Vorige pagina

De Clusiustuin heeft sinds de aanleg in 1594 zowel een publieke als een wetenschappelijke en educatieve functie gehad: een echt modern museum dus. Oorspronkelijk bedoeld als kruidentuin voor onderzoek en onderwijs aan planten die van belang waren voor de medische wetenschap, was het eigenlijk al meteen een botanische tuin, met een grote collectie plantensoorten van over de hele wereld. De tuin is een typische renaissancetuin: verdeeld in vier kwadranten, die weer onderverdeeld zijn in rechthoekige plekken.

Clusiustuin

Geschiedenis

Van 1933 tot in 2009 lag de Clusiustuin buiten het Hortusterrein, aan de 5e Binnenvestgracht. Op deze plek was de Clusiustuin een mooi voorbeeld van een ‘Hortus conclusus’, een besloten tuin, zoals dat ook in de oorspronkelijk opzet het geval was. 
Een reconstructie op de oorspronkelijke plek was in de dertiger jaren niet mogelijk, omdat toen in de Voortuin de beroemde Bruine beuk stond. Pas nadat deze in 1987 wegens ouderdom moest worden gekapt, werd het mogelijk om de Voortuin opnieuw in te richten, en kon in 2009 de Clusiustuin weer op zijn oorspronkelijke plek worden aangelegd.
Op de oude plek aan de Binnenvestgracht ligt nu de Hortuskwekerij, waar planten worden opgekweekt, en waar kan worden geëxperimenteerd met bedreigde en invasieve soorten. De kwekerij is alleen tijdens sommige evenementen toegankelijk voor het publiek.

Clusiustuin vanaf 2009

De Clusiustuin nu is iets kleiner dan vroeger. Door middel van hekken (geïnspireerd op ontwerpen van Vreedeman de Vries uit 1583) en een beukenhaag wordt het besloten karakter van een ‘Hortus conclusus’ benadrukt. Het hek om de kostbare tulpen en het paviljoentje zijn gemaakt naar een gravure uit 1610 van Woudanus (zie galerij hieronder)
Vanwege het uitgebreide netwerk van prefect Clusius en de plantenverzameling van apotheker Cluyt omvat de eerste beplantingslijst maar liefst 1585 planten. Niet alleen geneeskrachtige kruiden, maar ook allerlei bekende sierplanten en meer exotische gewassen, waaronder de Tulp.

Abeeldingen Clusiustuin

Bij ons leer je de wereld kennen