Victoriakas

Victoriakas

De Victoriakas is zonder twijfel de warmste plek van de Hortus. Hier laat de reuzenwaterlelie elk jaar zien waarom hij vernoemd is naar een koningin. Als je op het juiste moment komt en de bloemknop op het punt staat open te barsten, is de kas gevuld met zijn karakteristieke ananasgeur. 

Het eerste wat je ziet in de Victoriakas is de grote vijver in het midden. ’s Zomers is deze gevuld met bladeren van de reuzenwaterlelie, die wel drie meter in doorsnee kunnen worden. Regelmatig bloeit hij: één nacht in het wit, één nacht in het roze. Maar ook vele andere kleinere waterplanten zijn te vinden in deze kas, en ook de opvallende hibiscus wil zijn stralende kleuren graag laten zien.  

Wist je dat de Victoriakas verhoogd is? Hierdoor heeft de kas geen last van de schaduwen van omringende gebouwen. De planten in de Victoriakas kunnen op die manier van zo veel mogelijk zonlicht genieten. 

Meer dan 150 jaar in bloei

In 1870 werd de eerste Victoriakas gebouwd, waar twee jaar later voor het eerst de reuzenwaterlelie bloeide. Na de bouw van het huidige kassencomplex in 1937 werd deze historische kas, letterlijk bekroond met een gietijzeren kroon, afgebroken.

Kies een taal