Vorige pagina

Midzomernacht 21 juni 2022

Op 21 juni viert de Hortus botanicus Leiden viert de Midzomernacht – de langste dag van het jaar. Van 19:30 tot 23:00 uur kunnen bezoekers genieten van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren.

Lees meer

Beleef de Hortus botanicus Leiden in zomerse avondsferen

In juni, juli en augustus is de Hortus botanicus Leiden op woensdagavonden tot 21:00 uur geopend. Naast dat bezoekers een paar uur langer van de tuin en kassen kunnen genieten, valt er ook van alles te beleven: geniet van muzikale optredens, ontspan tijdens meditatie- en yogalessen, spijker je tekenvaardigheden bij en kom samen met vrienden en familie om je plantenkennis te testen bij de spellentafel.

Lees meer

Grote diversiteit korstmossen in de Hortus botanicus Leiden

Vorig jaar begon biologiestudent Harold Timans met het inventariseren van korstmossen in de Hortus in het kader van een Honoursstage. Uit de inventarisatie bleek dat er 111 soorten korstmossen in de tuin leven, waarvan er een aantal zeldzaam of zelfs zeer zeldzaam zijn. Harold schreef er een artikel over, dat gepubliceerd werd in Buxbaumiella, het tijdschrift van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG).

Lees meer

ARquatic wint Joke ‘t Hart Prijs

Elk jaar rijkt de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen (NVBT) een prijs uit voor het verbinden van groen en kunst: de Joke 't Hart Prijs. Dit jaar is de prijs gewonnen door ARquatic, een totaalervaring van geluid, muziek en Augmented Reality (AR). Live muziek levert de input voor een fantasierijke, associatieve onderwaterwereld, die zich voor uw ogen ontvouwt op uw smartphone.

Lees meer

Plantenmarkt 7 mei

Ervaar het voorjaar in de Hortus botanicus Leiden tijdens de jaarlijkse plantenmarkt, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 7 mei. Van 10:00 tot 17:00 kunnen tuin- en plantenliefhebbers hun hart ophalen bij meer dan 30 kramen met exclusieve (kamer)planten, zaden, bollen, tuinadvies, kunst, accessoires en meer. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen met workshops, een lezing of demonstratie bijwonen én een kijkje nemen in de kwekerij van de Hortus. Een uitstekend uitje voor Moederdag en de uitgelezen plek om een uniek cadeautje te kopen.

Lees meer

Nu te zien in de Leidse Hortus: 100.000 bomen en een bos van draad

Van 27 april t/m 3 juli 2022 is het textielkunstwerk 'Honderdduizend bomen en een bos van draad' van Sara Vrugt (1981) te zien in de Hortus botanicus Leiden. Het kunstwerk, een immens geborduurd bos op een doek van 100 m², is in 2020 tot stand gekomen met behulp van meer dan duizend vrijwilligers. In verschillende pop-up ateliers, waarvan er in de zomer van 2020 ook een in de Hortus neerstreek, borduurden vele handen mee aan dit bijzondere werk.

Lees meer

Gekskap in de tuin te zien

Deze week (maandag 25 april 2022 t/m zondag 1 mei 2022) is er in de tuin een bijzonder kunstwerk te zien: de Gekskap van Regula Maria Muller. Het werk verbeeldt de tulpenmanie van de 17e eeuw: in Nederland en Europa waren de mensen zó weg van de tulp, het leek wel alsof ze gek geworden waren.

Lees meer

Tweede ingang Talcotthuisje gaat weer open

Vanaf 30 april t/m september 2022 is de tweede ingang van de Hortus, het Talcotthuisje aan de Sterrenwachtlaan, weer geopend. Op zaterdag en zondag, van 10:00 tot 18:00, kunnen nieuwsgierige wandelaars de Hortus dus ook aan de achterkant van de tuin betreden.

Lees meer

Divers team gaat de verborgen biodiversiteit in de stad ontrafelen

Welke ‘verborgen’ organismen leven in de stad? Hoe kunnen we deze benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en meer weten over wat er allemaal leeft? Een breed consortium onder leiding van Michael Stech zal de komende vier jaar onderzoek doen om deze vragen te beantwoorden.

Lees meer

In bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Jadevine (Strongylodon macrobotrys). Twee weken geleden begon de plant meerdere bloeitrossen te produceren, waarvan de eerste intussen in volle bloei staat. Het is de eerste keer in drie jaar dat de plant met meerdere trossen tegelijk gaat bloeien. De opvallende blauwgroene kleur maakt de plant een unicum in het plantenrijk. De Jadevine is een klim- en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild nauwelijks meer voorkomt.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen