Vorige pagina

Hortus botanicus legt planten onder de loep tijdens Leiden2022

Vanaf zaterdag 23 april 2022 gaat de Hortus botanicus Leiden van start met de nieuwe programmering rondom het Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science; kortweg Leiden2022. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De Hortus, de enige botanische tuin van de stad en dé plek waar onderwijs en onderzoek naar planten gefaciliteerd wordt, speelt daar natuurlijk ook een rol in. Onder de titel 'Planten onder de loep' bieden we verdiepende activiteiten voor jong en oud.

Lees meer

Rondje om de tuin

De Hortus botanicus leiden is momenteel gesloten voor het publiek, maar rondom de Hortus kan er ook nog volop worden genoten van onze botanische tuin. Loop eens een rondje om de Hortus heen en ontdek wat er van buitenaf nog allemaal te leren valt.

Lees meer

Terugblik 2021

2021 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Ondanks de coronapandemie, die de wereld nog steeds in zijn greep houdt, zijn er ook een heleboel leuke dingen in de Hortus gebeurd dit jaar. In dit jaaroverzicht 2021 zetten we ze op een rijtje.

Lees meer

Plantmoment Tulpenmanie

Komend voorjaar kunnen Leidenaren kans maken op een bodemonderzoek tijdens het citizen science onderzoek 'Tulpenmanie'. Met het project Tulpenmanie willen DNA onderzoek Leonie Kaptein en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over de biodiversiteit in tuin- en potgrond. Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.

Lees meer

Wintermiddagen in de Leidse Hortus

In de wintermaanden organiseert de Hortus botanicus Leiden drie gezellige en leerzame Wintermiddagen. Een bezoek aan de Hortus is dan extra de moeite waard: de tuin blijft een uur langer open, er zijn marktkraampjes, natuurkundeproefjes, winterse lekkernijen en meer. Op 12 december 2021 is er nog meer te beleven dan normaal.

Lees meer

Donatie plantenfossielen

Plantenfossielen illustreren heel goed hoe lang er al planten op aarde leven. Daarom is de Hortus altijd heel blij met nieuw studiemateriaal om te gebruiken voor educatieve doeleinden en om te laten zien aan het publiek. Daarom zijn wij verheugd dat varenvrijwilliger Pieter Huisman een collectie plantenfossielen aan de Hortus heeft geschonken.

Lees meer

Kunstenaarsproject Merkwaardig | Astrid Vlasman

'Borduur een Kamerplant in pot'. Kunstenaar Astrid Vlasman daagde mensen in het hele land uit om met deze opdracht aan de slag gegaan. Dit resulteerde in een groot borduurwerk van een collectie kamerplanten, dat nu als communityproject te zien is bij de entree van de Hortus.

Lees meer

Studio Textielfestival 2021

In 2020 hebben 15 textielkunstenaars zich laten inspireren door de Hortus tijdens de Masterclass ‘Museum als inspiratiebron’, georganiseerd door STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum). De eindresultaten zouden oorspronkelijk worden tentoongesteld tijdens het Textielfestival 2020/2021, maar worden nu tentoongesteld in de online versie van het festival via Studio Textielfestival.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen