Varentuin

Varentuin

Meanderende paadjes leiden je door een enorme variëteit aan varens. Deze planten lijken op het eerste gezicht misschien erg op elkaar, maar als je aandachtig kijkt, zie je al snel de verschillende soorten die onze Varentuin rijk is.

In de Varentuin wandel je tussen honderden varens. Omdat ze de Nederlandse winter moeten overleven, is de collectie beperkt tot soorten die van nature op het noordelijk halfrond voorkomen: met name Europa, Noord-Amerika en Azië. Loop niet te snel door, want dan mis je de diverse pracht van de wereld van varens: let vooral op de bladvormen en kleuren. In het voorjaar rollen de nieuwe bladeren zich op unieke wijze uit. 

De Engelse varengekte 

Onze Varentuin werd geopend op 3 september 1993. Maar ook daarvoor had de Hortus al verschillende soorten varens in de collectie. Veel exemplaren hebben we te danken aan de ‘Engelse varengekte’. In de loop van de 19e eeuw werden varens, vooral in Engeland, steeds populairder. Varens werden in het wild uitgegraven om als sierplant verkocht te worden. In de Varentuin staat zelfs een exemplaar van Polystichum setiferum, waar destijds 500 pond voor betaald is – de prijs van een dure villa in het centrum van Londen! 

Kies een taal