Tropische Kassen

Tropische Kassen

In de Tropische Kassen kun je het hele jaar door genieten van vele tinten groen en allerlei bijzondere exotische planten. In de warme en vochtige lucht komen reuzenaronskelken tot bloei en verspreiden orchideeën hun unieke geuren. 

Als je de Tropische Kassen binnenloopt, waan je je direct in een jungle. Begeleid door een koor van roepende kikkertjes verken je het tropische woud vanaf de grond én op een loopbrug die je door de toppen van de bomen leidt. De Mysore-winde en jadebloem zijn de blikvangers van de Hoge Kas. 

Penisplanten en orchideeën

Volg de Hortusroute en de vochtige hitte wordt snel wat minder. In de Middenkas vind je vleesetende bekerplanten, mierenplanten en onze rijke collectie (reuzen)aronskelken, ook wel penisplanten genoemd door de suggestieve vorm van de bloeiwijze. Een bloeiende penisplant is onmiskenbaar door de kenmerkende geur van rottend vlees, waarmee de plant bestuivers lokt. Ook vleesetende bekerplanten kom je hier tegen. 

Een van de topcollecties van de Leidse Hortus is ontegenzeggelijk onze uitgebreide verzameling orchideeën, die de meest bijzondere vormen en unieke kleuren kunnen hebben. In de twee kassen naast de corridor staat er bijna altijd wel een orchidee in bloei. En als je genoeg orchideeën hebt gezien, is het tijd om de koningin van de Hortus te bezoeken in de Victoriakas. 

De Tropische Kassen door de eeuwen heen

Al sinds 1700 heeft de Hortus een tropische plantencollectie die relevant is voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en publiek. Uit verre gebieden kwamen steeds meer planten binnen die het Nederlandse klimaat niet konden verdragen. Daarom waren er kassen nodig. 

Waarschijnlijk werd de eerste onverwarmde kas al gebouwd rond 1680. Op illustraties uit 1719 zijn al kassen te zien die met run en turf werden warmgestookt. In 1937 begon de bouw van het huidige kassencomplex en werden de kleinere kasjes, verspreid door de tuin, afgebroken.

In de jaren 90 van de 20e eeuw is het kassencomplex uitgebreid met de Roelfsemakassen, waar nog altijd onze orchideeën- en onderzoekscollecties worden gehuisvest. In 2012 ging een grote renovatie van de Tropische kassen van start. In 2013 werden de vernieuwde kassen geopend door Koningin Máxima. Onder andere de loopbrug in de Hoge Kas is toen gerealiseerd. Ook is het kassencomplex beter uitgerust voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Wandelboekje Tropische Kassen

In 2017 brachten we een wandelboekje over de Tropische Kassen uit. Hierin is meer te lezen over de Tropische Kassen en een aantal planten die daarin te vinden zijn. Niet meer verkrijgbaar bij de kassa, maar je kunt het boekje nog wel online doorbladeren:

Wandelboekje Tropische kassen (Nederlands)
Wandelboekje Tropische kassen (Engels)

Kies een taal