Vorige pagina

Botanisch stoepkrijten geeft stoepplantjes een naam

In Frankrijk en Engeland is het al een rage: met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep schrijven. Deze ‘stoepplantjes’ zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen mee de verstedelijkte omgeving te koelen. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven.

Lees meer

Chinese watercipres in Professorenbuurt blijkt een vrouwtje

In de Leidse Professorenbuurt, op de hoek van de Van den Brandelerkade en de Thorbeckestraat staat sinds vijftien jaar een Chinese watercipres, een Metasequioa glyptostroboides. Dit soort bomen zijn eenhuizig, dat betekent dat ze zowel man als vrouw zijn en dus mannelijke katjes én vrouwelijke kegels aanmaken.

Leidse bioloog Rinny E. Kooi ontdekte dat aan de boom heel veel vrouwelijke kegeltjes hingen, en helemaal geen mannelijke katjes. Het lijkt er op dat de watercipres in de Professorenbuurt helemaal vrouwelijk is, wat erg bijzonder is. Kooi vermoedt dat er bij het stekken van de boom bij toeval een tak afgenomen is die helemaal vrouwelijk was.

Lees meer

Tuin en kassen Hortus tijdelijk dicht t/m 2 juni vanwege corona maatregelen overheid.

De tuinen en kassen van de Hortus zijn gesloten t/m 2 juni 2020 in verband met corona-maatregelen overheid.
Op 31 maart 2020 liet premier Mark Rutte middels een persconferentie weten dat per direct evenementen met meer dan honderd bezoekers verboden zijn en afgelast dienen te worden. Dit verbod geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen, zoals musea en theaters.
De Hortus is daarom genoodzaakt per direct te sluiten. Hieronder vallen ook het Hortus Grand Café en de winkel.

Lees meer

Nieuwe Verwonder@Singelparkkaart nu verkrijgbaar

De nieuwe Verwonder@Singelpark-plattegrond is nu verkrijgbaar. De plattegrond geeft tips om het hele jaar door leuke dingen te doen in het Singelpark. De kaart helpt je bij het vinden van allerlei plantjes. Ontdek en verwonder! Vraag ernaar bij de Hortus en je krijgt er eentje mee (zolang de voorraad strekt).

De plattegrond is een uitgave van Hortus botanicus Leiden in samenwerking met Naar buiten - Leiden, het Verwonderpaspoort en het Singelpark; met dank aan Vrienden van de Leidse Hortus.

Lees meer

Wintersluiting

Van maandag 23 december tot en met woensdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf donderdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen.

Lees meer

Tulp vernoemd naar Gerda van Uffelen

Op maandag 9 december ging Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen officieel met pensioen. Dit vierden we met een feestelijke lunch in het Grand Café. Gerda is maar liefst 26 jaar werkzaam geweest bij de Hortus! Als afscheidscadeau is er een tulp naar haar vernoemd: Tulipa ‘Gerda’, een prachtige rozerode gefranjerde tulp.


Lees meer

Vice directeur Militair Medisch Museum St. Petersburg bezoekt Hortus

De Hortus speelt al vele decennia een belangrijke rol in de ontwikkeling van de botanie, maar ook in de geneeskunde. Toen de Hortus in 1590 werd opgericht, was zijn functie voornamelijk om onderzoek naar medicinale planten te faciliteren. Gedurende de eeuwen kwamen veel belangrijke geneeskundigen en vorsten langs bij de prestigieuze Leidse universiteit. Zo ook Peter de Grote, die van 1682 tot 1725 de tsaar van Rusland was.

Lees meer

180.000 bezoekers voor Hortus botanicus Leiden

Iets na tienen op 26 november 2019 ontvingen we de 180 duizendste bezoeker van 2019 (!): mevrouw Bourgondy uit Frankrijk, samen met haar kleinzoon Theo. Elke keer als zij in Nederland is om op haar kleinzoon te passen, brengt ze een bezoek aan de Hortus. Haar kleinzoon wilde na de overhandiging van het boeket bloemen door directeur Paul Keßler maar één ding: naar de vissen! 

Lees meer

Hortus botanicus Leiden opent vernieuwde Wintertuin met presentatie Overlevers

De vernieuwde Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden wordt vrijdag 27 september officieel geopend. Het café en de entree kregen een metamorfose, de bestaande Wintertuin werd gerenoveerd en opnieuw ingedeeld; een nieuwe loopbrug werd aan de route toegevoegd met een presentatie rondom de oerplantencollectie. Nieuw is ook het balkon aan de buitenzijde van de kas van waar de bezoeker zicht heeft op de monumentale oranjerie, het tropische kassencomplex en oeroude bomen. De presentatie Overlevers is het startpunt van het bezoek aan de Hortus.

Lees meer

Hortus ontvangt bijzondere erfenis van 5 miljoen euro

De Hortus botanicus Leiden heeft een erfenis ontvangen van 5 miljoen euro. Het is een gift uit de nalatenschap van Carla van Steijn, die tijdens haar leven een trouwe bezoeker van de Hortus was. De gift zal volgens haar wens worden besteed aan nieuwe activiteiten en om de toegankelijkheid voor minder validen te optimaliseren.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen