Vorige pagina

Prefect Paul Keßler in Vroege Vogels TV

Vrijdag 11 december was prefect van de Hortus botanicus Paul Keßler te zien in Vroege Vogels TV op NPO2 in een item over stoepplantjes. het TV-programma over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid - gepresenteerd door Menno Bentveld - maakte een item over Leiden. Daar mochten de stoepplantjes natuurlijk niet in ontbreken.

Lees meer

De Hortus mag weer open

Goed nieuws, na een sluiting van twee weken mag de Hortus weer open. Vanaf donderdag 19 november bent u weer van harte welkom om te komen genieten van de tuin en kassen.

Lees meer

Hortus Leiden helpt wereldwijde plantendiversiteit te beschermen

De Global Strategy for Plant Conservation, een wereldwijde inspanning van botanische tuinen en organisaties voor plantenbescherming, boekt een goede vooruitgang in de bescherming van de diversiteit van planten over de hele wereld, zo staat in een nieuw rapport. De Hortus botanicus Leiden is een van de partners van het project.

Lees meer

Dragen mondkapje in binnenruimtes Hortus wordt geadviseerd

Conform het landelijke RIVM-beleid adviseert de Hortus om in ieder geval in onze binnenruimtes (Wintertuin, café en Tropische kas) een mondkapje te dragen. Voor verhuurklanten in de Oranjerie geldt dat zij het mondkapje mogen af doen zodra zij daar daadwerkelijk plaatsnemen voor het feest/evenement/bijeenkomst.

Lees meer

Minigids: Stoepplantjes herkennen voor beginners

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.
Uitgever KNNV ontwikkelde in samenwerking met Hortus botancius Leiden een gids over stoepplantjes. Met de zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen.

Lees meer

Let op: drukte in verband met OWL

Van 24 tot en met 28 augustus vindt de Orientation Week Leiden (OWL) plaats. Tijdens OWL maken nieuwe internationale studenten kennis met de stad en de Universiteit. Het verkennen van de Hortus staat uiteraard ook op het programma! Van 25 tot en met 27 augustus tussen 12.00-17.00 is het iets drukker in de tuin, vooral in de omgeving van de Sterrewacht. Houdt hier rekening mee tijdens uw bezoek.

Lees meer

Let op: dit jaar geen fotoshoot van baby’s op het blad van de Reuzenwaterlelie

Het is altijd weer iets om naar uit te kijken elke zomer: de fotoshoot van baby's op het blad van de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) in de Victoriakas. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om deze fotoshoot te organiseren. Dit heeft te maken met geldende coronamaatregelen en de verwachte drukte rondom dit evenement. We hopen u volgend jaar weer te zien. Een fijne zomer!

Lees meer

Botanisch stoepkrijten geeft stoepplantjes een naam

In Frankrijk en Engeland is het al een rage: met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep schrijven. Deze ‘stoepplantjes’ zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen mee de verstedelijkte omgeving te koelen. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven.

Lees meer

Chinese watercipres in Professorenbuurt blijkt een vrouwtje

In de Leidse Professorenbuurt, op de hoek van de Van den Brandelerkade en de Thorbeckestraat staat sinds vijftien jaar een Chinese watercipres, een Metasequioa glyptostroboides. Dit soort bomen zijn eenhuizig, dat betekent dat ze zowel man als vrouw zijn en dus mannelijke katjes én vrouwelijke kegels aanmaken.

Leidse bioloog Rinny E. Kooi ontdekte dat aan de boom heel veel vrouwelijke kegeltjes hingen, en helemaal geen mannelijke katjes. Het lijkt er op dat de watercipres in de Professorenbuurt helemaal vrouwelijk is, wat erg bijzonder is. Kooi vermoedt dat er bij het stekken van de boom bij toeval een tak afgenomen is die helemaal vrouwelijk was.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen