Oude Sterrewacht

Oude Sterrewacht

Op het terrein van de Hortus staat de Oude Sterrewacht. Deze Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. Het bezoekerscentrum beneden in de Oude Sterrewacht is onderdeel van de Hortus en Instituut Sterrewacht. 

Bezoekerscentrum in de Hortus

In het bezoekerscentrum is momenteel de tentoonstelling “Het vijfhoekige heelal van Gerard Caris” te zien. Deze tentoonstelling is een initiatief van Sterrewacht Leiden (het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden) en de Hortus, en markeert een nieuwe samenwerking. Komende jaren gaan Sterrewacht en de Hortus gezamenlijk het bezoekerscentrum programmeren met kunst, natuur en wetenschap als inspiratiebron.

Meer informatie over de tentoonstelling

Rondleidingen koepels

Van woensdag t/m zondag organiseert Instituut Sterrewacht rondleidingen. Bij een rondleiding neemt een student sterrenkunde je mee naar een van de alleroudste telescopen van Nederland én wordt er meer uitgelegd over de Caris-tentoonstelling. 

Boek een rondleiding

Kies een taal