Vorige pagina

Wintersluiting

Van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf woensdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen. 

Lees meer

Vice President Chinese Academy of Sciences bezoekt Hortus botanicus Leiden

Professor ZHANG Yaping, één van de Vice Presidenten van de Chinese Academy of Sciences (CAS) bezocht afgelopen vrijdag met een delegatie de Hortus botanicus Leiden. In zijn delegatie zat Professor YANG Yongping, Deputy Director van het Kunming Institute of Botany van CAS. Doel van het bezoek was het verkennen van samenwerking en uitwisseling.

Lees meer

Een nieuwe entree voor de Hortus botanicus Leiden

Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp. De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen. In 2010 ontvingen de Hortus 100.000 bezoekers; in 2017 waren dit er maar liefst 178.536. Om de toegenomen stroom bezoekers in de toekomst beter te kunnen verwerken, is deze verbouwing noodzakelijk.

Lees meer

Lichtgevende paddenstoelen bij Hortus botanicus Leiden

Op de takken van een beuk die in de hoge kas zijn geplaatst, vind je de Australische lantaarnzwam (Omphalotus nidiformis); een grote witte paddenstoel. Bij daglicht vrij eenvoudig en niks bijzonders, maar zodra het donker is, gebeurt er iets sprookjesachtigs. De paddenstoel begint te gloeien in een mysterieus groene kleur.

Lees meer

PhD Izai Kikuchi genomineerd voor Janneke Fruin-Helb Beurs 2018

Onze PhD kandidaat Izai Kikuchi formuleerde een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag en is daarom genomineerd voor de Janneke Fruin-Helb beurs 2018 van het Leids Universiteits Fonds. De beurs wordt toegekend aan talentvolle studenten die een subsidieaanvraag doen bij het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) voor onderzoek in het buitenland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 2 november zal Izai te horen krijgen of hij de winnaar is. Er zijn zeven genomineerden. De beurs bedraagt € 2.250. Izai, gefeliciteerd met je nominatie en de Hortus duimt voor je.
Foto: Stefanie uit den Boogaard

Lees meer

Burgemeester van Nagasaki bezoekt Leidse Hortus

Op dinsdag 25 september bracht de burgemeester van de Japanse stad Nagasaki, vergezeld door een uitgebreide delegatie, een bezoek aan Leiden. Dit gebeurde in het kader van de in 2017 ondertekende stedenbandverklaring, waarmee Leiden en Nagasaki zustersteden werden. Naast een bezoek aan het Sieboldhuis en Museum Volkenkunde, mocht Hortus botanicus Leiden natuurlijk niet ontbreken.

Lees meer

Hortus botanicus heeft primeur met nieuwe accreditatie van BGCI

Hortus botanicus Leiden staat in het rijtje van internationale botanische tuinen die de Conservation Practitioner Accreditation van BGCI (Botanic Gardens Conservation International) hebben ontvangen; een certificaat waarmee ons beleid, onze kennis en kunde en het onderwijs met betrekking tot plantenbehoud op internationaal vlak wordt erkend. Tevens onderstreept de accreditatie het feit dat we planten van lokaal, nationaal of wereldwijd belang in stand houden. En daar zijn we heel trots op.

Lees meer

De Agave bloeien… en dat is heel bijzonder!

U kunt er niet omheen bij uw volgende bezoek aan Hortus botanicus Leiden: een viertal imposante Agave americana achter de Clusiustuin met een bloemstengel van wel een paar meter hoog. En ze staan allemaal in bloei. Dat is bijzonder want Agave worden al zo’n 60 tot 70 jaar in de Hortus gekweekt en hebben al die tijd nog nooit gebloeid. Maar, dit jaar doen ze dat alle vier dus tegelijk. En dat terwijl in Nederland eigenlijk helemaal geen goed klimaat heerst voor de Agave, maar met deze aanhoudende hitte hebben ze het reuze naar hun zin.

Lees meer

Delegatie van China Academy of Chinese Medicinal Sciences bezoekt Hortus

Maandag 16 juli bracht een delegatie van The China Academy of Chinese Medicinal Sciences (CACMS) uit Beijing een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden. Zij werden welkom geheten door Douwe Breimer en Paul Keβler. De delegatie bezocht de Hortus in het kader van kennisuitwisseling en onderzoek. Het CACMS sponsort een gedeelte van de expositie ‘Beter met planten’ in 2019 in de vorm van een bezoekersgidsje en plantenbordjes. Na een vergadering in de Tuinkamer kregen zij een theeproeverij van Marisa Bantjes in de Chinese kruidentuin en een demonstratie van educatieve activiteiten door Nienke Beets.

Lees meer

Rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal

Hortus botanicus Leiden doet samen met andere musea mee met ‘Musea in Gebaren’, een landelijk initiatief van Fotografiemuseum Foam en Wat Telt! Dit betekent dat we vanaf mei rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gaan aanbieden.

Lees meer

Gympie gympie naar Naturalis

Een van de pijnlijkste planten ter wereld is vanaf 21 februari ook in de tentoonstelling GIF! van Naturalis te bewonderen.
Op 21 februari wordt in de tentoonstelling GIF! een extreem pijnlijke plant geplaatst: de gympie gympie (Dendrocnide moroides). De plant, die wordt geleend van de Hortus botanicus Leiden, wordt getoond in de tentoonstelling die draait om het nut en de noodzaak van gif in de natuur.

Lees meer

Gympie gympie onder de microscoop

Even geleden was Rob van Es bij ons op bezoek. Samen met kaschef Rogier verzamelde hij materiaal van onze pijnlijkste plant, de Gympie gympie. Materiaal, waarvoor? Dat zit zo. Rob is voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Microscopie en beeldend kunstenaar. Plantaardig materiaal legt hij onder zijn microscoop en tovert dit vervolgens om tot prachtige preparaten, die honderden keren vergroot haast abstracte kunstwerken lijken.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen