Vorige pagina

Een groot deel van onze collecties bestaat uit Aziatische planten, waaronder een aantal uit China. We hebben hier een selectie gemaakt van 30 planten die een belangrijke rol spelen in de traditionele Chinese geneeskunde en waar onderzoek naar is gedaan in samenwerking met de Chinese Medische Wetenschappen Academie in Peking.

De selectie die u hier terugvindt, zijn onderzocht door wetenschappers van de Hortus, het Centrum voor Chinese Geneeskunde en Inhoudsstoffen van het Instituut Biologie Leiden (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Leiden) en het Instituut voor Chinese Materia Medica van de Chinese Academie van Chinese Medische Wetenschappen in Peking. Natuurlijk zijn onderzoekers in Oost en West benieuwd naar de werkzame chemische verbindingen in deze plantensoorten.

DNA Barcodes

Onze samenwerking zal er toe leiden dat van veel Hortusplanten de inhoudsstoffen en de DNA-volgorde worden onderzocht. Onze Chinese collega's hebben de DNA-barcodes van 30 planten al bepaald. Als u op de afbeelding onderin de plantenpagina klikt, komt de gehele barcode tevoorschijn. DNA-barcoding is een moleculaire techniek om soorten te herkennen aan een standaard, kort stukje van het DNA.

In de Hortus zijn de planten te herkennen aan een groen tekstbordje met Chinese tekens.

Bij ons leer je de wereld kennen