Vorige pagina

Lange tijd heeft er een tulpenboom (Liriodendron tulipifera) in het tuintje van Jan Wolkers in Volkstuinenpark Amstelglorie gestaan. Het was een loot van de tulpenboom op het landgoed Oud Poelgeest, die in 1725 geplant was door Hermann Boerhaave. Boerhaave plantte met hetzelfde zaad nog een tulpenboom: degene die al eeuwenlang het entreegebied van de Hortus siert.

Jan Wolkers naam de tulpenboom die in zijn volkstuin stond uiteindelijk meenam naar zijn geliefde Texel. Ter nagedachtenis wilde Amstelglorie graag weer een Tulpenboom bij het tuinhuis van Jan Wolkers en zijn vrouw plaatsen. En niet zomaar een tulpenboom, maar een loot van het originele exemplaar van het landgoed Oud Poelgeest en daarmee dus een directe verwante aan de boom die ook in de Hortus groeit.

De Hortus heeft jonge loten van de boom in Poelgeest geënt en afgelopen vrijdag waren het oud-Hortulana Carla Teune en hoofd Publiekszaken Patricia Vandecasteele die het jonge boompje naar de locatie op Amstelglorie brachten. Daar volgde een feestelijk moment, toen zij met zijn alle de boom plantte. Na al die jaren is de boom die Jan Wolkers zo inspireerde, teruggekeerd naar de plek waar hij lang stond.

Het Leidsch Dagblad schreef een uitgebreider artikel over de gebeurtenis (Premium).

Bij ons leer je de wereld kennen