Vorige pagina

Thema Licht
Kom genieten in de frisse buitenlucht. Van 14.00 - 17.00 uur (boekenverkoop vanaf 11.00 uur). Op een heldere winterdag is het in de Hortus heerlijk wandelen. Op 14 november, 12 december, 13 februari en 13 maart is een bezoek extra aantrekkelijk. Er is een vuurpot, er is Glühwein, er zijn spannende proefjes te zien en uitleg te beluisteren. Onder de monumentale bomen treft u hier en daar iemand, die u iets bijzonders laat zien.

De Wintermiddagen in de Hortus zijn zo opgezet dat u veilig kunt genieten. Vrijwel alle kramen en tafels staan in de frisse buitenlucht. Dat heeft als nadeel dat wij bij slecht weer mogelijk moeten afblazen, houd de website in de gaten. Maar als groot voordeel dat we de ruime tuin ter beschikking hebben zodat u makkelijk de drukte kunt mijden en onbezorgd buiten kunt zijn.

Op deze tweede wintermiddag zijn er oude vertrouwde maar ook bijzondere nieuwe dingen te beleven.

Nieuw: TulipMania
Op initiatief van Dr. Leonie C.M. Kaptein verkoopt de Hortus bijzondere zakjes Tulipa 'Masterpeace'. De kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje kan afwijkend zijn van kleur. Wie dat geluk heeft krijgt dan de kans om de biodiversiteit van z'n tuinaarde te laten analyseren door het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) in overleg met tulpenexperts. In totaal zullen vijftig bodemmonsters worden geselecteerd. Een bijzonder originele manier om de inwoners van Leiden bij dit onderzoek te betrekken.
Op 30 oktober werden de eerste tulpen geplant bij BplusC; vandaag plant oud-hortulana Carla Teune de laatste tulp in een van de speciale kuipen in de Hortus. Die kuipen bevatten bijzondere Leidse grond. Er is vanmiddag een informatiestand aanwezig en in onze winkel kunt u de tulpen nog aanschaffen; ze kunnen geplant worden zolang de vorst niet in de grond zit. In juli 2022 worden de resultaten van de metagenomics analyse gepresenteerd aan alle betrokkenen bij het citizen science onderzoek en belangstellenden op het gebied van biodiversiteit.

Tulipa 'Masterpeace' zijn rode, biologische tulpenbollen. Een pakje Tulipa ‘Masterpeace’, tien stuks compleet met aanwijzingen voor het planten, kost € 4,99.  Meer over het project op www.tulpenmanie.org.

Nieuw: Historische heerlijkheden
Een primeur voor deze wintermiddag: Ellis Grootveld heeft de allereerste exemplaren van 'Historische heerlijkheden' bij zich. Het is het eerste deel uit een serie van vier uitgaven waarin per seizoen een aantal wilde eetbare planten belicht worden en hun rol in onze cultuurgeschiedenis. De boekjes zijn door Ellis Grootveld & Annet Breure en uitgegeven door Blikveld Uitgevers.

Nieuw: Stoepplantjes bagels
BetterBagels heeft in samenwerking met masterstudent Robbert Folmer de receptuur bedacht voor een heerlijke stoepplantjesbagel - de bakker spreekt van onkruidbagel, want de vogelmuur, weegbree en cichorei die in de broodjes gaan komen natuurlijk niet van de stoep. Bij de tafel van Ellis kunt u een stukje komen proeven en uw mening geven. Als het bevalt zijn de bagels binnenkort bij BetterBagels te koop.

Nieuw: stekjes
Op het Cycasterras vindt u de stekjestafel Nuala. Zij geeft u tips over stekken en verzorgen van kamerplanten. Heeft u thuis een plant waar u best een paar stekjes van zou kunnen missen? Neem de stekjes mee en doneer ze. Attentie het is geen ruilbeurs, alleen een informatietafel met 'stekjesassiel'. De gedoneerde stekjes gaan naar beginnende plantenliefhebbers.

Nieuw: kunst van Astrid Roquas
Veel van onze bezoekers zullen Astrid kennen als rondleider. Vandaag toont ze een tweede talent: dat van kunstenaar. Kom met Astrid praten en bekijk haar werk, laat u inspireren voor haar passie voor het leven op onze planeet en proef haar horticulti snoepjes.

Klassiekers: boeken, kunst, stoepplantjes, onderzoek
Een aantal populaire deelnemers aan eerdere wintermiddagen ziet u vandaag terug: Miguel en z'n pa met een kraam vol heerlijke natuurboeken, onze imkers met honingproducten, de stoepplantjesconsulent en z'n helpers, Florence en Nienke met hun tekenwerk en de populaire buttonmachine. Tenslotte nemen de studenten van Rino met spectaculaire proefjes én uitstekende uitleg een klein voorschot op het wetenschapsjaar 2022.

Dit keer staat de glühwein voor de Oranjerie, u kunt dus gemakkelijk even opwarmen en dan uw ronde door de tuin vervolgen.

Bij ons leer je de wereld kennen