Tulpenboom

Herkomst oostelijk Noord-Amerika
Leeftijd gezaaid in 1716
Bloeiperiode mei en juni
Tulpenboom

De tulpenboom (Liriodendron tulipifera) is jaarrond mooi. In de winter toont de boom zijn grillige silhouet en paarsige knoppen, die aan het eind van de winter de vorm van een eendenbek krijgen. 

In het voorjaar zie je het piepjonge blad al opgevouwen tussen de knopschubben zitten. Het apart gevormde blad ontvouwt zich in april/mei; het lijkt wel of de punt is afgeknipt. De bovenkant is glanzend groen, de onderkant wat matter en bleker. Tussen de bladeren verschijnen in mei en juni de tulpvormige bloemen, zachtgroen met een oranje hart. Je moet weten dat ze er zijn, anders kijk je er makkelijk overheen. In de herfst vormen zich vleugelvruchten aan kegels en kleurt het blad vaak schitterend goudgeel. Ons exemplaar is door Herman Boerhaave (1668-1738) gezaaid in oktober 1716. De dikke 'knolvoet' is geen entplek: oudere tulpenbomen vormen vanzelf zo'n dikke voet.

Wist je dat?

Kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (1925-2007) was een groot liefhebber van deze tulpenboom. Maar anders dan vaak gezegd wordt, is het exemplaar dat Wolkers in zijn volkstuin en later bij zijn Texelse huis kweekte geen ent van de Leidse tulpenboom.

1053

Kies een taal