Japanse iep

Herkomst Japan
Leeftijd geplant in 1830
Bloeiperiode april
Japanse iep

De Duitse arts en onderzoeker in Nederlandse dienst Philipp Franz Balthasar von Siebold maakte van 1823 tot 1829 zijn eerste reis in Japan. Hij nam exemplaren van de Japanse iep (Zelkova serrata) mee. Twee hiervan staan in onze tuin.

Nabij het Tuinhuis staat het meerstammige exemplaar. Elders in de tuin werd in 1990 de Von Siebold Gedenktuin aangelegd rond een monumentaal exemplaar met één centrale stam. De Japanse iep heeft gezaagd blad (het woord 'serrata' in de wetenschappelijke naam betekent ‘gezaagd’) dat in de herfst in warme tinten oranje en geel verkleurt. Er komen kleine nootjes aan, waar halsbandparkieten dol op zijn. Deze Japanse iepensoort krijgt geen iepenziekte. Hij wordt in Japan gewaardeerd om de prachtige bast en om het zilvergrijze, fijnnervige timmerhout dat voor doosjes en theekastjes gebruikt wordt

De Leidse Hortus huisvest nog meer dan tien originele bomen die door Von Siebold naar onze streken gebracht zijn. Vóór Von Siebolds bezoek aan Japan waren er maar 34 Oost-Aziatische gewassen in Europa bekend. Hij introduceerde meer dan 730 nieuwe soorten in onze regio. Tegenwoordig is 70% van alle struiken en bomen in Nederlandse tuinen, lanen en parken van Oost-Aziatische oorsprong.

Wist je dat?

Dit zijn de oudste exemplaren van Zelkova serrata buiten Japan.

Kies een taal