Wintertuin

Wintertuin

De Wintertuin is een ‘koude’ kas: hier zijn de temperaturen niet tropisch, maar wordt het ook nooit koeler dan 15 graden. Ontdek hier opvallende overlevers: planten uit de oertijd, bijzondere succulenten en onze diverse collectie vleeseters. 

Op de begane grond van de Wintertuin loop je zo tegen de Wollemi pine aan: een levend fossiel dat in 1994 werd herontdekt in een Australische vallei. ’s Winters staat de Wintertuin vol met kuipplanten die de Nederlandse kou niet kunnen verdragen. 

Een verdieping hoger loop je het terras met palmvarens op. Deze planten zijn te herkennen aan hun dikke, ruwe stammen en geveerde bladeren met scherpe puntjes. Ook vind je hier onze collectie cactussen en andere vetplanten, die onder de meest erbarmelijke omstandigheden nog overleven. 

De vleeseters kom je tegen op de loopbrug, net onder het glazen dak van de Wintertuin. Deze planten hebben namelijk veel licht nodig, waar ze bovenin de kas rijkelijk mee worden bediend. Vleeseters zijn er in allerlei soorten en maten: de zonnedauw die prooi vangt met kleverige klieren, de venusvliegenval die zijn bladkleppen dichtslaat, en de bekerplant die insecten verteert in de vloeistof in zijn beker. 

Een 21e-eeuwse kas 

De Wintertuin is de nieuwste kas in de Hortus: hij is gebouwd in 2000 en opgeknapt in de winter van 2018/2019. Naast de bijzondere plantencollecties vind je hier ook de entree, de Hortusshop en het Hortus Grand Café. 

Kies een taal