Hoofd Kassen Rogier van Vugt vertelt over de orchideeën uit de Hortus.
Sinds mijn vijfde ben ik dol op de natuur. Eerst waren het vooral dieren, maar langzaam kwamen planten in beeld en deze interesse groeit continu, tot op de dag van vandaag. Het is voor mij onmogelijk slechts te focussen op één type plant. Maar als er een groep is die een dominante rol speelt, zijn het wel de orchideeën.
Gelukkig heeft onze Hortus een enorme collectie van deze planten. Niemand weet momenteel precies hoeveel het er zijn, maar we hebben in ieder geval meer dan 4000 planten. Ze vormen ook de planten- groep waar het meeste onderzoek aan gedaan wordt. En dat is niet zo gek, want van de meesten weten we precies waar ze in het wild vandaan komen, wat ze wetenschappelijk gezien heel waardevol maakt. Veel bezoekers zijn verrast als ze de orchideeënkassen binnenlopen, want er zijn soorten die als volwassen plant op een vingernagel passen, maar ook die nauwelijks in een gemiddelde auto te vervoeren zijn.
Tip van de tuinman
De meeste orchideeën die commercieel verkrijgbaar zijn, groeien van nature epifytisch op boomtakken, zonder voedingstoffen aan de boom zelf te onttrekken. Hoger in de boom is meer licht, maar daar is het leven wel zwaarder omdat je het grondwater niet kunt bereiken. Hieruit zijn enkele belangrijke dingen af te leiden die ook een plant in de venster- bank langer gelukkig houden. De wortels mogen bijvoorbeeld best kleddernat worden, maar moeten snel opdrogen. Een kleine pot en een heel luchtig substraat zijn manieren om dit voor elkaar te krijgen.
Bekijk hier een video over de orchideeëncollectie van de Hortus.