Vorige pagina

Tuinbouwtechnisch medeweker Guilherme Herrero Bastos vertelt over tropische bomen.

Click here for English.

De grootsheid van tropische bomen en het respect dat zij inspireren heeft mij altijd gefascineerd. Deze bewondering zette mij ertoe aan om bosbouw te studeren. Ik heb in het Atlantische regenwoud en de Cerrado­regio van Brazilië gewerkt, waar ik deze reuzen in hun natuurlijke omgeving heb kunnen zien.

In de Amazone kunnen regenwoudbomen wel 80 meter hoog worden, met een stamdiameter van maar liefst 16 meter. Deze indrukwekkende planten kunnen duizend jaar oud worden en ontwikkelen een klein eigen ecosysteem. Een soort mini­universum. Je zou kunnen denken dat we alleen maar naar een heleboel bladeren op een stam kijken, maar als we het van dichtbij bestuderen, kunnen we verschillen­ de planten identificeren die op de stam groeien en ook schimmels en dieren die daarin leven. Mensen hebben honderden jaren lang het regenwoud gekapt en daarmee miljoenen kleine werelden vernietigd. In de Hortus willen we deze omgeving nabootsen door bomen en hun kolonisten te laten groeien en op die manier langzaam ons eigen mini­universum te creëren. In onze tropische kassen kun je planten vinden die op de stammen van deze bomen groeien, zoals orchideeën, varens en mossen, en insecten die daarin rondscharrelen.

Tip van de tuinman

Helaas kunnen tropische bomen in ons klimaat niet buiten groeien, maar we kunnen ze wel in warme kassen kweken. Knoop wat varens en orchideeën aan een boomstam, of gebruik een tak van de oude stam van één van onze inheemse bomen om je eigen mini­universum te kweken in een kas. Het is heel bevredigend om te zien hoe planten, mossen en schimmels de boomschors koloniseren zoals ze dat in de natuur ook zouden doen. Vergeet niet om ze vaak water te geven. Ze komen uit het regenwoud!

Bekijk hier een video over de tropische bomen en epifyten van de Hortus.

Bij ons leer je de wereld kennen