Vorige pagina

In bloei

In de Hortus botanicus Leiden bloeit de Jadevine (Strongylodon macrobotrys). Twee weken geleden begon de plant meerdere bloeitrossen te produceren, waarvan de eerste intussen in volle bloei staat. Het is de eerste keer in drie jaar dat de plant met meerdere trossen tegelijk gaat bloeien. De opvallende blauwgroene kleur maakt de plant een unicum in het plantenrijk. De Jadevine is een klim- en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild nauwelijks meer voorkomt.

Lees meer

Nieuw artikel Roderick Bouman verschenen

Afgelopen week is er een nieuw artikel verschenen over het promotieonderzoek van Roderick Bouman, promovendus en collectiebeheerder bij de Hortus. Het volgt op het stamboomonderzoek van vorig jaar om het plantengeslacht Phyllanthus op te delen in nieuwe groepen. Hieruit bleek dat deze diverse groep van planten eigenlijk vermengd was. Als gevolg van het driejarige DNA onderzoek en op basis van verschillen in uiterlijk hebben Roderick en zijn team van onderzoekers Phyllanthus opnieuw ingedeeld.

Lees meer

Nieuwe duodirectie en collectiebeheerder

Voor het eerst in 430 jaar is er gekozen voor een tweekoppige directie voor de Hortus botanicus Leiden. Paul Keßler, die al sinds 2006 als prefect aan het hoofd van de organisatie staat, vormt sinds 1 januari 2022 een duodirectie met Peter Inklaar. Paul Keßler richt zich daarbij vooral op onderzoek, wetenschappelijk onderwijs en internationale contacten, Peter Inklaar op operationele zaken en op de museale publieksfunctie van de Hortus. Als collectiebeheerder is Roderick Bouman (1991) aangesteld, per 1 november 2021. Hij volgt Gerda van Uffelen op, die eind 2019 met pensioen ging.

Lees meer

Hortus botanicus legt planten onder de loep tijdens Leiden2022

Vanaf zaterdag 23 april 2022 gaat de Hortus botanicus Leiden van start met de nieuwe programmering rondom het Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science; kortweg Leiden2022. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De Hortus, de enige botanische tuin van de stad en dé plek waar onderwijs en onderzoek naar planten gefaciliteerd wordt, speelt daar natuurlijk ook een rol in. Onder de titel 'Planten onder de loep' bieden we verdiepende activiteiten voor jong en oud.

Lees meer

Rondje om de tuin

De Hortus botanicus leiden is momenteel gesloten voor het publiek, maar rondom de Hortus kan er ook nog volop worden genoten van onze botanische tuin. Loop eens een rondje om de Hortus heen en ontdek wat er van buitenaf nog allemaal te leren valt.

Lees meer

Terugblik 2021

2021 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Ondanks de coronapandemie, die de wereld nog steeds in zijn greep houdt, zijn er ook een heleboel leuke dingen in de Hortus gebeurd dit jaar. In dit jaaroverzicht 2021 zetten we ze op een rijtje.

Lees meer

Plantmoment Tulpenmanie

Komend voorjaar kunnen Leidenaren kans maken op een bodemonderzoek tijdens het citizen science onderzoek 'Tulpenmanie'. Met het project Tulpenmanie willen DNA onderzoek Leonie Kaptein en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over de biodiversiteit in tuin- en potgrond. Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.

Lees meer

Wintermiddagen in de Leidse Hortus

In de wintermaanden organiseert de Hortus botanicus Leiden drie gezellige en leerzame Wintermiddagen. Een bezoek aan de Hortus is dan extra de moeite waard: de tuin blijft een uur langer open, er zijn marktkraampjes, natuurkundeproefjes, winterse lekkernijen en meer. Op 12 december 2021 is er nog meer te beleven dan normaal.

Lees meer

Donatie plantenfossielen

Plantenfossielen illustreren heel goed hoe lang er al planten op aarde leven. Daarom is de Hortus altijd heel blij met nieuw studiemateriaal om te gebruiken voor educatieve doeleinden en om te laten zien aan het publiek. Daarom zijn wij verheugd dat varenvrijwilliger Pieter Huisman een collectie plantenfossielen aan de Hortus heeft geschonken.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen