Vorige pagina

Hoofd Tuinen Theo Houthoff vertelt over oerplanten.

Click here for English.

Ik werk al vele jaren op deze bijzondere plek. De hele tuin is zeer de moeite waard om te bezoeken maar mijn voornaamste belangstelling gaat uit naar onze bomen.

De Hortus in Leiden heeft een aantal zeer bijzondere bomen in de collectie. Bomen zijn essentieel voor de mens. Wist u dat grote bomen als een soort airconditioner werken in de zomer? Ze zorgen voor een verkoelend effect omdat ze grote hoeveelheden water verdampen. Ook halen ze fijnstof uit de lucht, wat een zuiverende werking heeft op de omgeving. En bomen geven onderdak aan vogels en vleer­ muizen. Regelmatig hoort u de spechten kloppende geluiden maken, om territorium af te bakenen. Bij enkele grotere bomen ziet u borden staan met Japanse karakters erop getekend. Dit zijn de topstukken uit onze collectie, door Von Siebold omstreeks 1850 in Japan verzameld. Onze bomen worden regelmatig gecontroleerd door boom­ specialisten zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Zij onderzoeken de bomen met speciale apparatuur en bekijken of er geen zwakke plekken zijn in de stam en de takken. Op deze manier hopen we nog vele jaren van de indrukwekkende bomen te kunnen genieten.

Tip van de tuinman

Voordat u een boom gaat planten: denk na over hoe groot die kan worden. Dat kan u veel narigheid besparen. Bomen zijn onderverdeeld in grootte. Eerste grootte, boven de 15 meter. Tweede grootte, van 10 – 15 meter. Derde grootte, tussen de 6 en 10 meter hoogte.

Bekijk hier een video over de Oerplanten van de Hortus.

Bij ons leer je de wereld kennen