Vorige pagina

We zeggen langzaam gedag tegen de kou van de winter. Hortus botanicus Leiden luidt de lente in met een bescheiden voorjaarstentoonstelling over krokussen, irissen en andere soorten uit de lissenfamilie. Te bezoeken van 1 maart tot 1 mei 2019. Voor het ultieme lentegevoel zeker een bezoekje waard.

Boeiende bloeiers 
Breng een bezoek aan ons bollenkasje, waar allerlei zeldzame bolgewassen staan te genieten van het voorjaarszonnetje. Nog niet uitgekeken? Neem een kijkje bij het bollenbed of besnuffel de verschillende bloembollen die onze tuinmannen speciaal voor u in de kruiwagens en bloempotten hebben geplant.

Nieuwe informatieborden
Wist u dat saffraan, een kostbaar specerij, afkomstig is van de stampers van een krokus, namelijk de safraankrokus (Crocus sativus)? En dat de eerste directeur van de Leidse Hortus, Carolus Clusius (1526-1609), al voordat hij in 1594 in die functie aan de slag ging, een pakket met ruim 250 zaden en bollen toestuurde voor de nieuw in te richten Hortus? Die zaden en bollen waren voornamelijk afkomstig van het eiland Kreta. Op de lijst bij die zending stond één gele krokussoort en verscheidene irissen. Ontdek nog meer interessante feitjes op de nieuwe informatieborden die voor deze voorjaarstentoonstelling zijn samengesteld.

Tip! Wandelboekje Geofyten 
Ga op pad met het wandelboekje over geofyten (bollen, knollen en wortelstokken). De tulp, hyacint en narcis, ze zijn allemaal onderdeel van onze geofyten- én kroonjuwelencollectie. Het wandelboekje neemt u mee naar de Clusiustuin, de bollentuin, langs de bollenkas en Sterrewachttuin. Ontdek de verscheidenheid aan bijzondere bolgewassen en hun herkomst. Beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Vraag ernaar bij de entree en u krijgt het gratis mee.

Zondagwandeling Vroege bloeiers 
Op 10 maart is er een rondleiding door de tuin die wordt gegeven door oud-hortulana Carla Teune. Of het nu warm of koud is, ze weet altijd wel wat moois te ontdekken in de ontluikende Hortus. Heeft u al zin gekregen in deze mooie wandeling? U vindt de wandeling in onze agenda.

Vanaf 1 april: aangepaste entreeprijzen en openingstijden
Voor toegang tot de tentoonstelling gelden reguliere entreetarieven. Let op: vanaf 1 april hanteert de Hortus aangepaste toegangsprijzen. Bovendien zijn we met het oog op de lente en zomer weer twee uurtjes extra open, namelijk tot 18.00 uur. Aanvullende informatie en toegangsprijzen vindt u hier.

Bij ons leer je de wereld kennen