Wollemi pine

Levend fossiel

Herkomst Australië
Levensvorm conifeer
Leeftijd in de collectie sinds 2006
Wollemi pine

De Wollemi pine (Wollemia nobilis) is een van de zeldzaamste bomen ter wereld. In het wild groeien er hooguit honderd, in twee nauwe ravijnen in de Australische Blue Mountains. De Australische boswachter David Noble ontdekte ze in 1994 tijdens een trektocht in Natuurpark Wollemi, waarnaar de den is vernoemd. 

Zulke rare naaldbomen hadden de boswachters en biologen van de Australische National Park and Wildlife Service nog nooit gezien. Maar paleobotanici kenden de boom wel, als fossiel: afdrukken die sterk leken op de Wollemi pine zijn gevonden in gesteenten van 80 miljoen jaar oud.

Onmiddellijk is er door de botanische tuin in Sydney een wereldwijd kweekprogramma gestart om de soort te behoeden voor uitsterven. Als een bosbrand of een ziekte de boom bedreigt, zijn er voldoende exemplaren op de wereld om de soort te laten voortbestaan. De Hortus heeft verschillende exemplaren. Het exemplaar in de Wintertuin is vermoedelijk de hoogste Wollemia nobilis in Nederland. De plant laat regelmatig mannelijke (hangende kegels) en vrouwelijke (bolronde kegels) bloeiwijzen zien. Je treft buiten een exemplaar aan dat van de warmte van de Tropische Kassen profiteert.

Wist je dat?

Het is niet moeilijk om de Wollemi pine in leven te houden: alleen jonge exemplaren zijn gevoelig voor nachtvorst. Eenmaal aan de groei zijn het sterke bomen. In het wild kunnen ze wel veertig meter hoog worden. 

Kies een taal