Vorige pagina

Promotieonderzoek HiddenBiodiversity van start

Welke verborgen natuur leeft er in onze steden en hoe kunnen we deze organismen benutten? Dat gaat het HiddenBiodiversity-project de komende vier jaar onderzoeken. Het onderzoek ging maandag 26 september van start met een bijeenkomst in de Hortus botanicus.

Lees meer

Tweede Amorphophallis titanum is uitgebloeid

De tweede (en tevens laatste) bloeiende Amorphophallus titanum van dit jaar is uitgebloeid. De plant was van vrijdag tot dinsdag in vol ornaat te zien, dinsdagavond rond 18:00 uur klapte de bloeikolf om.

Lees meer

Tweede Amorphophallus titanum in bloei in Leidse Hortus

Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzenpenisplant, in bloei te zien. De bloei is ook te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van de Hortus. Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.

Lees meer

Tweede Amorphophallus titanum bloeit bijna

In de Tropische Kassen komt een tweede exemplaar van de Amorphophallus titanum in bloei. Eerder deze zomer bloeide er al een ander exemplaar van deze Sumatraanse reus in de Hortus. Dat twee exemplaren van deze soort zo kort achter elkaar bloeien, is uitzonderlijk.

Lees meer

Amorphophallus titanum is uitgebloeid

De Amorphophallus titanum is na drie dagen uitgebloeid. In een tijdsbestek van ongeveer vier weken ontwikkelde de bloemknop van A. titanum, die zich begin juni voor het eerst liet zien, zich tot een twee meter hoge bloeiwijze. Op 14 juli begon rond 14:00 uur de bloei. Drie dagen lang was de plant in volle bloei te zien, waarna de bloeiwijze instortte. Voor wie dit spektakel gemist heeft: binnenkort komt er nog een ander exemplaar van A. titanum in bloei.

Lees meer

Amorphophallus titanum staat in bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Amorphophallus titanum, oftewel de Reuzenpenisplant. Donderdagmiddag omstreeks 14:00 uur begon het schutblad uit te vouwen en 's avonds stond de plant in volle bloei. De plant is op vrijdag en zaterdag nog in bloei te zien, daarna verwelkt hij snel. Op vrijdag opent de Hortus een uur eerder voor publiek: vanaf 9:00 uur 's ochtends tot 17:00 uur 's avonds kunnen bezoekers de bloem komen bekijken. Daarna vindt de besloten Delegate Party van de ESOF plaats in de Hortus. Op zaterdag is de tuin van 9:00 tot 21:00 uur geopend.

Lees meer

Waterplanten verzameld voor Natuurvijver

Op 29 juni ging een team van tuinpersoneel en stagiairs op expeditie in Zuid-Holland om verschillende inheemse waterplanten uit het wild te verzamelen. De planten zijn een belangrijk onderdeel van de beplanting rondom de Natuurvijver, het gedeelte van het recent gerenoveerde vijvergebied waar de Hortus zeldzame Nederlandse natuur wil laten zien en beschermen.

Lees meer

Midzomernacht 21 juni 2022

Op 21 juni viert de Hortus botanicus Leiden viert de Midzomernacht – de langste dag van het jaar. Van 19:30 tot 23:00 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren.

Lees meer

Beleef de Hortus botanicus Leiden in zomerse avondsferen

In juni, juli en augustus is de Hortus botanicus Leiden op woensdagavonden tot 21:00 uur geopend. Naast dat bezoekers een paar uur langer van de tuin en kassen kunnen genieten, valt er ook van alles te beleven: geniet van muzikale optredens, ontspan tijdens meditatie- en yogalessen, spijker je tekenvaardigheden bij en kom samen met vrienden en familie om je plantenkennis te testen bij de spellentafel.

Lees meer

Grote diversiteit korstmossen in de Hortus botanicus Leiden

Vorig jaar begon biologiestudent Harold Timans met het inventariseren van korstmossen in de Hortus in het kader van een Honoursstage. Uit de inventarisatie bleek dat er 111 soorten korstmossen in de tuin leven, waarvan er een aantal zeldzaam of zelfs zeer zeldzaam zijn. Harold schreef er een artikel over, dat gepubliceerd werd in Buxbaumiella, het tijdschrift van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG).

Lees meer

ARquatic wint Joke ‘t Hart Prijs

Elk jaar rijkt de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen (NVBT) een prijs uit voor het verbinden van groen en kunst: de Joke 't Hart Prijs. Dit jaar is de prijs gewonnen door ARquatic, een totaalervaring van geluid, muziek en Augmented Reality (AR). Live muziek levert de input voor een fantasierijke, associatieve onderwaterwereld, die zich voor uw ogen ontvouwt op uw smartphone.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen