Op zaterdag 13 mei kunnen bezoekers van de Hortus weer met volle teugen genieten van de jaarlijkse plantenmarkt. Dit jaar zijn er voor het eerst meerdere workshops, lezingen en rondleidingen gepland.
Het duurde iets langer dan gepland, maar vanaf dit weekend kunnen bezoekers van de Hortus dan toch eindelijk genieten van de bijzondere collectie bolgewassen in de nieuwe kas.
Dr. Paul Keβler, prefect van de Leidse Hortus botanicus en verbonden aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, bekleedt sinds 1 februari 2017 de bijzondere leerstoel Botanische tuinen en botanie van Zuidoost Azië. Door het instellen van bijzondere leerstoelen ondersteunt het Leids Universiteits Fonds (LUF) nieuwe wetenschapsgebieden. Als blijkt dat het bijzonder hoogleraarschap voorziet in een structurele behoefte, is het aan de Universiteit Leiden om een gewone leerstoel in te stellen.
Van 14 februari - 9 april 2017 zet de Hortus in het voorjaar bloembollen centraal met een kleine tentoonstelling. Dit keer over wat gewoonlijk oneerbiedig ‘bijgoed’ wordt genoemd: alle bollen die geen tulp, narcis of hyacint zijn. In het kader van deze tentoonstelling plantte de tuinploeg meer dan 21.000 bollen dit seizoen!
Vanaf vandaag krijgen Hortusbezoekers kosteloos een boekje met acht specerijenrecepten van de hand van Onno Kleyn mee. De recepten zijn aangevuld met achtergrondinformatie over de planten en met pentekeningen van Esmée Winkel. De recepten zijn speciaal voor de Hortus geschreven. In elk recept staat een andere specerij centraal.
Vanaf 24 december tot en met 2 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten vanwege kerstreces. Vanaf 3 januari bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen. In het nieuwe jaar krijgen alle bezoekers van de Hortus een nieuw receptenboekje mee dat Onno Kleyn speciaal schreef voor de Hortus. Hierin staan recepten centraal waarin specerijen uit de Hortus zijn verwerkt.
In 2015 vierde the Hortus botanicus van de Universiteit Leiden haar 425-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum schreven diverse gastschrijvers een maandelijkse blog over de correspondentie van Carolus Clusius.
De complete blog is nu te herlezen.
Een afvaardiging van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen bezocht begin november twee Indonesische universiteiten om de samenwerking op het gebied van de bioscience verder in te vullen. Ook opende de faculteit een nieuw Indonesisch kantoor in Yogyakarta.
Het is bijzonder koud aan het worden, de kuipen gaan weer naar binnen in de wintertuin, en de eerste vorst aan de grond is een feit. De Hortus gaat volop de winter in, maar dat betekent niet dat er niets meer te zien en te doen is. De bomen verkleuren prachtig van groen naar geel en rood en oranje, en natuurlijk is voor u een interessant winterprogramma samengesteld. Komende weken kunt u genieten van verschillende activiteiten met de nadruk op de herfst en winter, kruiden en specerijen, en als het echt koud wordt, dan kunt u altijd nog de tropische kassen in vluchten waar het een constant aangename temperatuur is.
2017 staat in het teken van botanische tuinen in Nederland. De 24 tuinen slaan de handen ineen, en bundelen hun krachten met een gezamelijke publieksprogrammering en een campagne ter bewustwording voor het belang van biodiversiteit in de plantenwereld.
In de herfstvakantie kunnen kinderen van 6-12 jaar knutselen in de Wintertuin. Het Japanse huisje wordt voor deze vakantie omgetoverd tot een Origami werkplaats. Op 18, 20 en 21 oktober, van 13.30 uur - 16.00 uur zijn alle kinderen van harte welkom.
In de achtertuin van de Hortus heeft de afgelopen maanden onderzoek plaatsgevonden naar het effect van bestrijdingsmiddelen op het water en de dieren die daar in leven. Interessant, maar de plastic tonnen zijn natuurlijk niet hoe het in het 'echt' gaat in de natuur.
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op onze cookie instellingen pagina.