Orchideeën

Herkomst wereldwijd, behalve Antarctica
Levensvorm epifyt
Leeftijd in de collectie sinds 1740
Orchideeën

De grootste onderzoekscollectie van de Hortus is die van de orchideeën (Orchidaceae), deze bestaat uit meer dan 4000 soorten. 

De meeste orchideeën zijn epifyten, dat wil zeggen dat ze niet in de grond wortelen maar op andere planten groeien, en in de Hortus op stukjes schors of in potjes met schorsstam kunnen worden gekweekt. Het grootste deel van de collectie is van wilde herkomst en wordt in de Tropische Kassen gekoesterd om de bloemen te kunnen bestuderen. Er zijn verscheidene nieuwe soorten in de Hortuscollectie gevonden, waaronder de eerste nachtbloeiende orchidee: Bulbophyllum nocturnum

Met name de Oost-Aziatische orchideeën die door wetenschappers van de Hortus zelf zijn verzameld in onder andere de hoog- en laaglanden van Nieuw-Guinea, vertegenwoordigen met meer dan 3000 individuen het hart van de orchideeëncollectie, die uniek is in de wereld. 

Wist je dat?

Naast tropische orchideeën bezit de Hortus ook orchideeën uit het Middellandse Zeegebied. In tegenstelling tot de epifytische orchideeën uit de tropen zijn deze soorten geofyten: ze groeien met een knol onder de grond. Geofyte orchideeën zijn te bewonderen in de Bollentuin.

Kies een taal