Vorige pagina

In de Hortus staan bijna dertig bomen die meer dan honderd jaar oud zijn. De alleroudste boom is de Goudenregen (Laburnum anagyroides) rechts naast de ingang: deze is al te vinden in een inventaris die Pieter Pauw in 1601 maakte, alleen niet op de plek waar hij nu staat.

Gouden Regen
Gouden Regen

In het wild komt deze soort in Midden- en Zuid-Europa voor. De Jonge twijgen van deze boom zijn aan de top grijs behaard. het blad is drietallig met aan de bovenkant een donkergroene kleur, en aan de onderkant een blauwgroene kleur. 

De Goudenregen verliest zijn blad in de winter. Hij wordt nooit heel hoog en groeit meestal struikvormig. De vruchten van de boom lijken een beetje op sperziebonen en de zaden in de vruchten zijn bijzonder giftig. 

Deze boom heeft extra verzorging nodig vanwege zijn leeftijd. In 1972 werd hij op het nippertje gered door ingrijpende werkzaamheden, en deze worden nu bijna jaarlijks herhaald. Hoewel de Goudenregen nauwelijks meer groeit, bloeit de boom nog ieder jaar met prachtige hangende trossen heldergele bloemen.  

Deze boom is geadopteerd.

Bij ons leer je de wereld kennen