Vorige pagina

Wetenschap in de Hortus: korstmosparasiet

Dit najaar ging promovendus Tim Claerhout aan de slag met zijn onderzoek naar korstmossen, in het kader van het HiddenBiodiversity project. 'Verborgen stadsnatuur' is een categorie waaronder korstmossen zich zeker kunnen scharen. Korstmossen vind je overal, maar er gaat niet veel aandacht naar uit. Daar willen wij verandering in brengen. Daarom laten wij graag Tim aan het woord om ons meer te leren over deze interessante organismen. Vandaag heeft Tim het over een nog obscuurder organisme: de korstmosparasiet Illosporiopsis christiansenii.

Lees meer

Knutselfrutsel: natuurmaskers

Afgelopen jaar hebben de leden van de Jeugdvriendenclub veel natuuravonturen beleefd. Zo hebben de kinderen oeroude fossielen bewonderd, happende vleeseters bestudeerd, spannende speurtochten gedaan en gigabomen onderzocht. Ook zijn ze aan de slag gegaan met botanisch vormgegeven, zijn ze op paddenstoelenjacht geweest, hebben ze een slootjessafari gedaan en Japanse tekens geschreven. Kortom, het was een mooi jaar vol groene verwondering en beleving!

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: cycassen gesampled

Op de eerste verdieping van de Wintertuin, de grote, glazen kas waar je de Hortus binnenkomt, kun je verschillende soorten palmvarens (Cycadales) bewonderen. Ze zijn te herkennen aan hun dikke, ruwe stammen en geveerde bladeren met scherpe puntjes. Ze zijn niet alleen bijzonder om te zien, ze hebben ook een unieke eigenschap. Ze kunnen namelijk samenwerkingen aangaan met zogeheten cyanobacteriën om aan hun voedingsstoffen te komen. Dat ze die samenwerking (symbiose) aan kunnen gaan is bekend, maar hoe die interactie precies werkt weten we nog niet.

Lees meer

Hortus vraagt vergunning aan voor ‘rondje Sterrewacht’

In de afgelopen week is er berichtgeving in de media verschenen over een door de Hortus aangevraagde vergunning voor het creëren van een rondloop tussen de Sterrewachttuin en de Hortus. Wij hebben begrip voor de door de buurt geuite zorgen en voorzien graag van de juiste informatie omtrent dit project.

Lees meer

Promotieonderzoek HiddenBiodiversity van start

Welke verborgen natuur leeft er in onze steden en hoe kunnen we deze organismen benutten? Dat gaat het HiddenBiodiversity-project de komende vier jaar onderzoeken. Het onderzoek ging maandag 26 september van start met een bijeenkomst in de Hortus botanicus.

Lees meer

Tweede Amorphophallis titanum is uitgebloeid

De tweede (en tevens laatste) bloeiende Amorphophallus titanum van dit jaar is uitgebloeid. De plant was van vrijdag tot dinsdag in vol ornaat te zien, dinsdagavond rond 18:00 uur klapte de bloeikolf om.

Lees meer

Tweede Amorphophallus titanum in bloei in Leidse Hortus

Op dit moment is in de Tropische Kassen voor de tweede keer dit jaar een exemplaar van Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de Reuzenpenisplant, in bloei te zien. De bloei is ook te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van de Hortus. Op 14 juli bloeide er ook al een Reuzenpenisplant in de Hortus. Het is uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.

Lees meer

Tweede Amorphophallus titanum bloeit bijna

In de Tropische Kassen komt een tweede exemplaar van de Amorphophallus titanum in bloei. Eerder deze zomer bloeide er al een ander exemplaar van deze Sumatraanse reus in de Hortus. Dat twee exemplaren van deze soort zo kort achter elkaar bloeien, is uitzonderlijk.

Lees meer

Amorphophallus titanum is uitgebloeid

De Amorphophallus titanum is na drie dagen uitgebloeid. In een tijdsbestek van ongeveer vier weken ontwikkelde de bloemknop van A. titanum, die zich begin juni voor het eerst liet zien, zich tot een twee meter hoge bloeiwijze. Op 14 juli begon rond 14:00 uur de bloei. Drie dagen lang was de plant in volle bloei te zien, waarna de bloeiwijze instortte. Voor wie dit spektakel gemist heeft: binnenkort komt er nog een ander exemplaar van A. titanum in bloei.

Lees meer

Amorphophallus titanum staat in bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Amorphophallus titanum, oftewel de Reuzenpenisplant. Donderdagmiddag omstreeks 14:00 uur begon het schutblad uit te vouwen en 's avonds stond de plant in volle bloei. De plant is op vrijdag en zaterdag nog in bloei te zien, daarna verwelkt hij snel. Op vrijdag opent de Hortus een uur eerder voor publiek: vanaf 9:00 uur 's ochtends tot 17:00 uur 's avonds kunnen bezoekers de bloem komen bekijken. Daarna vindt de besloten Delegate Party van de ESOF plaats in de Hortus. Op zaterdag is de tuin van 9:00 tot 21:00 uur geopend.

Lees meer

Waterplanten verzameld voor Natuurvijver

Op 29 juni ging een team van tuinpersoneel en stagiairs op expeditie in Zuid-Holland om verschillende inheemse waterplanten uit het wild te verzamelen. De planten zijn een belangrijk onderdeel van de beplanting rondom de Natuurvijver, het gedeelte van het recent gerenoveerde vijvergebied waar de Hortus zeldzame Nederlandse natuur wil laten zien en beschermen.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen