In 2017 is het 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger bekend als ’s lands plantentuin te Buitenzorg, werd aangelegd. Ook viert de Universiteit Leiden de opening van de Asian Library in het Leiden Asia Year, en is 2017 uitgeroepen tot jaar van de botanische tuin. Reden te over om de geurige en smakelijke gewassen in de tropische kassen in het zonnetje te zetten.
Buitenzorg
In 1817, een aantal maanden nadat Nederland het beheer van Indonesië terug had gekregen van de Engelsen, stichtte Caspar Georg Carl Reinwardt ’s lands Plantentuin te Buitenzorg, later bekend als Kebun Raya Bogor (Grote tuin te Bogor). Nadat Reinwardt de botanische tuin had opgezet kreeg hij in 1819 het aanbod om aan de universiteit van Leiden de leerstoel botanie en daarmee het prefectschap van de Hortus botanicus op zich te nemen. In 1823 werd hij pas geïnaugureerd.
"Geene plaats op Java kon tot den aanleg van eenen plantentuin meer geschikt zijn, dan de omstreken van Buitenzorg, alwaar de luchtsgesteldheid zoo zeer gematigd is, en veelvuldige regens, door het nabij gelegen boschrijk gebergte veroorzaakt , den grond genoegzaam voor uitdroging beveiligen."
In de tijd dat Reinwardt directeur was ondernam hij veel expedities om planten te verzamelen. Veel hiervan stuurde hij naar Leiden voor onderzoek. Hoewel het overgrote deel van de planten de reis niet overleefden is nog steeds een deel van de Indonesië collectie van de Hortus afkomstig uit Java.
De tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ laat de bezoeker kennis maken met Bogor en Indonesië van 200 jaar geleden, met de eerste directeur en latere prefect van de Hortus Caspar Georg Carl Reinwardt, en met de Aziatische collectie die nog steeds een zwaartepunt vormt van de Hortus botanicus Leiden.
"Het schoone van dit alles wordt nog aanmerkelijk verhoogd door de ruime en fraaie uitzichten naar de nabij gelegene landschappen en naar het uitgestrekt, in hoogte zeer verschillend en boschrijk gebergte, zoo dat de plaats van waar zich dit alles vertoont, met regt voor eene der schoonste oorden op Java mag gehouden worden."
Extra voor bezoekers
Vanaf 3 januari 2017 krijgen alle bezoekers van de Hortus een speciaal receptenboekje met de specerijen en kruiden uit Azië in de hoofdrol. Onno Kleyn schreef de recepten en de Hortus voorzag het van informatie over de specifieke planten, de geschiedenis en natuurlijk hoe u dat zelf moet kweken.
Tijdens de tentoonstelling vanaf 14 april krijgen bezoekers het wandelboekje 'Kroonjuwelen van de Hortus: Tropische kassen' mee. Hiermee kunt u zelf uw weg vinden langs de pronkstukken in de kassen, en leert u alles over de bijzondere planten uit Azië die de kern van de Hortuscollectie vormen. Het boekje is ook online te lezen. Ook is er een engelse versie van het boekje beschikbaar.
Tijdens het Leiden Azië jaar zijn er verschillende activiteiten met de focus op Azië, Bogor en Reinwardt. Kijk in de agenda voor een overzicht.