Hortusmagazine

Hortusmagazine

De Stichting Vrienden van de Leidse Hortus geeft samen met de Hortus jaarlijks het ‘Hortus Leiden’ magazine uit. Dit rijk geïllustreerde blad diept elk jaar een thema uit, beschrijft wat er in de verschillende seizoenen aan bijzonders in de Hortus is te zien en welke activiteiten er plaatsvinden.

Alle Vrienden krijgen het magazine eind januari thuisgestuurd.

799

Hortusmagazine 2024

In 2024 staat het Vriendenmagazine in het teken van geur. Deze editie van Hortus Leiden belicht de rol die geur speelt in de relatie tussen planten en insecten, en wat het belang van geur is in een breder verband. In het magazine is meer te lezen over de voortgang van de ‘Ronde Sterrewacht’ en het nieuwe wayfinding-project. Op 25 januari, tijdens de Winterlezing van de Vrienden van de Leidse Hortus, werd het eerste exemplaar van ‘Hortus Leiden’ editie 2024 overhandigd aan Martina Vijver, wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Milieuwetenschappen.

Bekijk Hortus Leiden 2024 hier

Hortusmagazine 2023

In 2023 stond de Hortus stond de programming van de Hortus in het thema van 'Water'. In deze editie van Hortus Leiden, gepresenteerd tijdens de Winterlezing op 26 januari 2023. In dit magazine lees je meer over het jaarthema, de projecten van 2023, verborgen stadsnatuur en nog veel meer.

Bekijk Hortus Leiden 2023 hier

Hortusmagazine 2022

In 2022 bracht de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus een magazine uit in het thema 'Planten onder de loep'. Dit thema kwam tot stand, omdat Leiden dat jaar de ‘European City of Science’ was. Dit magazine is in januari 2022 gepresenteerd door de destijds net aangestelde decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Jasper Knoester. In het magazine lees je meer over de wetenschappelijke projecten binnen de Hortus, over burgerwetenschap, de nieuwe vijver in de Hortus en nog veel meer.

Bekijk Hortus Leiden 2022 hier

Hortusmagazine 2021

In 2021 was ‘Groen vakmanschap’ het jaarthema van de Leidse Hortus. Het Hortus Magazine stond ook in het teken van dit onderwerp. Het vakmanschap van de tuin- en kasmedewerkers van de Hortus is van groot belang voor het bestaansrecht en het voortbestaand van de Hortus. In deze editie wordt het werk van verschillende groene vakmensen uitgelicht. Naast groen vakmanschap wordt het stoepplantjesproject toegelicht door promovenda Nienke Beets, vertelt tuinarchitect Marc van de Zwet over het ontwerp van de tuinen in de Hortus en komen er nog veel meer interessante onderwerpen uit de Hortus voorbij.  

Bekijk Hortus Leiden 2021 hier

Hortusmagazine 2020

In de 2020 editie van Hortus Leiden herdachten we dat een groep Pilgrims 400 jaar geleden uit Leiden naar Amerika vertrok. Tijdens het jaarthema ‘Van Columbus tot Mayflower’ stonden de tuin en het magazine in het teken van de botanische aspecten van deze gebeurtenis. In deze uitgave lees je ook meer over de in 2019 vernieuwe Wintertuin en de oprichting van het Carla van Steijn Fonds. 

Bekijk Hortus Leiden 2020 hier

Hortusmagazine 2019

Van asperine tot opium: veel van onze geneesmiddelen komen oorspronkelijk uit planten. In 2019 stond de Hortus in het teken van de geneeskracht van planten tijdens het jaarthema 'Beter met planten'. In deze tweede editie van Hortus Leiden wordt dit thema uiteengezet aan de hand van artikelen over planten(families) met een geneeskrachtige werking, waaronder de gemberachtigen en vanille-orchideeën. In 2019 bestond de Vriendenstichting 40 jaar, een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij het ontstaan van de Stichting. Verder lees je over het Singelpark en kunstenaar Rob van Es.

Bekijk Hortus Leiden 2019 hier

Hortusmagazine 2018

Deze eerste editie van Hortus Leiden staat in het teken van ‘Plant en Eter’, het jaarthema van 2018. In het magazine is meer te lezen over bekende en minder bekende voedselgewassen. Met onder andere een interview met kok Onno Klein, de favoriete eetbare planten van verschillende Hortusgezichten en een profiel van botanisch tekenares Esmée Winkel.

Bekijk Hortus Leiden 2018 hier

Kies een taal