Vorige pagina

Gekskap in de tuin te zien

Deze week (maandag 25 april 2022 t/m zondag 1 mei 2022) is er in de tuin een bijzonder kunstwerk te zien: de Gekskap van Regula Maria Muller. Het werk verbeeldt de tulpenmanie van de 17e eeuw: in Nederland en Europa waren de mensen zó weg van de tulp, het leek wel alsof ze gek geworden waren.

Lees meer

Tweede ingang Talcotthuisje gaat weer open

Vanaf 30 april t/m september 2022 is de tweede ingang van de Hortus, het Talcotthuisje aan de Sterrenwachtlaan, weer geopend. Op zaterdag en zondag, van 10:00 tot 18:00, kunnen nieuwsgierige wandelaars de Hortus dus ook aan de achterkant van de tuin betreden.

Lees meer

Divers team gaat de verborgen biodiversiteit in de stad ontrafelen

Welke ‘verborgen’ organismen leven in de stad? Hoe kunnen we deze benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en meer weten over wat er allemaal leeft? Een breed consortium onder leiding van Michael Stech zal de komende vier jaar onderzoek doen om deze vragen te beantwoorden.

Lees meer

In bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Jadevine (Strongylodon macrobotrys). Twee weken geleden begon de plant meerdere bloeitrossen te produceren, waarvan de eerste intussen in volle bloei staat. Het is de eerste keer in drie jaar dat de plant met meerdere trossen tegelijk gaat bloeien. De opvallende blauwgroene kleur maakt de plant een unicum in het plantenrijk. De Jadevine is een klim- en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild nauwelijks meer voorkomt.

Lees meer

Nieuw artikel Roderick Bouman verschenen

Afgelopen week is er een nieuw artikel verschenen over het promotieonderzoek van Roderick Bouman, promovendus en collectiebeheerder bij de Hortus. Het volgt op het stamboomonderzoek van vorig jaar om het plantengeslacht Phyllanthus op te delen in nieuwe groepen. Hieruit bleek dat deze diverse groep van planten eigenlijk vermengd was. Als gevolg van het driejarige DNA onderzoek en op basis van verschillen in uiterlijk hebben Roderick en zijn team van onderzoekers Phyllanthus opnieuw ingedeeld.

Lees meer

Nieuwe duodirectie en collectiebeheerder

Voor het eerst in 430 jaar is er gekozen voor een tweekoppige directie voor de Hortus botanicus Leiden. Paul Keßler, die al sinds 2006 als prefect aan het hoofd van de organisatie staat, vormt sinds 1 januari 2022 een duodirectie met Peter Inklaar. Paul Keßler richt zich daarbij vooral op onderzoek, wetenschappelijk onderwijs en internationale contacten, Peter Inklaar op operationele zaken en op de museale publieksfunctie van de Hortus. Als collectiebeheerder is Roderick Bouman (1991) aangesteld, per 1 november 2021. Hij volgt Gerda van Uffelen op, die eind 2019 met pensioen ging.

Lees meer

Hortus botanicus legt planten onder de loep tijdens Leiden2022

Vanaf zaterdag 23 april 2022 gaat de Hortus botanicus Leiden van start met de nieuwe programmering rondom het Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science; kortweg Leiden2022. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De Hortus, de enige botanische tuin van de stad en dé plek waar onderwijs en onderzoek naar planten gefaciliteerd wordt, speelt daar natuurlijk ook een rol in. Onder de titel 'Planten onder de loep' bieden we verdiepende activiteiten voor jong en oud.

Lees meer

Rondje om de tuin

De Hortus botanicus leiden is momenteel gesloten voor het publiek, maar rondom de Hortus kan er ook nog volop worden genoten van onze botanische tuin. Loop eens een rondje om de Hortus heen en ontdek wat er van buitenaf nog allemaal te leren valt.

Lees meer

Terugblik 2021

2021 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Ondanks de coronapandemie, die de wereld nog steeds in zijn greep houdt, zijn er ook een heleboel leuke dingen in de Hortus gebeurd dit jaar. In dit jaaroverzicht 2021 zetten we ze op een rijtje.

Lees meer

Plantmoment Tulpenmanie

Komend voorjaar kunnen Leidenaren kans maken op een bodemonderzoek tijdens het citizen science onderzoek 'Tulpenmanie'. Met het project Tulpenmanie willen DNA onderzoek Leonie Kaptein en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over de biodiversiteit in tuin- en potgrond. Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen