Vorige pagina

Plantenmarkt 7 mei

Ervaar het voorjaar in de Hortus botanicus Leiden tijdens de jaarlijkse plantenmarkt, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 7 mei. Van 10:00 tot 17:00 kunnen tuin- en plantenliefhebbers hun hart ophalen bij meer dan 30 kramen met exclusieve (kamer)planten, zaden, bollen, tuinadvies, kunst, accessoires en meer. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen met workshops, een lezing of demonstratie bijwonen én een kijkje nemen in de kwekerij van de Hortus. Een uitstekend uitje voor Moederdag en de uitgelezen plek om een uniek cadeautje te kopen.

Lees meer

Nu te zien in de Leidse Hortus: 100.000 bomen en een bos van draad

Van 27 april t/m 3 juli 2022 is het textielkunstwerk 'Honderdduizend bomen en een bos van draad' van Sara Vrugt (1981) te zien in de Hortus botanicus Leiden. Het kunstwerk, een immens geborduurd bos op een doek van 100 m², is in 2020 tot stand gekomen met behulp van meer dan duizend vrijwilligers. In verschillende pop-up ateliers, waarvan er in de zomer van 2020 ook een in de Hortus neerstreek, borduurden vele handen mee aan dit bijzondere werk.

Lees meer

Gekskap in de tuin te zien

Deze week (maandag 25 april 2022 t/m zondag 1 mei 2022) is er in de tuin een bijzonder kunstwerk te zien: de Gekskap van Regula Maria Muller. Het werk verbeeldt de tulpenmanie van de 17e eeuw: in Nederland en Europa waren de mensen zó weg van de tulp, het leek wel alsof ze gek geworden waren.

Lees meer

Tweede ingang Talcotthuisje gaat weer open

Vanaf 30 april t/m september 2022 is de tweede ingang van de Hortus, het Talcotthuisje aan de Sterrenwachtlaan, weer geopend. Op zaterdag en zondag, van 10:00 tot 18:00, kunnen nieuwsgierige wandelaars de Hortus dus ook aan de achterkant van de tuin betreden.

Lees meer

Divers team gaat de verborgen biodiversiteit in de stad ontrafelen

Welke ‘verborgen’ organismen leven in de stad? Hoe kunnen we deze benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en meer weten over wat er allemaal leeft? Een breed consortium onder leiding van Michael Stech zal de komende vier jaar onderzoek doen om deze vragen te beantwoorden.

Lees meer

In bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Jadevine (Strongylodon macrobotrys). Twee weken geleden begon de plant meerdere bloeitrossen te produceren, waarvan de eerste intussen in volle bloei staat. Het is de eerste keer in drie jaar dat de plant met meerdere trossen tegelijk gaat bloeien. De opvallende blauwgroene kleur maakt de plant een unicum in het plantenrijk. De Jadevine is een klim- en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild nauwelijks meer voorkomt.

Lees meer

Nieuw artikel Roderick Bouman verschenen

Afgelopen week is er een nieuw artikel verschenen over het promotieonderzoek van Roderick Bouman, promovendus en collectiebeheerder bij de Hortus. Het volgt op het stamboomonderzoek van vorig jaar om het plantengeslacht Phyllanthus op te delen in nieuwe groepen. Hieruit bleek dat deze diverse groep van planten eigenlijk vermengd was. Als gevolg van het driejarige DNA onderzoek en op basis van verschillen in uiterlijk hebben Roderick en zijn team van onderzoekers Phyllanthus opnieuw ingedeeld.

Lees meer

Nieuwe duodirectie en collectiebeheerder

Voor het eerst in 430 jaar is er gekozen voor een tweekoppige directie voor de Hortus botanicus Leiden. Paul Keßler, die al sinds 2006 als prefect aan het hoofd van de organisatie staat, vormt sinds 1 januari 2022 een duodirectie met Peter Inklaar. Paul Keßler richt zich daarbij vooral op onderzoek, wetenschappelijk onderwijs en internationale contacten, Peter Inklaar op operationele zaken en op de museale publieksfunctie van de Hortus. Als collectiebeheerder is Roderick Bouman (1991) aangesteld, per 1 november 2021. Hij volgt Gerda van Uffelen op, die eind 2019 met pensioen ging.

Lees meer

Hortus botanicus legt planten onder de loep tijdens Leiden2022

Vanaf zaterdag 23 april 2022 gaat de Hortus botanicus Leiden van start met de nieuwe programmering rondom het Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science; kortweg Leiden2022. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De Hortus, de enige botanische tuin van de stad en dé plek waar onderwijs en onderzoek naar planten gefaciliteerd wordt, speelt daar natuurlijk ook een rol in. Onder de titel 'Planten onder de loep' bieden we verdiepende activiteiten voor jong en oud.

Lees meer

Rondje om de tuin

De Hortus botanicus leiden is momenteel gesloten voor het publiek, maar rondom de Hortus kan er ook nog volop worden genoten van onze botanische tuin. Loop eens een rondje om de Hortus heen en ontdek wat er van buitenaf nog allemaal te leren valt.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen