Vorige pagina

Amorphophallus decus-silvae update

Op deze pagina leest u meer informatie over de veelbesproken Amorphophallus decus-silvae. De bloeiperiode, die gepaard ging met een vieze geur, is afgelopen. De plant heeft uiteindelijk ongeveer twee dagen gebloeid. Afgelopen zondag is het stuifmeel, dat de mannelijke bloempjes hebben geproduceerd, verzameld en veiliggesteld. Op dit moment is de uitgebloeide bloem nog te zien in de Tropische Kas van de Hortus. Na verloop van tijd sterft de bloem af en gaat deze in winterrust.

Lees meer

Bijzondere penisplant in bloei

In de Tropische Kassen staat de penisplant Amorphophallus decus-silvae op het punt om te gaan bloeien. Voor zover de plantenexperts in de tuin kunnen nagaan, is dit pas de derde keer dat een plant van deze soort in Europa in bloei komt. De laatste keer dat de plant bloeide in de Leidse Hortus was in 1997.

Lees meer

BGCI lanceert rapport ‘State of the World’s Trees’

Op 1 september heeft Botanic Gardens Conservation International (BGCI) een belangrijk rapport gepubliceerd over de toestand van de bomen in de wereld. Het rapport, waarin de werkzaamheden van de Global Tree Assessment (GTA) zijn gebundeld, is de bekroning van vijf jaar onderzoek naar de belangrijkste hiaten in de inspanningen voor het behoud van bomen. Het is een van de eerste evaluaties van 's werelds bedreigde bomen. 

Lees meer

EL CID-week 2021

Van 12 t/m 21 augustus vindt de jaarlijkse EL CID-week plaats.  Dit is het officiële introductieprogramma van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Tijdens de EL CID leren nieuwe studenten de stad, je studie en het studentenleven kennen. Daar hoort natuurlijk ook een bezoekje aan de Hortus bij!

Lees meer

Clusiuslezing Bostulp (Tulipa sylvestris)

Op dinsdagavond 21 september om 20.00 uur vindt de tweede lezing plaats in de reeks die georganiseerd wordt door de Vrienden van de Hortus en de Clusiusstichting samen. De bijeenkomst wordt gehouden in de Oranjerie. Onder het voorbehoud uiteraard dat tegen die tijd dit soort evenementen mogelijk is.

Lees meer

Zomerrondleiding 13:30 / Guided tour 4 PM

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Geniet van hun verhaal, om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Op aanmelding, koop een e-ticket. Kosten: e-ticket €4,- plus entree Hortus.

Every Thursday in July and August at 4 PM our experienced guides walk through the garden with you. Enjoy their stories outside, the monumental Hortus trees and summer flowering bulbs. Costs: e-ticket €4,- plus entrance fee.

Lees meer

Versoepelde coronamaatregelen in de Hortus

Vanaf 26 juni 2021 worden er weer een aantal coronamaatregelen versoepeld, ook in de Hortus. Drie belangrijke punten: bezoekers hoeven geen mondkapjes meer te dragen in de binnenruimtes, reserveren voor een bezoek is niet meer vereist en we mogen weer rondleidingen aan gaan bieden.

Lees meer

Extreem zeldzame paddenstoel in de tropische kassen van de Hortus botanicus Leiden

Door Hans Adema. Op 19 april 2021 kreeg ik van Jan Meijvogel (Hortusfotograaf, red.) een bericht dat er aardsterren stonden in een kuip in een Tropische Kas, het doorgangspad waar ook de wandelende takken leven. Er stonden vier volwassen exemplaren en drie bolletjes, het zogenaamde tulpenbolstadium, bij een Hibiscus-soort. De aardster was ontdekt door kasmedewerker Jaco Kruizinga die vervolgens Jan Meijvogel inseinde. Jan zag meteen dat het iets heel bijzonders was en meldde de vondst vervolgens aan mij.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen