PhD kandidaten Roderick Bouman en Aninda Wibowo, Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen en directeur en prefect Paul Keßler presenteerden vorige week op het Flora Malesiana Symposium in Brunei.
De Hortus botanicus Leiden heeft een erfenis ontvangen van 5 miljoen euro. Het is een gift uit de nalatenschap van Carla van Steijn, die tijdens haar leven een trouwe bezoeker van de Hortus was. De gift zal volgens haar wens worden besteed aan nieuwe activiteiten en om de toegankelijkheid voor minder validen te optimaliseren.
Op maandag 3 juni 2019 wordt één van de grootste tropische planten van ons land getransporteerd van de Hortus botanicus Leiden naar zijn nieuwe verblijfplaats op het centrale plein van Center Parcs De Eemhof. Een bijzonder transport waarbij het gevaarte, de plant weegt zo’n 2500 kilo, over de gebouwen van De Eemhof moet worden gehesen met een enorme hijskraan.
Op donderdag 23 mei 2019 ontvingen Paul Keßler, Gerda van Uffelen en Mei Wang een zestal mensen uit Shanghai. Het gezelschap vertegenwoordigde de gemeente Shanghai en de botanische tuin van Shanghai. Onder hen bevonden zich de directeur van Shanghai Botanical Garden, een TCM-deskundige en bestuurders van de tuin en van de gemeente. Doel van het bezoek was het verkennen van een samenwerking en het uitwisselen van kennis.
Maandag 11 maart hebben Hoofd Kassen Rogier en Hoofd Collectiebeheer Gerda een nog nauwelijks te verkrijgen plant bestoven: alruin (Mandragora officinarum). We kregen een bloeiende alruin van botanische Tuin De Kruidhof in Friesland en niet bloeiende plantjes uit de Hortus Alkmaar. Hortus botanicus Leiden heeft wel Alruin in haar collectie, maar niet bloeiend en moeilijk verplaatsbaar. De planten krijgen een mooi plekje in de Clusiustuin.
Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave hebben de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden het initiatief genomen om een tulp te vernoemen naar de beroemde hoogleraar Herman Boerhaave.
In november 2018 ging de verbouwing van het entreegebied in de Hortus botanicus Leiden van start om de toegankelijkheid voor de toegenomen stroom bezoekers te vergroten. Op dat moment was onduidelijk of voldoende fondsen gevonden zouden worden om naast de vernieuwing van de entree ook een permanente presentatie rondom de aanwezige plantencollecties en een loopbrug op 6,6 meter hoogte te kunnen realiseren. Met trots kunnen wij melden dat het beoogde bedrag van bijna € 900.000 is binnengehaald via fondsenwerving en giften.
Terwijl de bouwwerkzaamheden in volle gang zijn, is in de monumentale Oranjerie een pop-up winkel en café ingericht. In deze gezellige ambiance kunnen bezoekers genieten van een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. In de Hortus winkel kunt u terecht voor botanische cadeaus, planten (direct van de veiling), maar ook voor boeken, ansichtkaarten, sieraden en chocolade.
De Hortus is gesloten van 24 december t/m 1 januari. Vanaf 2 januari is de Hortus open van 10-16 uur op dinsdag t/m zondag. De nieuwe entree en Wintertuin zal rond mei 2019 weer open gaan.
Van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf woensdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen.
Professor ZHANG Yaping, één van de Vice Presidenten van de Chinese Academy of Sciences (CAS) bezocht afgelopen vrijdag met een delegatie de Hortus botanicus Leiden. In zijn delegatie zat Professor YANG Yongping, Deputy Director van het Kunming Institute of Botany van CAS. Doel van het bezoek was het verkennen van samenwerking en uitwisseling.
Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp. De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen. In 2010 ontvingen de Hortus 100.000 bezoekers; in 2017 waren dit er maar liefst 178.536. Om de toegenomen stroom bezoekers in de toekomst beter te kunnen verwerken, is deze verbouwing noodzakelijk.
Op de takken van een beuk die in de hoge kas zijn geplaatst, vind je de Australische lantaarnzwam (Omphalotus nidiformis); een grote witte paddenstoel. Bij daglicht vrij eenvoudig en niks bijzonders, maar zodra het donker is, gebeurt er iets sprookjesachtigs. De paddenstoel begint te gloeien in een mysterieus groene kleur.
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.