Horticulturist kassen Theo Teske vertelt over waterplanten.
Click here for English.
Sinds een paar jaar kweken we een zeer zeldzaam plantje in de Hortus: Nymphaea thermarum, de kleinste waterlelie ter wereld. Wereldwijd is deze in 1987 alleen lokaal gevonden bij een warm waterbron op een heuvel in Rwanda. Zoals bij de meeste tropische waterlelies steekt de bloem boven het wateroppervlak uit. Bijzonder bij deze soort is dat de gehele plant met de bladeren boven water staat.
In samenwerking met een aantal andere botanische tuinen proberen we het bedreigde plantje zoveel mogelijk te vermeerderen, maar het miniwaterlelietje laat zich lastig kweken. Zo ben ik achter de schermen op zoek naar de ideale kweekmethode, bijvoorbeeld het ideale grondmengsel; maar ook de juiste hoeveelheid warmte en licht is belangrijk om de plant goed te laten overwinteren in Nederland.
Een groot geluk is dat de plant zaden maakt, ook als deze niet bestoven wordt door een insect – dit heet zelfbestuiving. Deze miniwaterlelie laat zich succesvol kruisen met andere soorten waterlelies. Voor de commerciële tuinbouw is het misschien een mooie uitdaging om een waterlelie te kweken die het goed doet op de vensterbank.
Tip van de tuinman
In de handel zijn verschillende dwerg waterlelies verkrijgbaar, zoals Nymphaea pygmaea ‘Helvola’ (geel) of ‘Alba’ (wit). Deze bloeien heel rijkelijk en doen het prima op een zonnige plek in een kuip op het balkon, of in een grote kom op de vensterbank. Zet de kuip of kom ‘s winters weg in een koele, vorstvrije ruimte.
Bekijk hier een video over de waterplanten van de Hortus.