenigingen met kramen vol bijzondere planten. Er is voor deze markt geen toeslag, u betaalt regulier entree. Kom genieten van de Hortus in voorjaarstooi, koop fijne plantjes voor uzelf of als (moederdag)cadeautje, en schrijf u in voor de workshops. Let op: bij veel marktkramen kan niet worden gepind dus neem contant geld mee. Op deze dag heeft de stichting Vrienden van de Leidse Hortus haar jaarvergadering.
Foto Hans Clauzing

Lees meer

Introductieworkshop Houtsnijden met Wieteke

Kunstenares Wieteke Opmeer leert u vandaag de beginselen van het houtsnijden. U leert verschillende (bijzondere) houtsoorten uit de hortus kennen en daarnaast maakt u kennis met de technieken nodig om met een recht en een krom mes om te gaan. U maakt een of twee eenvoudige werkstukken van hout.
Deelname inclusief hout en messen; u kunt desgewenst na de workshop de messen en slijpbenodigdheden aanschaffen.

Lees meer

Zondagwandeling Textielplanten

Nog een paar dagen en in Leiden barst het Textielfestival los. Rondleider Cisca van der Zwan beoefent zelf een aantal technieken en is verfster, maar ook is ze zeer goed thuis in de Hortus. Zij toont u de verfplanten, vezelplanten en andere planten die in de textielkunst een rol spelen. U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.
Foto: Karmozijnbes

Lees meer

Stoepplantjes-consulent

Heb je vragen over stoepplantjes? Kom vandaag tussen half 1 en 2 uur naar de Hortus, naar het spreekuur van stoepplantjes-consulent André. Neem je foto mee, of het plantje waar je een vraag over hebt.

De stoepplantjesconsulent is elke tweede zondag van de maand in de Hortus, dus ook weer op 14 juni, 12 juli, 9 augustus, 13 september, 11 oktober, 8 november en 13 december.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen