Lotus

Herkomst Azië
Leeftijd in de collectie sinds 2015
Bloeiperiode juli en augustus
Lotus

In een smalle, onverwarmde vijver in de Chinese Kruidentuin groeit Nelumbo nucifera ‘Pekinensis Rubra'. Deze winterharde cultivar heeft fraaie roze bloemen van zo'n dertig centimeter doorsnee. De bloemen geuren, de bladeren hebben de vorm van een schild. 

Na de bloei rijpen de zaden (biologisch gezien zijn deze bolletjes de vruchten) in de bloembodem, die de vorm heeft van de broes van een gieter. De lotus is niet nauw verwant met de waterlelie, al zijn het allebei waterplanten waarvan de bloemen veel bloemblaadjes hebben. De meeste delen van deze plant worden in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt: zaden, kiemblaadjes, de 'doosvrucht', de meeldraden, het blad en de wortel. Vuil en modder hebben geen vat op de plant. Laat maar eens een waterdruppel over het blad rollen. Het lijkt een bolletje kwik, dat zo van het blad afglijdt. Dit heet het lotuseffect. Dat wordt ook gebruikt bij verf voor vliegtuigen om ijsafzetting te voorkomen en bij regenjassen om ze sterker waterafstotend te maken. 

Wist je dat?

De lotus speelt in verschillende godsdiensten een rol als symbool voor zuiverheid. De plant wortelt in een moerasachtige bodem, zonder dat de bladeren en bloemen er ooit modderig uitzien. Daarom staat deze plant ook wel bekend als de heilige lotus.

1035

Kies een taal