Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Zondagwandeling Bomen in het voorjaar

Rondleider Monique van den Broek wijst u allerlei bijzonderheden aan aan de monumentale Hortusbomen: onopvallende en opvallende bloeiers, details aan blad, twijg, bast en knop. Maar ook de planten die in de 'boomspiegel' groeien worden niet overgeslagen. Er bloeien nu allerlei bol- en knolgewasjes die straks als de bomen vol in blad staan hun cyclus al voltooid zullen hebben en in winterrust gaan.
U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.

Lees meer

Nationale Museumweek

Veel musea hebben deze week speciale activiteiten. Een mooie gelegenheid om een dagje naar Leiden te komen. Activiteiten in de Hortus leest u t.z.t op deze pagina.
Foto Cunie Sleijpen

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bijenorchis en verwanten

Momenteel loopt de tentoonstelling 'Bijzondere orchideeën in de Oude UB'; een tentoonstelling van o.a. botanische aquarellen van heet geslacht Ophrys, de bijenorchis. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Esmée neemt u mee naar deze tentoonstelling, op een minuutje lopen schuin tegenover de Hortus. Daarna gaat u zelf aan het werk. Van 10:30 - 15:00 uur.
Foto: Ophrys apifera, foto Jan Meijvogel

Lees meer

Science Café Het kruidboek van de Mayflower

Een Science café in de Leidse Hortus is een marktachtig evenement, waar u kunt aanschuiven bij korte lezingen, mee kunt lopen met rondleidingen, kunt proeven, leren en proberen. Vandaag staat het zeer vaak herdrukte kruidboek van Dodoens centraal.
U betaalt allen regulier entree, aan het Science Café zijn geen extra kosten verbonden.
Foto Anjesse Stremmler

Lees meer

Plantenmarkt

Onder de monumentale Hortusbomen verzamelen zich allerlei aanbieders en liefhebbersverenigingen met kramen vol bijzondere planten. Er is voor deze markt geen toeslag, u betaalt regulier entree. Kom genieten van de Hortus in voorjaarstooi, koop fijne plantjes voor uzelf of als (moederdag)cadeautje, en schrijf u in voor de workshops. Let op: bij veel marktkramen kan niet worden gepind dus neem contant geld mee. Op deze dag heeft de stichting Vrienden van de Leidse Hortus haar jaarvergadering.
Foto Hans Clauzing

Lees meer

Introductieworkshop Houtsnijden met Wieteke

Kunstenares Wieteke Opmeer leert u vandaag de beginselen van het houtsnijden. U leert verschillende (bijzondere) houtsoorten uit de hortus kennen en daarnaast maakt u kennis met de technieken nodig om met een recht en een krom mes om te gaan. U maakt een of twee eenvoudige werkstukken van hout.
Deelname inclusief hout en messen; u kunt desgewenst na de workshop de messen en slijpbenodigdheden aanschaffen.

Lees meer

Zondagwandeling Textielplanten

Nog een paar dagen en in Leiden barst het Textielfestival los. Rondleider Cisca van der Zwan beoefent zelf een aantal technieken en is verfster, maar ook is ze zeer goed thuis in de Hortus. Zij toont u de verfplanten, vezelplanten en andere planten die in de textielkunst een rol spelen. U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.
Foto: Karmozijnbes

Lees meer

Textielfestival

Heel Leiden staat deze dagen bol van de activiteiten die met textiel te maken hebben, met de Pieterskerk als kloppend hart. Ook in de Hortus vindt u werk van textielkunstenaars. Het festival wordt georganiseerd door STIDOC , De Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum. Deze stichting bundelt kennis over textiel en textielkunst. Dit betreft zowel de kennis van het historisch erfgoed, als die van de hedendaagse textiel en textielkunst.
In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bekerplanten

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. De Hortus heeft een mooie collectie bekerplanten: vandaag bekijkt u ze in detail en leert u ze weergeven. Van 10.30 - 15.00 uur.
Foto: Nepenthes villosa, Art Vogel

Lees meer

Zondagwandeling De Hortus anno 1620

Vierhonderd jaar geleden vertrok de Mayflower uit Leiden. Hoe zag de Hortus er in die tijd uit? Wandel mee met de rondleider en ontdek wat er nog over is uit die tijd.
U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.

Lees meer

Midzomernacht

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste dag tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloemen en bestuivers

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel.
Veel bloemen zijn aangepast aan bestuiving door insecten, en insecten zijn weer zo aangepast aan bepaalde bloemen. Hortusimker Fred Weber brengt een paar dode bijen en hommels mee, en enkele geprepareerde insecten zodat u ze rustig kunt bekijken. Daarna gaat u aan het werk om de bloemen te tekenen met extra oog voor de aanpassingen aan hun bestuivers. Van 10.30 - 15.00 uur
Foto: Aardhommels, Jan Meijvogel

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen