Mysore-winde

Herkomst India, Nilgiri Hills
Levensvorm klimplant
Leeftijd in de collectie sinds 1993
Mysore-winde

De Mysore-winde (Thunbergia mysorensis) is een uitbundig groeiende klimplant, afkomstig uit de Nilgiri Hills in zuidelijk India. 

Het is een houtige altijdgroene soort die tot de Acanthusfamilie behoort. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch (de linker- en rechterhelft lijken spiegelbeeldig op elkaar) en opvallend geel en rood gekleurd. De bloemen scheiden een zoete nectar af en zijn in streken waar ze buiten kunnen groeien aantrekkelijk voor kolibries en honingzuigers. Ze staan in opvallende, lange, hangende trossen. De plant groeit bij ons alleen in de Tropische Kassen en bloeit daar bijna het hele jaar. In de zomer kan de Mysore-winde wel een meter per week groeien! De langwerpige bladeren zijn niet opvallend, maar kunnen wel snel een groot oppervlak bedekken. 

Wist je dat? 

Het geslacht Thunbergia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Carl Peter Thunberg (1743-1828), een leerling van Linnaeus, die de flora van Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Japan bestudeerde. De soortnaam mysorensis verwijst naar Mysore, het oude koninkrijk waarin de Nilgiri Hills liggen. 

Kies een taal