Vorige pagina

Minigids: Stoepplantjes herkennen voor beginners

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.
Uitgever KNNV ontwikkelde in samenwerking met Hortus botancius Leiden een gids over stoepplantjes. Met de zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen.

Lees meer

Let op: drukte in verband met OWL

Van 24 tot en met 28 augustus vindt de Orientation Week Leiden (OWL) plaats. Tijdens OWL maken nieuwe internationale studenten kennis met de stad en de Universiteit. Het verkennen van de Hortus staat uiteraard ook op het programma! Van 25 tot en met 27 augustus tussen 12.00-17.00 is het iets drukker in de tuin, vooral in de omgeving van de Sterrewacht. Houdt hier rekening mee tijdens uw bezoek.

Lees meer

Let op: dit jaar geen fotoshoot van baby’s op het blad van de Reuzenwaterlelie

Het is altijd weer iets om naar uit te kijken elke zomer: de fotoshoot van baby's op het blad van de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) in de Victoriakas. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om deze fotoshoot te organiseren. Dit heeft te maken met geldende coronamaatregelen en de verwachte drukte rondom dit evenement. We hopen u volgend jaar weer te zien. Een fijne zomer!

Lees meer

Botanisch stoepkrijten geeft stoepplantjes een naam

In Frankrijk en Engeland is het al een rage: met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep schrijven. Deze ‘stoepplantjes’ zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen mee de verstedelijkte omgeving te koelen. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven.

Lees meer

Chinese watercipres in Professorenbuurt blijkt een vrouwtje

In de Leidse Professorenbuurt, op de hoek van de Van den Brandelerkade en de Thorbeckestraat staat sinds vijftien jaar een Chinese watercipres, een Metasequioa glyptostroboides. Dit soort bomen zijn eenhuizig, dat betekent dat ze zowel man als vrouw zijn en dus mannelijke katjes én vrouwelijke kegels aanmaken.

Leidse bioloog Rinny E. Kooi ontdekte dat aan de boom heel veel vrouwelijke kegeltjes hingen, en helemaal geen mannelijke katjes. Het lijkt er op dat de watercipres in de Professorenbuurt helemaal vrouwelijk is, wat erg bijzonder is. Kooi vermoedt dat er bij het stekken van de boom bij toeval een tak afgenomen is die helemaal vrouwelijk was.

Lees meer

Tuin en kassen Hortus tijdelijk dicht t/m 2 juni vanwege corona maatregelen overheid.

De tuinen en kassen van de Hortus zijn gesloten t/m 2 juni 2020 in verband met corona-maatregelen overheid.
Op 31 maart 2020 liet premier Mark Rutte middels een persconferentie weten dat per direct evenementen met meer dan honderd bezoekers verboden zijn en afgelast dienen te worden. Dit verbod geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen, zoals musea en theaters.
De Hortus is daarom genoodzaakt per direct te sluiten. Hieronder vallen ook het Hortus Grand Café en de winkel.

Lees meer

Nieuwe Verwonder@Singelparkkaart nu verkrijgbaar

De nieuwe Verwonder@Singelpark-plattegrond is nu verkrijgbaar. De plattegrond geeft tips om het hele jaar door leuke dingen te doen in het Singelpark. De kaart helpt je bij het vinden van allerlei plantjes. Ontdek en verwonder! Vraag ernaar bij de Hortus en je krijgt er eentje mee (zolang de voorraad strekt).

De plattegrond is een uitgave van Hortus botanicus Leiden in samenwerking met Naar buiten - Leiden, het Verwonderpaspoort en het Singelpark; met dank aan Vrienden van de Leidse Hortus.

Lees meer

Oude Sterrewacht: einde ‘Van aarde tot oerknal’ en start nieuwe fototentoonstelling

Nog tot en met 26 januari 2020 is de tentoonstelling ‘van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos’ te bewonderen in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Op 14 februari 2020 is er het ‘Pale Blue Dot Symposium’ in de Kaiserzaal van de Oude Sterrewacht en de aftrap van de nieuwe fototentoonstelling 'Living in the shadow of radio telescopes and the Drake Equation'.

Lees meer

Wintersluiting

Van maandag 23 december tot en met woensdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf donderdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen.

Lees meer

Tulp vernoemd naar Gerda van Uffelen

Op maandag 9 december ging Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen officieel met pensioen. Dit vierden we met een feestelijke lunch in het Grand Café. Gerda is maar liefst 26 jaar werkzaam geweest bij de Hortus! Als afscheidscadeau is er een tulp naar haar vernoemd: Tulipa ‘Gerda’, een prachtige rozerode gefranjerde tulp.


Lees meer

Vice directeur Militair Medisch Museum St. Petersburg bezoekt Hortus

De Hortus speelt al vele decennia een belangrijke rol in de ontwikkeling van de botanie, maar ook in de geneeskunde. Toen de Hortus in 1590 werd opgericht, was zijn functie voornamelijk om onderzoek naar medicinale planten te faciliteren. Gedurende de eeuwen kwamen veel belangrijke geneeskundigen en vorsten langs bij de prestigieuze Leidse universiteit. Zo ook Peter de Grote, die van 1682 tot 1725 de tsaar van Rusland was.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen