Vorige pagina

Deze week (maandag 25 april 2022 t/m zondag 1 mei 2022) is er in de tuin een bijzonder kunstwerk te zien: de Gekskap van Regula Maria Muller. Het werk verbeeldt de tulpenmanie van de 17e eeuw: in Nederland en Europa waren de mensen zó weg van de tulp, het leek wel alsof ze gek geworden waren.

Destijds noemde tulpenhandelaars hun waar 'de kap'. Mensen wiens professie destijds met de handel van tulpen te maken had, werden daarom 'kappisten' genoemd. Tulpen waren in deze periode van de Gouden Eeuw ontzettend veel geld waard en tulpenbollen bovendien populaire handel om in te investeren. Door een virus dat de tulpenbollen aantastte en de prijzen die op gegeven moment de pan uit rezen, barste in 1637 de tulpenbubbel en begonnen de prijzen snel te dalen. Handelaars in tulpen werden een doelwit voor spotdichters en -prenten, omdat ze hun klanten mooie praatjes hadden verkocht, maar hun beloftes niet na konden komen.

Spotdichters gingen het woord 'kappist' met een gekskap associeren: de naam voor het hoofddeksel van een nar. In deze periode werd ook de spotprent Florae Gecks-Kap van Pieter Nolpe gemaakt, de voornaamste inspiratie voor het werk van Regula Maria Muller. Op de prent is een herberg gemaakt van een narrenkap te zien. Het werk zit vol satirische symboliek, waaronder de godin Flora die verjaagd wordt. De tulp had, bij machte van de godin Flora, tulpenverzamelaars, tulpenhandelaars en tulpenboeren aan het lijntje gehouden. Zij sloegen burgermoraal en zedelijkheid in de wind en nu moesten zij misleid door hun hoogmoed, hebzucht en wellust op de blaren zitten.

Het kunstwerk is te zien op het Notenveld. Binnenin staan de namen van verschillende tulpen geborduurd. Dit zijn namen van tulpen die tijdens de Tulpenmanie populair waren, uit het boek Bloemenspeculatie in Nederland van E.H.Krelage, waarin De lijst der tijdens de windhandel bekende tulpenverscheidenheden opgenomen is.

Het werk staat in de tuin naar aanleiding van het Tulpenmanieproject, een onderzoek naar de ideale aarde voor optimale tulpengroei. Over dat project leest u hier meer.

Zeventiende eeuwse spotprent met Gekskap

Bronnen:
- https://www.floradelfensis.com/florae-gecks-kap/
- https://www.fluwel.nl/tulpenmanie

Bij ons leer je de wereld kennen