Vorige pagina

Wintermiddagen in de Leidse Hortus

In de wintermaanden organiseert de Hortus botanicus Leiden drie gezellige en leerzame Wintermiddagen. Een bezoek aan de Hortus is dan extra de moeite waard: de tuin blijft een uur langer open, er zijn marktkraampjes, natuurkundeproefjes, winterse lekkernijen en meer. Op 12 december 2021 is er nog meer te beleven dan normaal.

Lees meer

Donatie plantenfossielen

Plantenfossielen illustreren heel goed hoe lang er al planten op aarde leven. Daarom is de Hortus altijd heel blij met nieuw studiemateriaal om te gebruiken voor educatieve doeleinden en om te laten zien aan het publiek. Daarom zijn wij verheugd dat varenvrijwilliger Pieter Huisman een collectie plantenfossielen aan de Hortus heeft geschonken.

Lees meer

Kunstenaarsproject Merkwaardig | Astrid Vlasman

'Borduur een Kamerplant in pot'. Kunstenaar Astrid Vlasman daagde mensen in het hele land uit om met deze opdracht aan de slag gegaan. Dit resulteerde in een groot borduurwerk van een collectie kamerplanten, dat nu als communityproject te zien is bij de entree van de Hortus.

Lees meer

Studio Textielfestival 2021

In 2020 hebben 15 textielkunstenaars zich laten inspireren door de Hortus tijdens de Masterclass ‘Museum als inspiratiebron’, georganiseerd door STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum). De eindresultaten zouden oorspronkelijk worden tentoongesteld tijdens het Textielfestival 2020/2021, maar worden nu tentoongesteld in de online versie van het festival via Studio Textielfestival.

Lees meer

Een tulpenboom voor volkstuinvereniging Amstelglorie

Lange tijd heeft er een tulpenboom (Liriodendron tulipifera) in het tuintje van Jan Wolkers in Volkstuinenpark Amstelglorie gestaan. Het was een loot van de tulpenboom op het landgoed Oud Poelgeest, die in 1725 geplant was door Hermann Boerhaave. Boerhaave plantte met hetzelfde zaad nog een tulpenboom: degene die al eeuwenlang het entreegebied van de Hortus siert.

Lees meer

Amorphophallus decus-silvae update

Op deze pagina leest u meer informatie over de veelbesproken Amorphophallus decus-silvae. De bloeiperiode, die gepaard ging met een vieze geur, is afgelopen. De plant heeft uiteindelijk ongeveer twee dagen gebloeid. Afgelopen zondag is het stuifmeel, dat de mannelijke bloempjes hebben geproduceerd, verzameld en veiliggesteld. Op dit moment is de uitgebloeide bloem nog te zien in de Tropische Kas van de Hortus. Na verloop van tijd sterft de bloem af en gaat deze in winterrust.

Lees meer

Bijzondere penisplant in bloei

In de Tropische Kassen staat de penisplant Amorphophallus decus-silvae op het punt om te gaan bloeien. Voor zover de plantenexperts in de tuin kunnen nagaan, is dit pas de derde keer dat een plant van deze soort in Europa in bloei komt. De laatste keer dat de plant bloeide in de Leidse Hortus was in 1997.

Lees meer

BGCI lanceert rapport ‘State of the World’s Trees’

Op 1 september heeft Botanic Gardens Conservation International (BGCI) een belangrijk rapport gepubliceerd over de toestand van de bomen in de wereld. Het rapport, waarin de werkzaamheden van de Global Tree Assessment (GTA) zijn gebundeld, is de bekroning van vijf jaar onderzoek naar de belangrijkste hiaten in de inspanningen voor het behoud van bomen. Het is een van de eerste evaluaties van 's werelds bedreigde bomen. 

Lees meer

EL CID-week 2021

Van 12 t/m 21 augustus vindt de jaarlijkse EL CID-week plaats.  Dit is het officiële introductieprogramma van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Tijdens de EL CID leren nieuwe studenten de stad, je studie en het studentenleven kennen. Daar hoort natuurlijk ook een bezoekje aan de Hortus bij!

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen