Vorige pagina

​​​​​​​Solanaceae - Nachtschadefamilie

Paprika is de vrucht van de soort Capsicuum annuum, net als de aardappel en de tomaat lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort die bij ons als groente wordt gegeten is de zoete paprika, kortweg paprika genoemd, in het Engels bell pepper. De veel scherper smakende vormen worden Spaanse pepers genoemd en bevatten veel capsaïcine, en worden Spaanse pepers genoemd. Alle soorten komen uit de warmere streken van Amerika, en zijn in de 16e eeuw via Spanje naar de rest van Europa gekomen. Ze groeien het beste in een kas, en paprika’s vormen voor Nederland een belangrijk exportproduct.

 

Het zijn eenjarige of kortlevende planten, met enkelvoudige bladeren, kleine witte hangende bloemen en goed herkenbare vruchten, al komen die in allerlei vormen en kleuren voor; de korte, met elkaar vergroeide kelkbladen blijven op de vrucht zitten. Er worden ook vormen als sierplant gekweekt, waarvan de vruchten vanwege het mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het kweken beter niet gegeten kunnen worden. Bij het kweken van eetbare vruchten wordt veel gebruik gemaakt van milieu- en mensvriendelijke biologische bestrijding.

Voor de herkomst van de geslachtsnaam Capsicum zijn minstens twee verklaringen te vinden: wellicht afgeleid van het Latijnse woord voor doos (capsa), en zou dan slaan op de vorm van de rijpe vruchten; of van het Griekse kapto, bijten, vanwege de scherpe smaak van sommige vruchten. Annuum komt uit het Latijn en betekent éénjarig.

Carolus Clusius vond het begin 17e eeuw al belangrijk om bij het bespreken van Capsicum annuum ook de specerij Piper nigrum te noemen en af te beelden, vanwege de mogelijke naamsverwarring.

Aan de buitenkant van een Spaanse peper is vaak niet te zien hoe scherp hij precies is. Dat is dus uitkijken geblazen bij het schoonmaken: bij scherpe variëteiten zijn juist de binnenkant van de vrucht en de zaadjes het scherpst. Verse Spaanse pepers worden verwerkt in sauzen zoals tabasco en sambal. Cayennepeper is het poeder dat ontstaat na het drogen en vermalen van hete vormen van Spaanse pepers. Paprikapoeder wordt op dezelfde manier gemaakt van milde tot vrij hete pepers.

 

Bij ons leer je de wereld kennen